Domino

Informatie

RegieBrian De Palma
Jaartal2019
Releasedatum07-02-2020
Speelduur89 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNikolaj Coster-Waldau, Søren Malling, Sus Wilkins, Eriq Ebouaney, Carice van Houten, Paprika Steen & Guy Pearce

Christian Toft en Lars Hansen zijn twee Deense politieagenten die tijdens een nachtelijke dienst reageren op een oproep over huiselijk geweld. Eenmaal bij de woning aangekomen, treffen ze een man aan die zich verdacht gedraagt. Als ze de man willen arresteren, heeft dat tot gevolg dat Lars zwaargewond raakt en de man weet te ontsnappen. Terwijl Lars in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, komt Christian op het spoor van de dader, ISIS-lid Ezra Tarzi, doordat deze ook wordt gezocht voor vermeend terrorisme. Samen met zijn vrouwelijke collega Alex gaat hij op onderzoek uit om de dader op te sporen. Wat hij op dat moment echter nog niet weet is dat hij daarmee onderdeel wordt van een gevaarlijk kat-en-muisspel tussen de verdachte en de CIA-agent Joe Martin die hem op de hielen zit. Martin wil hem namelijk gebruiken om een ISIS-kopstuk te kunnen vangen, maar het onderzoek van Christian zit hem dusdanig in de weg dat het maar de vraag is of zijn missie zal slagen en het zal lukken om een nieuwe aanslag die aanstaande is op tijd te kunnen stoppen.

Brian De Palma; ooit een grote naam in Hollywood door klassiekers als Scarface, The Untouchables, Carlito’s Way en de eerste Mission: Impossible-film, maar helaas inmiddels afgegleden naar een niveau van zeer bedenkelijke titels. Domino is zijn laatste wapenfeit, een productie die niet bepaald vlekkeloos is verlopen. De Palma zelf beschrijft het als zijn grootste nachtmerrie ooit door de financiële rompslomp waarmee de film keer op keer te maken kreeg. Het resultaat: de productie werd stilgelegd en De Palma zat ergens in Europa in een hotel te wachten tot er weer een bepaald bedrag werd vrijgemaakt. Dat De Palma van de honderd dagen dat hij in Europa verbleef voor Domino er slechts op dertig iets kon doen zegt al genoeg over de rampkoers van deze thriller. Domino is dan ook niet bepaald een film die je zou verwachten van een gerespecteerd filmregisseur als Brian De Palma.

Er moet een moment geweest zijn dat De Palma vol enthousiasme “ja” heeft gezegd tegen het maken van de film. Wellicht was het script een stuk sterker voor aanvang van de opnames en werd deze, door financiële tegenvallers, continu bijgeschaafd. Domino is namelijk een warrige mix van verschillende plotlijntjes die nergens tot een bevredigend geheel worden gevormd. Toch zou je denken dat een regisseur als De Palma wel iets stijlvols kan maken van een warrig verhaaltje over moord, terrorisme en verboden liefde, maar voor wie met die gedachte de Blu-ray in de speler zal stoppen staat een hoop teleurstellingen te wachten. Domino is namelijk niet alleen verhaaltechnisch ver ondermaats, ook de montage, het camerawerk, de muziek en het acteerwerk zijn van een zeer bedenkelijk niveau. Dat Brian De Palma door een hel moet zijn gegaan tijdens de opnames mag wel duidelijk zijn.

Toch zijn niet alle zaken toe te rekenen op de financiële tekortkomingen. Waarom er bijvoorbeeld gekozen is om de Deense gemeenschap Engels te laten praten wordt nergens duidelijk. Ongetwijfeld om het Amerikaanse publiek meer aan te spreken, maar waarom de film zich dan perse in Denemarken moet afspelen blijft ook onbeantwoord. Het zal te maken hebben gehad met de Deense filmkraan die voor de productie is opengegaan, maar het levert een bijzondere vreemde situatie op. Bovendien vertrekt het hele circus uiteindelijk naar Antwerpen en vindt de finale in Spanje plaats. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen die de film meer de uitstraling geven van een B-film. Overdreven slomo’s, close-ups op belangrijke zaken voor het verhaal (want oh, oh, oh, we zouden als publiek het pistool eens niet opmerken!), houterige dialogen, slecht geschoten actie-scenes, armzalige plotopbouw en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat doen we overigens niet, want meer woorden aan Domino hoeven er niet vuil gemaakt te worden.

Extra’s: Het mag haast geen verrassing heten dat de Blu-ray uitgave van Domino uitgebracht is zonder enig bonusmateriaal.

Domino is een thriller van zeer erbarmelijke kwaliteit waarin ergens een plotje schuil gaat over moord, terrorisme en verboden liefde, maar nergens komt het samen tot een bevredigend eindresultaat. Domino is de nieuwste film van regisseur Brian De Palma, maar staat heel ver af van zijn klassiekers van weleer. Domino is wellicht zelfs de slechts film uit zijn omvangrijke carrière te noemen. Dat De Palma tijdens de productie te kampen kreeg met heel veel financiële tegenvallers is overduidelijk zichtbaar, maar hij lijkt ook nergens echt de moeite te hebben gedaan om er toch wat van te maken. Domino is een aaneenschakeling van zeer slecht geschoten actie-scenes, warrige montage, houterige dialogen en nog veel meer ellende. Maar bovenal is Domino gewoon in zijn geheel een erg slechte film die de moeite van het kijken absoluut niet waard is. Daar kan ook de aanwezigheid van Carice van Houten helemaal niks aan veranderen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

26 februari, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e5416a5abd8c_selected-products" products="9200000124057225,9200000124057223,1002004011972130,1002004000047458,1002004000088736,1002004000012107,9200000047133266,9200000018601417" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer