Don’t Worry Darling 4K

Informatie

RegieOlivia Wilde
Jaartal2022
Releasedatum24-01-2023
Speelduur123 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastFlorence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde, Gemma Chan, KiKi Layne & Chris Pine

Het zijn de jaren ’50 waarin Alice en Jack leven het perfecte leven in Victory; een klein dorpje dat zich aan de rand van de woestijn bevindt dat voelt als een paradijs op aarde. In dit dorpje wonen enkel de werknemers van het Victory Project. De mannen gaan overdag naar hun werk om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van geavanceerde materialen in het gesteente van de woestijn terwijl de vrouwen thuis voor de rest zorgen, intussen genietend van alle luxe die Victory hen te bieden heeft. Als één van de vrouwelijke bewoners echter last krijgt van een toeval, roept dat bij Alice bepaalde vragen en bedenkingen op bij het utopische leven in Victory. Als ze op een dag besluit om iets verder het dorp uit te gaan dan eigenlijk gewenst is, is dat het startsein van nog veel meer twijfels die Alice volledig in haar greep houden. Terwijl iedereen in het dorp, onder toeziend oog van de charismatische Frank; CEO van Victory Project, doet alsof er niks aan de hand, bekruipt Alice steeds meer het gevoel dat ze deel uit maakt van een wereld die niet volledig te vertrouwen is. Maar hoe ver zal Alice gaan om te ontdekken wat zich werkelijk in Victory afspeelt?

Aan promotie geen gebrek voor Don’t Worry Darling: de tweede film van actrice Olivia Wilde als regisseur na het succes van Booksmart uit 2019. Helaas vooral negatieve publiciteit met onder andere een hoofdrolspeler die onmogelijk bleek om mee samen te werken (Shia LaBeouf), Wilde die haar man in de steek liet om een relatie met nieuwe gevonden hoofdrolspeler Harry Styles te beginnen en een hoop gekibbel tussen Wilde en actrice Florence Pugh die het vaak niet bijster goed met elkaar konden vinden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende escapades tijdens het filmfestival van Cannes waar de film haar première beleefde, maar de focus vooral lag op de vraag of Styles nou wel of niet had gespuugd op de schoot van acteur Chris Pine. Don’t Worry Darling had de aandacht in ieder geval meer dan goed te pakken, maar is het ook een film geworden die de moeite van het kijken waard is?

Het is eigenlijk jammer dat Don’t Worry Darling vooral bekend zal staan als de film met nogal wat beren op de weg tijdens en na de productie, want er is weinig mis met de thriller die Wilde ons presenteert. Ze schept een utopische wereld met het kleine dorpje Victory waarin alles tot in de puntjes verzorgd is. De mannen werken op vaste tijden, de vrouwen doen het huishouden en genieten in de tussentijd van alle luxe die op hen te wachten staat. De ideale wereld dus die nog eens wordt versterkt door een nostalgische en heerlijke vleug van de jaren ’50 die je als kijker haast doet verlangen naar een leven in het kleine dorpje. Haast, want er ontstaan langzaamaan steeds meer scheuren in het perfecte leventje waarmee de droom op ieder moment uit elkaar kan spatten. Spil in dit alles is Alice, een rol van Florence Pugh, die in eerste instantie gedwee mee deint met het idyllische leventje, maar op een gegeven moment toch haar twijfels heeft. En daar betaald ze een steeds hogere prijs voor.

Don’t Worry Darling drijft op een plot met de nodige verrassingen dus het zou zonde zijn om hier precies uit de doeken te doen waar het in de film uiteindelijk allemaal lijkt te draaien. Hoe minder je als kijker weet, hoe beter. Wilde kiest er voor om met kleine speldenprikjes de kijker bij de les te houden als het sinistere plot zich steeds meer begint te ontvouwen. Don’t Worry Darling is daardoor geen bijster vlotte film geworden en uiteindelijk blijkt het plot ook te dun om de film echt de impact te geven waar zo naarstig naar wordt opgebouwd. Dat is aan de ene kant wellicht een gemiste kans, maar Don’t Worry Darling laat zien dat Wilde als regisseur precies weet aan welke knoppen ze moeten draaien om er wel een onderhoudend geheel van te maken. Don’t Worry Darling is bijzonder sfeervol en mysterieus genoeg, maar moet het helaas stellen zonder bevredigende climax.

Extra’s: Het is het beproefde recept voor een uitgave op 4k die het ogenschijnlijk zonder extra’s moet stellen: gelukkig zit ook de blu-ray in de verpakking met alsnog een paar fijne toevoegingen.
· The Making of Don’t Worry Darling (17:54) Echt een making of is deze extra helaas niet te noemen. Meer een uitgebreide promo voor de film. Wel zien en horen we regisseur Olivia Wilde in geuren en kleuren enthousiast over haar film vertellen.
· Alice’s Nightmare (0:54) De nachtmerrie van Alice die in de film in flarden opduikt is ook in zijn geheel te zien, maar of het echt van toegevoegde waarde zal zijn…

Don’t Worry Darling 4K is een stijlvolle thriller, waarin helaas te weinig gebeurt om echt impact te maken. Daar verandert zelfs de verrassende ontknoping niets aan, waar de tweede film van regisseur Olvia Wilde gestaag naar toe probeert te werken. Wilde schept een idyllische wereld met een utopisch dorpje in de jaren ’50 waarin langzaam barstjes beginnen te ontstaan als Alice, een rol van Florence Pugh, haar twijfels niet meer onder bedwang kan houden, maar het gaat allemaal in een dusdanig traag tempo dat de impact maar mondjesmaat voelbaar is. Don’t Worry Darling is zeker geen verkeerde film, maar het blijkt allemaal uiteindelijk veel te weinig in zich te hebben om de ontknoping bij de kijker als een mokerslag binnen te laten komen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

14 februari, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer