Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot

Informatie

RegieGus van Sant
Jaartal2018
Releasedatum27-11-2018
Speelduur113 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJoaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black, Tony Greenhand, Mark Webber & Udo Kier

John Callahan maakt zich niet bijster druk om de dingen die het leven hem brengt en is vooral bezig met drank, feestjes en het versieren van vrouwen. Tot het moment dat een feestavond met de flamboyante Dexter uit de hand loopt en eindigt met een noodlottig ongeval. Vanaf dat moment is John tot aan zijn middel verlamd. Gekluisterd aan zijn rolstoel en zonder uitzicht op een beter leven ziet John de toekomst somber in. Tot hij zich aansluit bij een bijzondere AA-groep om zijn alcoholprobleem aan te pakken. Daar ontmoet hij de excentrieke Donny die bij hem het juiste vuurtje weer weet aan te steken om de vreugde in zijn leven weer terug te krijgen. Als John daarnaast ook nog eens de vrouw van zijn leven tegenkomt en veel bekendheid vergaart met zijn schofferende cartoons lijkt de optimistische John weer terug te zijn om de wereld te veroveren.

In de jaren ’90 was regisseur Gus van Sant reeds van plan om het levensverhaal van cartoonist John Callahan te verfilmen met Robin Williams in de hoofdrol, maar hij kreeg het project maar niet van de grond. Blijkbaar was het recentelijk wel mogelijk, al hoorde een hoofdrol voor Williams om bekende redenen helaas niet meer tot de mogelijkheden. Joaquin Phoenix neemt in zijn plaats de honneurs waar en daarmee is deze nieuwe film van Gus van Sant meteen een hele interessante. Phoenix staat er namelijk om bekend dat hij eigenlijk alleen maar rollen op zich neemt die hij interessant genoeg vind om helemaal in te duiken en dus liggen de verwachtingen hoog voor Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot.

Die hoge verwachtingen, die overigens nog eens extra kracht bij worden gezet door de vele sterren op de hoes van de dvd, worden zeker ingelost. De nieuwste film van Gus van Sant blijkt een zeer genietbare titel in zijn rijke oeuvre. De film is een zeer fijne titel die heerlijk wegkijkt ondanks de zware thema’s die aan bod komen, zonder daarbij hun belang onderuit te schoppen. Callahan heeft namelijk aardig wat voor zijn kiezen gekregen in zijn leven dat makkelijk tot een loodzwaar drama gekneed had kunnen worden. Gelukkig kiest van Sant voor de positieve kant van het verhaal met de overduidelijke boodschap dat er altijd zon gloort aan de horizon, hoe donker de wolken ook mogen zijn.

Toch is er genoeg tijd ingeruimd om de donkere kant van het leven van Callahan te belichten al vallen ze door de lichte toon van de film nooit echt zwaar op de maag. Joaquin Phoenix weet beiden kanten van de cartoonist op overtuigende wijze te spelen en het mag geen verrassing heten als hij in ieder geval een nominatie in de wacht weet te slepen bij de Academy Awards in februari straks. De balans in zijn spel maakt de film een zeer evenwichtige titel die zijn volle speelduur weet te boeien. Maar naast Phoenix is er nog veel meer talent in de film te bekennen met, de zeer veel afgevallen, Jonah Hill als de excentrieke Donny en actrice Rooney Mara als Callahan’s grote liefde. Callahan zelf overleed helaas al in 2010, maar zal ongetwijfeld trots zijn geweest op de film over zijn leven.

Extra’s: Helaas moet de dvd uitgave van de film het doen zonder extra bonusmateriaal op de disc, waarmee de bovengemiddelde film er dus wat bekaaid vanaf komt.

Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot is een zeer aangename film over het leven van cartoonist John Callahan. Met alle strubbelingen in zijn leven had regisseur Gus van Sant de boel makkelijk in een dramatisch jasje kunnen steken, maar gelukkig heeft hij voor ene luchtige aanpak gekozen. Een aanpak die veel beter past bij een persoon als John Callahan die bruiste van levenslust. Don’t Worry He Won’t Get Far On Foot is een zeer genietbare titel waarin acteur Joaquin Phoenix wederom laat zien te beschikken over een fantastisch acteertalent. Een aanrader!

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c06dba6aff0e_selected-products" products="9200000099618717,9200000092118485,9200000094382322,9200000092922016,9200000084071031" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer