Dope

Informatie

RegieRick Famuyiwa
Jaartal2015
Releasedatum16-12-2015
Speelduur103 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastShameik Moore, Tony Revolori, Kiersey Clemons, Blake Anderson, Zoë Kravitz en Kimberly Elise

Malcolm is een tiener die bij zijn alleenstaande moeder in een achterbuurt van Californië woont, waarbij hij vrijwel geen herinnering heeft aan zijn vader. Hij behoort samen met zijn vrienden Jib en Diggy tot de nerds van de school, levensgevaarlijk is de buurt waar zij wonen want je krijgt een kogel voor minder en zelfs je fiets wordt nog gestolen door een drugsdealer. Dan doet zich de kans voor om naar een hip underground feest te gaan en de vrienden besluiten de stoute schoenen aan te trekken. Op het feest loopt Malcolm opnieuw Nakia tegen het lijf, het meisje van zijn dromen. Als de politie binnenvalt op het feest en Malcolm de volgende dag een grote partij drugs in zijn rugtas vindt is dat het begin van een groot avontuur naar volwassenheid.

Dope is één van de succesverhalen van dit jaar. De film deed het zowel bij het publiek als de critici erg goed op het Sundance Festival en werd gelijk verkocht. Het zorgde ervoor dat het (zeker voor Amerikaanse begrippen) kleine budget van 700.000 dollar werd vermeervoudigd tot een eindtotaal van maar liefst 18 miljoen dollar. De film spreekt dan ook zeker in het thuisland tot de verbeelding, want hoeveel mensen als Malcolm zullen er niet zijn? Gelukkig ligt de maatschappelijke boodschap er wat dat betreft niet al te dik bovenop, dit op een kleine prekerige vinger aan het einde na. Dope is dan ook vooral een muzikale coming of age verhaal dat net zoveel gaat over dope in de zin van drugs dan om het dope zijn.

In de film volgen we Malcolm, een nerd die is opgegroeid zonder vaderfiguur in een levensgevaarlijke achterbuurt. Dat klinkt heel zwaar, maar de film is vrij licht van toon en is vooral gemaakt om te vermaken. De rol van Malcolm wordt gespeeld door Shameik Moore. Moore werd bekend nadat hij zichzelf handig positioneerde op internet aan de hand van videootjes waarop hij al zingend en dansend te zien was. Zijn rol als Malcolm lijkt voor hem gemaakt en zal ongetwijfeld vele deuren voor hem openen. Het bekendste gezicht in de film is dat van Zoë Kravitz (juist, de dochter van), al is haar verhaallijn als love interest helaas een wat overbodige. Het voelt een beetje als een verplichte romantische noot, terwijl de film met de gebeurtenissen rond Malcolm en de partij drugs en zijn ontwikkeling als persoon al genoeg te bieden heeft.

Het avontuur op weg naar de volwassenheid van Malcolm weet zonder problemen de aandacht van de kijker vast te houden. Het harde leven in de achterbuurt komt niet echt aan bod, want de pesterijen die de nerd voor zijn kiezen krijgt zijn toch vooral komisch van aard. De film maakt sowieso goed gebruik van komische elementen om de film niet te zwaar te maken. Denk daarbij aan een meisje dat Malcolm tegen het lijf loopt dat over hem heen kotst nadat ze wat drugs nam, om hem vervolgens midden in haar trip af te willen zetten op de universiteit. Het zorgt voor grote hilariteit wat ook nog eens gecombineerd wordt met een heerlijke hiphop soundtrack. De muziek in de film is trouwens sowieso een groot pluspunt, maar dat is ook niet zo gek met iemand als Pharrell Williams aan het muzikale roer.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er een aantal verplichte trailers te bekijken. Gelukkig heeft de Blu-ray ook nog twee featurettes voor ons in petto, maar helaas zijn deze vrij kort van stof. De ene richt zich vooral op de personages in de film en de ander gaat over de muziek in de film. Een wat matige presentatie, waarbij er toch het nodige te vertellen lijkt over de invloed van bijvoorbeeld muziek op de huidige cultuur in achterstandswijken. Al moeten we daar wellicht gewoon Straight Outta Compton voor opzetten.

Dope is het avontuur van Malcolm die een doldwaas avontuur beleeft op weg naar volwassenheid. Zijn voorliefde voor hiphop uit de jaren 90 in combinatie met hedendaagse technologie zorgt ervoor dat we een vermakelijke en vooral ook muzikale reis krijgen voorgeschoteld. De dreiging van de achterbuurt blijft wellicht iets teveel op de achtergrond, of is in ieder geval niet voelbaar, maar de film weet zeker te boeien en te vermaken aan de hand van de nodige komische scènes. En zoals altijd bij een coming of age film is het de weg naar een punt toe die de film interessant maakt. Dit terwijl het leven van de hoofdpersoon eigenlijk pas echt begint na de aftiteling.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer