Downton Abbey

Informatie

RegieMichael Engler
Jaartal2019
Releasedatum05-02-2020
Speelduur122 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastHugh Bonneville, Laura Carmichael, Allen Leech, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Robert James-Colliler, Joanne Froggatt, Jim Carter, Imelda Staunton, Geraldine James, Simon Jones, David Haig en Matthew Goode

1927, anderhalf jaar na de gebeurtenissen uit de serie. Buckingham Palace informeert Robert en Cora Crawley, de graaf en gravinvan Grantham, dat de Britse koning George V met zijn gevolg een bezoek zullen brengen aan Downton Abbey tijdens een tour door Yorkshire. Direct na de bekendmaking word er op Downton Abbey hard gewerkt aan het voorbereidingen, waarbij zelfs de hulp van de gepensioneerde butler Charles Carson wordt ingeroepen om alles vlekkeloos te laten verlopen. Toch is het bezoek niet zonder risico. De staf van de koning wil namelijk de taken van het personeel van Downton Abbey overnemen. En dan zijn er nog een Ierse rebel, een geschil over een erfenis en andere schandalen, romantiek en intriges die de toekomst van Downton doen wankelen.

Toen de serie Downton Abbey in 2010 van start ging, had vast niemand gedacht dat het kostuumdrama zo’n groot succes zou worden. Zo groeide de serie niet alleen uit tot publieksfavoriet, ook won de serie meerdere grote prijzen als Golden Globes en Primetime Emmy Awards. De serie werd evenals deze film bedacht en voornamelijk geschreven door acteur en schrijver Julian Fellowes, waarbij het verhaal zich afspeelt in het fictieve Downton Abbey. Downton Abbey is het statige huis van de graaf en gravin van Grantham en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden in de vroege regeerperiode van Koning George V. Downton Abbey staat in een traditie van Britse televisieseries die de mensen upstairs en downstairs in door de upper class bewoonde landhuizen uitbeeldt.

De plannen voor een vervolg op het witte doek dateren reeds van 2016, kort nadat de serie afliep na zes seizoenen. Waar de serie zich afspeelde van 1912 tot 1925, wordt deze chronologische vertelling voortgezet door de film zich af te laten spelen in 1927. Dit zorgde tevens voor wat problemen, zo ging butler Charles Carson in het laatste seizoen van de serie met pensioen. Er moest dus een reden werden gevonden om ieder weer bij elkaar te brengen, welke uiteindelijk werd gevonden in een koninklijk bezoek aan Downton Abbey. Het tekent de ambitie van de makers, al kan je zo je vraagtekens hebben bij de urgentie van deze film. Toch maakt de film al snel duidelijk dat deze er toch vooral is voor de mensen die genoten hebben van de serie, als ware een fijn twee uur durend toegift voor de mensen die zich graag nog even onderdompelen in deze sferen van de zo fraai aangeklede serie.

Toch blijven de vraagtekens, zelfs voor de meest verknochte fans van de serie. Waar de serie ook wist uit te blinken door fantastisch schrijfwerk van Fellowes, zien we hier niet zijn beste werk. De verhaallijntjes zijn er dun en alles is toch vooral overbodig, iets dat het laatste seizoen eigenlijk ook al een beetje liet zien. Natuurlijk, alle ingredienten zijn aanwezig; de Britse stijfheid en humor, maar deze film heeft werkelijk niets nieuws te bieden en zal zeker geen nieuwe fans voor zich weten te winnen. Daarvoor is het verhaal namelijk te minimaal. Feitelijk gebeurt er weinig meer dan de aankondiging dat Downton Abbey koninklijk bezoek krijgt, waarna een delegatie het personeel wil overnemen en die pikken dat natuurlijk niet. Het is erg minimaal en zelfs wat flauw en bij de belangrijkste personages krijg je toch vooral het gevoel dat ze nogmaals hun ‘kunstje’ mogen doen.

Extra’s: Naast de film zijn er enkele fijn extra’s aan de Blu-ray toegevoegd als bonusmateriaal. Helaas zijn veel features van korte speelduur.
· Deleted Scenes (05:33) Een aantal verwijderde scènes. Verwacht geen belangrijke plotwendingen, maar eerdere wat fragmenten die zorgen voor een verdere uitwerking van de ondersteunende cast
· Upstairs & Downstairs Cast Conversations (16:54) Verdeeld in twee delen; Upstairs en Downstairs, bespreken Laura Carmichael, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Allen Leech, Hugh Bonneville, Jim Carter, Joanne Froggatt, Michael Fox, Phyllis Logan, Sophie McShera, Robert James- Collier en Imelda Staunton hun ervaringen met het Downton Abbey filmproject.
· The Royal Visit (03:15) Een feature die zich verdiept in het verhaal, de personages en de ambities op technisch vlak.
· True to the Twenties (02:15) Een korte blik op de authentieke weergaven van de jaren 20 in de film.
· Welcome to Downton Abbey (02:47) Een blik op de terugkeer waarin Highclere Castle centraal staat.
· The Brilliance of Julian Fellowes (02:14) Een korte feature over de uitdagingen die de bedenker van de serie, voor zijn kiezen kreeg bij het maken van deze film.
· Downtown Abbey Series Recap (10:09) Een terugblik op de serie, die liep van 2010 tot en met 2015. Het zal een welkome opfrisbeurt zijn voor menig kijker.
· Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack ingesproken door regisseur Michael Engler

Downton Abbey is een vrij risicoloos toetje voor de liefhebbers die de serie door de jaren heen gevolgd hebben. Natuurlijk, de aankleding is weer prachtig en de mensen die zo hebben genoten van de serie kunnen hun hart ophalen, maar veel meer dan dat is het helaas niet. De verhaallijn die is bedacht om alles weer tot leven te brengen is aardig, maar niet meer dan dat en alle zijplotjes doen verder weinig eer aan hoe hoogstaand de serie ooit was. De maakt dat de film zeker zijn charme heeft, maar feitelijk niks anders is dan een pure fanpleaser. Het maakt de film dan ook geen juist instappunt voor een nieuw publiek, wie hun pijlen beter eerst kunnen richten op de serie. Deze film is dan ook vooral een fijne bonus; de filmkers voor degene die de serietaart zo lekker vonden smaken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e2b039999f1b_selected-products" products="9200000122798016,9200000122797560,9200000124734667,9200000056535919" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer