Dr. Strangelove 4K

Informatie

RegieStanley Kubrick
Jaartal1964
Releasedatum12-08-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastPeter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, Peter Bull en James Earl Jones

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog denkt de Amerikaanse generaal Jack D. Ripper dat er overal in de Amerikaanse samenleving communisten zijn geïnfiltreerd. Volgens hem kan er ieder moment een oorlog uitbreken en dus besluit hij de communisten een stap voor te zijn door een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie te sturen om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Hierop breekt er paniek uit op het Pentagon, want niemand anders dan Ripper had de codes om de bommenwerpers terug te roepen, maar die heeft inmiddels zelfmoord gepleegd bij een poging hem te arresteren.

Deze film is verschenen als onderdeel van Columbia Classics – 4K Ultra HD Collection – volume 1.

Aangezien Stanley Kubrick bekend staat als een van de meest vernieuwende en invloedrijkste filmregisseurs aller tijden mag hij eigenlijk gewoonweg niet ontbreken in deze set. Aangezien dit de enige film was die hij maakte voor Columbia Pictures was de keuze voor deze film niet al te lastig. De film is gebaseerd op de roman Red Alert van Peter George, waarin hij de ondergang van de wereld beschrijft. Kubrick was aanvankelijk van plan om er een serieuze politieke thriller van te maken, maar gaandeweg bedacht hij dat het een satire moest worden; vol zwarte humor, waanzinnige personages en humoristische scènes. Hij ging hiermee in tegen de toen heersende trend gezet door de James Bond- en Harry Palmer-filmreeks, omdat hij dacht dat het gemaakte politieke standpunt hiermee beter aan zou komen.

Kijkende naar de cast valt toch vooral Peter Sellers op. Columbia Pictures ging akkoord om de film voor Kubrick te financieren, maar dan wel als Sellers minimaal vier rollen op zich zou nemen. Zij waren namelijk van mening dat het succes van Kubricks’ Lolita vooral aan Sellers te danken was. Kubrick ging akkoord, maar was eigenlijk niet te spreken over een dergelijke eis. Sellers speelde uiteindelijk overigens maar drie rollen, omdat hij het accent van Air Force Major T. J. “King” Kong maar niet onder de knie kreeg. Andere grote rollen zijn er voor legendarische acteurs als George C. Scott, die Generaal ‘Buck’ Turgidson speelt, en Sterling Hayden, die eerder te zien was in Kubricks’ The Killing. De opnames van de film vonden plaats in de Shepperton Studios, nabij Kubricks’ geliefde Londen, iets wat ook Sellers goed uit kwam sinds hij in scheiding lag en voor de fantastische decors mocht Kubrick rekenen op de talenten van Ken Adam, die grote indruk had gemaakte als setontwerper van de vroege James Bond-films.

Het is bizar hoeveel verschil de upgrade naar 4K en HDR teweeg brengt voor een dergelijke oude en, in dit geval, kleurloze film. Er is wat meer filmgrain aanwezig, maar opnieuw komt dit de filmbeleving ten goede, vooral gezien men niet door is geslagen met het digitale oppoetsen. Hierdoor is de scherpte van de film flink verbeterd en zijn details beter waarneembaar. De kolossale sets van Ken Adam komen hier volledig tot zijn recht en Kubrick toont zich nog maar eens een meester in de belichting, hierbij uiteraard bijgestaan door cinematograaf Gilbert Taylor. Het is opnieuw een remaster die op het vlak van beeldkwaliteit van deze film waarschijnlijk niet overtroffen zal worden. Betreft het audiospoor is er geen nieuwe Atmos track opgenomen. Hierdoor is er weinig verandering te merken tussen met het eerder gebruikte TrueHD 5.1 lossless kanaal op de Blu-ray. Het is eigenlijk geen gemis in deze grotendeels door dialoog gedreven film.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden. De beeldkwaliteit verschilt van 4K en HD tot SD archiefmateriaal.
· 4K ONLY: Stanley Kubrick Considers the Bomb (05:38) Een terugblik naar een ooit op hande zijnde nucleaire oorlog tijdens de Koude Oorlog-jaren. We horen niet alleen Kubricks’ eigen gedachten over dit onderwerp, maar zien ook interviews met zijn familie en crew.
· 4K ONLY: Mick Broderick Interview (19:14) De auteur van Reconstructing Strangelove verkent niet alleen de film en de filmmaker, maar ook het verhaal en diens achtergrond tot in detail.
· 4K ONLY: Joe Dunton and Kelvin Pike Interview (12:13) Een gesprek over Kubricks’ oog voor detail, waarnaast er aandacht is voor stijlkeuzes als het opnemen in zwart/wit.
· 4K ONLY: Richard Daniels Interview (14:15) Een blik op Kubricks’ leven, stijl en carrière met Kubrick archivaris Richard Daniels.
· 4K ONLY: David George Interview (10:56) Een gesprek met George over Peter Georges’ roman Red Alert, welke aan de basis stond van deze film.
· 4K ONLY: Rodney Hill Interview (17:25) Rodney Hill van de Hofstra University bespreekt de psychologische thema’s in Kubricks films.
· 4K ONLY: Archival Stanley Kubrick Audio Interview (02:50) Een korte featurette met archiefmateriaal waarin Kubrick zijn interesse toont in nucleaire vernietiging, wat uiteindelijk leidde tot deze film.
· 4K ONLY: The Today Show Clips (16:38) Met interviews met Peter Sellers en George C. Scott.
· 4K ONLY: Exhibitor Trailer (16:53) Een uitgebreid voorproefje op de film.
· 4K ONLY: Theatrical Trailer (03:23) De promotionele bioscooptrailer van de film.
· The Cold War: Picture-In-Picture and Pop-Up Trivia Track: Een uiterst informatief filmvullende feature tijdens de film, vol met interviews met experts en historici.
· No Fighting In the War Room: Dr. Strangelove and the Nuclear Threat (30:04) Een documentaire waarin aantal filmmakers, critici, experts en historici een poging doen Dr. Strangelove te ontleden.
· Inside Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (46:04) Een mooie featurette waarin we onder andere zicht krijgen op Kubricks’ last minute besluit om de film aan te passen naar een satire en de vele gezichten van Peter Sellers.
· Best Sellers Or: Peter Sellers and Dr. Strangelove (18:27) Een featurette over Peter Sellers zijn leven en werk, een man die enerzijds veel plezier bracht, maar anderzijds diep van binnen veel verdriet kende.
· The Art of Stanley Kubrick: From Short Films to Strangelove (13:50) Een wat vluchtige featurette over de ontwikkeling van de film.
· An Interview with Robert McNamara (25:00) Een interview met de voormalig Minister van Defensie, die onder andere de dreiging van een nucleaire oorlog bespreekt.
· Split Screen Interviews with Peter Sellers and George C. Scott (07:00) Archief interviews met Sellers en Scott, die eigenlijk wat context missen.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb 4K is in deze opgepoetste versie een oogverblindende hernieuwde kennismaker met deze Koude Oorlog-klassieker. Het is bijna verbazingwekkend wat men tegenwoordig kan op dit vlak, zeker als je beseft dat de film meer dan vijftig jaar oud is. Het beeld is spatzuiver en ondanks dat er weinig nieuws is aan het audiospoor, levert deze release een ervaring die zorgt dat je de film beter dan ooit kan beleven in een thuissituatie. Dr. Strangelove word nog altijd gezien als een van de beste komedies ooit gemaakt, of zelfs beste films algemeen. Voor mensen die nu kennis maken met de film wellicht iets teveel eer, maar zeker voor de mensen met een beetje kennis van de Koude Oorlog is deze satire raak op alle vlakken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

8 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer