Formula 1: Drive to Survive – seizoen 2

Informatie

RegieJames Gay-Rees, Paul Martin en Sophie Todd
Jaartal2020
Releasedatum28-02-2020
Speelduur358 minuten
DistributeurNetflix
CastPierre Gasly, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Alexander Albon, George Russell, Claire Williams, Toto Wolff, Mattia Binotto en Christian Horner

Coureurs, managers en teameigenaars leven in een snelle wereld, zowel op als buiten de racebaan, tijdens een moordend seizoen vol Formule 1-races. Na het wereldwijde succes van het eerste seizoen besloten de Formule 1 en Netflix opnieuw de handen ineen te slaan. Het concept is dit keer niet heel veel anders, maar een belangrijk verschil is dat dit keer ook titelkandidaten Ferrari en Mercedes hun medewerking hebben verleend. Verder zien we opnieuw hoe het seizoen traditiegetrouw begint met de Australische Grand Prix. De strijd in het middenveld tussen Renault en McLaren om hun team terug te brengen aan de top. Hoe middelmatigheid meer en meer de norm dreigt te worden bij het team van Haas. Hoe Red Bull een coureur heeft die schittert, waar de ander worstelt en natuurlijk de stoelendans aan het eind van het seizoen.

Vorig jaar was de Netflix-serie Drive to Survive een groot succes op Netflix. Met de releasedatum een week voor het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen kon dan ook geen beter moment worden bedacht om te dienen als heerlijk opwarmertje. Al snel kwamen er vragen betreft een vervolg, welke uiteindelijk eind juli van vorig jaar bevestigd werd. Opnieuw ging Netflix de samenwerking aan met Liberty Media, waarmee dit seizoen een logisch vervolg is op het eerste seizoen. De verandering die er wel is betreft de deelname van Ferrari en Mercedes, de twee grootste team die bij het eerste seizoen schitterden door afwezigheid. Net als vorig seizoen kreeg het Netflix-team slechts bij enkele races volledige toegang, maar er valt dit seizoen al snel te concluderen dat er een completer beeld wordt geschetst. Wel is de gelikte soms haast soapachtige Hollywood weergave van de werkelijkheid gebleven, waardoor ook dit tweede seizoen vooral schittert met het wel en wee achter de schermen.

Ondanks het succes was er ook kritiek op de serie. Zo werkten niet alleen niet alle teams mee en kwam de ene coureur meer en beter naar voren dan de ander. Goed voorbeeld hiervan was de haast overdreven aandacht voor Daniel Ricciardo, die voorafgaand aan vorig seizoen gezien werd als grote titelkandidaat. Al snel bleek echter dat hij voorbij gestreefd werd door Max Verstappen, waarna hij eieren voor zijn geld koos. Dit seizoen krijgen we dan ook zijn avonturen bij het Franse team van Renault te zien, avonturen die niet altijd goed verliepen. Ook is er weer de nodige aandacht voor Guenther Steiner, de teambaas van Haas. Op online forums groeide hij, mede doordat hij geen blad voor de mond name, uit tot een van de grootste culthelden van vorig seizoen. Dat besef hadden de makers duidelijk ook, waarmee er meer dan eens worden teruggegrepen op beelden die zijn naam maakte. Toch is Steiner zelf weinig veranderd en is hij opnieuw goed voor spraakmakende uitspraken.

Een ander punt van kritiek was de soms verknipte chronologie. Het is een tendens die hier wordt voortgezet door in de aflevering 4, waarin Mercedes centraal staat, de Duitse Grand Prix te behandelen die Verstappen won en pas een aflevering later de Grand Prix van Oostenrijk te tonen, de eerste Grand Prix die Verstappen vorig jaar won. Het moge duidelijk zijn dat we voor dergelijke raceverslagen ons beter kunnen wenden tot het officiële jaaroverzicht van de FIA. Netflix richt zich wat dat betreft meer op de personen achter de sport en daarin slaagt men zonder meer. Zo staat men stil bij de gevolgen van het overlijden van Niki Lauda voor het team van Mercedes en de fatale F2-crash op Spa voor de gehele sport. In specifieke zin is het haast pijnlijk om te zien hoe Pierre Gasly worstelt in de Red Bull bolide, waarna hij keihard wordt gedegradeerd om plek te maken voor Alex Albon. Het moge duidelijk zijn dat het allemaal mooie beelden oplevert, maar de sport keihard is.

Formule 1: Drive tot Survive – seizoen 2 is opnieuw zeer gelikt, maar als geheel gewoonweg completer en een stuk beter in balans dan het wisselvallige eerste seizoen. Waar voor de release van het eerste seizoen weinig mensen bezig waren met de aanwezigheid van Netflix in de paddock, was dat dit keer wel anders. Daarnaast werd er hoog ingezet, want met de deelname van ook Ferrari en Mercedes, leveren dit keer ook de twee grootste teams hun aandeel. Het maakt de serie natuurlijk nog interessanter. Toch blijk het lastig om iedereen tevreden te stellen. Zo liet bijvoorbeeld Verstappen kort na de release al optekenen dat hij zich niet kan vinden in het beeld dat van hem geschetst wordt. Toch vind de serie opnieuw gretig aftrek en eigenlijk lijkt alleen een geldkwestie een nieuw vervolg in de weg te kunnen staan. Ondank het succes en de tevredenheid bij Netflix en Liberty Media levert de serie namelijk niet het geld op wat je wellicht zou verwachten.

15 maart, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer