Drone

Informatie

RegieJason Bourque
Jaartal2017
Releasedatum07-09-2017
Speelduur86 minuten
DistributeurSource 1 Media
CastSean Bean, Patrick Sabongui, Maxwell Haynes, Mary McCormack en Joel David Moore

Pakistan, maart 2016. Een droneaanval raakt het beoogde doelwit, maar maakt ook onbedoeld een einde aan de levens van verscheidene onschuldigen die zich op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd bevonden. Precies een jaar later worstelen Neil Wistin en zijn gezin met het verlies van hun vader en opa. Een klokkenluidersite ontmaskert Neil als de man achter de knoppen van een reeks dodelijke droneaanvallen. Plots staat Imir Shaw voor de deur bij Neil, een Pakistaan die zich voor doet als potentiële koper van zijn boot. Imir blijkt echter hele andere plannen te hebben met Neil en gevaar dreigt niet alleen voor hem, maar ook voor zijn gezin.

Een droneoorlog is vandaag de dag de manier van moderne oorlogvoering: een onbemand vliegtuig wordt op afstand bestuurd. Bijkomend voordeel is dat deze drones op de hoogte waarop ze opereren onzichtbaar zijn met het blote oog en nagenoeg geruisloos. Zoals vaak met dit soort zaken bleven de eerste films waarin drones centraal stonden niet lang uit. In Good Kill en Eye in the Sky, ook films rondom de drone-oorlog, lag de focus vooral op de gevolgen van de vaak onmenselijke beslissing op leven en dood. Niet langer was een droneaanval simpelweg van een afstand op een knopje drukken, maar er werd vooral gewezen op de ethische bezwaren. Drone heeft zeker in eerste instantie een wat andere insteek. Hier mond een droneaanval namelijk uit in een persoonlijk kat-en-muis spel, waarbij de drone vooral een dingetje lijkt te zijn om een hapklare thriller in de actualiteit te drukken.

Op de regiestoel zien we de Canadees Jason Bourque, iemand die vooral werk vindt in de televisiewereld en daarin aardig productief is. Wie een vluchtige blik werpt op de titels zal al gauw tot de conclusie komen dat het hier weinig hoogstaand werk betreft. Ook in de cast zien we weinig bekende gezichten, het betreft acteurs die zich vooral mengen in het B-film segment. De enige uitzondering hierop is Sean Bean, een zeer productieve acteur die zich volop leent aan televisiewerk, B-films en zelfs computergames. Toch is hij ook geregeld in een grote productie te zien en zal hij voor velen een bekend gezicht zijn. Dit heeft hij vooral te danken aan rollen in de The Lord of the Rings-trilogie, zijn rol als schurk in James Bond-film GoldenEye en zijn grote rol in het eerste seizoen van de zeer succesvolle televisieserie Game of Thrones. Het mag dan ook duidelijk zijn dat hij de eyecatcher is van deze film.

Laten we beginnen om te vertellen dat Drone een goed gemaakte film is. We zien soms iets teveel flashbacks en horen de Arabische muziek te nadrukkelijk, maar de overdaad die in veel B-films is te zien en te horen blijft uit. Wat Drone wel in de weg zit is het tergend trage tempo, iets wat je niet zou verwachten van een film met een speelduur die niet boven de anderhalf uur uitkomt. Het duurt zeker tot de helft van de film dat overal een beetje lijn in komt. Het maakt de film aardig, maar zeker geen hoogvlieger; oftewel de omschrijving van veel films in dit segment. Richting het einde vliegt de film helaas wel behoorlijk uit de bocht, waarbij er duidelijk ook iets teveel gevraagd wordt van de acteurs. Als het punt dan uiteindelijk gemaakt wordt, blijkt Drone toch nog dichter tegen de eerder genoemde Drone-films aan te liggen dan gedacht. Allemaal zeker niet slecht, maar de echte impact ontbreekt een beetje.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er geen extra’s op de Blu-ray disc te vinden. Op zich geen groot gemis bij een film als deze.

Drone is een voorspelbare, maar zeer aardige B-film. Met Sean Bean heeft de film een bekend gezicht onder de gelederen die veel mensen zal weten te overtuigen om de film een kans te geven. En, het moet gezegd, dat verdient de film zeker. Origineel is het allerminst, maar de film is best goed gemaakt. In plaats van zich direct te verdiepen in de vraag van goed of kwaad, ontvouwt zich al snel een kat-en-muis spel op een ander niveau. Het is allemaal wat simplistisch en vooral veel te traag, maar voor de liefhebbers van dergelijke films is er genoeg te genieten. Het maakt Drone zeker de moeite waard voor degene die de lat niet al te hoog leggen. Voor anderen die een film over de droneoorlog willen kijken is het aan te raden om het betere Good Kill of Eye in the Sky eens op te zetten.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

25 september, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59b690dcd70be_selected-products" products="9200000080202594,9200000080202590" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer