Early Man

Informatie

RegieNick Park
Jaartal2017
Releasedatum13-06-2018
Speelduur89 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastEddie Redmayne, Tom Hiddleston, Maisie Williams, Timothy Spall, Miriam Gargoyles & Rob Brydon

Dug is een holbewoner die, samen met zijn stam, tijdens de steentijd in een mooie en rustige vallei woont, waar zij hun dagen slijten met het jagen op konijnen. Dug heeft echter ambitieuzere plannen en zou graag voor de verandering eens willen jagen op een mammoet. Die verandering komt echter sneller dan Dug denkt, maar niet in de vorm van een grote mammoet. De bronstijd staat namelijk voor de deur en is klaar om de vallei met de grond gelijk te maken en het is het aan Dug en zijn stam om hun geliefde vallei te redden van de ondergang. En hoe kan dat nou beter dan met een prehistorisch potje voetbal? Enige probleem: Dug en zijn vrienden hebben nog nooit in hun leven gevoetbald! Gelukkig is daar het meisje Goona die dolgraag wil voetballen, maar helaas niet mag meedoen met de mannensport, en Dug helpt om de allesbeslissende wedstrijd te kunnen winnen. Lukt het Dug en zijn vrienden om het voetballen op tijd onder de knie te krijgen en de gemene Lord Nooth van de bronstijd te kunnen verslaan?

Een film van animatiestudio Aardman uit Engeland blijft altijd iets om naar uit te kijken. Als geen ander weten ze een verhaal tot de nok toe te vullen met rake grappen en grollen, verpakt in een magisch klei-jasje. Niet voor niets weten de films van Aardman Studios altijd hoge ogen te gooien en behoren titels als Wallace & Gromit of Chicken Run inmiddels tot de klassiekers onder de animatiefilms. Die eer zal hun meest recente titel Early Man helaas niet ten deel vallen, al is de film ook dit keer toch zeker weer een feestje om naar te kijken.

Het draait in Early Man allemaal om de steentijd en de bronstijd, al is er van enige logica totaal geen sprake. Zo lopen er dinosauriërs rond die nooit tegelijk met de mens op aarde hebben geleefd, is voetbal blijkbaar al een sport die in de prehistorie werd gespeeld en zijn zwijnen eigenlijk de honden van nu. Maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet en al helemaal niet als het op de hilarische wijze als in Early Man wordt gepresenteerd. Want waarom zou je zo accuraat mogelijk willen zijn als dat het verhaal totaal niet weet te dienen? Bovendien kunnen op die manier de remmen helemaal los en is er zelfs ruimte om een kritische blik op de moderne tijd te werpen. Wat dat betreft vertoont Early Man veel overeenkomsten met de klassieke tekenfilmserie The Flintstones al is die serie nog enigszins serieus te noemen in vergelijking met deze productie.

Zoals we gewend zijn van Aardman is de animatie weer wonderschoon, passen de stemmen weer meer dan prima bij de soms absurde personages en is de humor weer volop aanwezig. Toch moet gezegd worden dat er ondanks als die pluspunten toch weinig anders aan de film te ontdekken valt. Misschien is het verhaal van een voetbalwedstrijd met holbewoners toch iets te weinig om een hele animatiefilm aan op te hangen. Of is het gegeven misschien toch gewoonweg niet origineel genoeg van zichzelf en moet de film het dit keer nog meer van zijn grapdichtheid hebben? Hoe het ook zij, voor liefhebbers van Aardman Studios valt er bijzonder weinig te klagen, maar ook zij zullen niet ontkennen dat Early Man niet te vergelijken is met de eerder genoemde klassiekers. Het maakt Early Man een grappige animatiefilm, maar niet zo hilarisch als zijn voorgangers.

Extra’s: De uitgave van Early Man gaat gepaard met drie korte specials die inzoomen op de productie.
• Match of the Clay (02:56) Special rondom het creëren van een stadion vol met brullende fans. Er wordt getoond hoe een groep mensen hun best doen om door te gaan voor een stadion vol.
• The Birth of Early Man (08:08) Special die inzoomt op de bijzondere productie aan de hand van beelden achter de schermen en interviews met cast en crew.
• The Evolution of Early Man (08:00) Special omtrent de cast die de klei-karakters voorzien van hun bijzondere stemmen.

Early Man is wederom een leuke animatiefilm van Aardman Animations, al wordt het helaas nergens zo bijzonder als bijvoorbeeld hun eerdere producties Chicken Run en Wallace & Gromit. Toch valt er weer genoeg te lachen. De moderne tijd wordt weer heerlijk belachelijk gemaakt, waarbij er meermaals een aangenaam loopje wordt genomen met de geschiedenis, en de animatie is weer wonderschoon, maar het verhaal mist nou net die originele twist om tot de top producties van de studio te kunnen behoren. Het maakt Early Man een fijne titel om te kijken, maar van een studio als Aardman verwachten we toch net dat beetje meer.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

19 juni, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b27f41ac6490_selected-products" products="9200000089359156,9200000089359154" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer