Earth: Een Onvergetelijke Dag

Informatie

RegieRichard Dale, Lixin Fan en Peter Webber
Jaartal2017
Releasedatum22-05-2018
Speelduur95 minuten
DistributeurThe Searchers
CastThom Hoffman

Van BBC Earth Films, dezelfde studio die ons de Planet Earth reeks en de speelfilmversie Earth bezorgde, komt nu een vervolg op die laatstgenoemde. Earth: Een Onvergetelijke Dag is een verbazingwekkende reis die de ontzagwekkende kracht van de natuurlijke wereld onthuld. In de loop van een enkele dag volgen we de zon vanaf de hoogste bergen tot de meest afgelegen eilanden en exotische oerwouden. Met de doorbraak van nieuwe filmtechnologie brengt het ons dichterbij de natuur als ooit tevoren, met een cast van onvergetelijke personages. Verteld met humor, intimiteit en een adembenemend gevoel voor filmische pracht, Earth: Een Onvergetelijke Dag benadrukte hoe iedere dag is gevuld met grotere wonderen dan we ons ooit voor konden stellen.

De originele Planet Earth tv-serie van de BBC was een ongelofelijk groot succes en bracht ons tot dan toe ongeëvenaarde beelden. Voor de bioscoopversie met de titel Earth werden kleine aanpassingen gedaan. Zo werden er nieuwe beelden toegevoegd en werd Sir David Attenborough als verteller vervangen door James Earl Jones in de VS en Patrick Stewart in de UK. Ook werd de film uitgebracht door Disneynature en werd het uiteindelijk een ongekend grote hit in de wereldwijde bioscopen. Nu probeert de BBC dat succes te repliceren met Earth: Een Onvergetelijke Dag, een nieuwe speelfilm die in feite tot stand is gekomen na het hoog aangeschreven Planet Earth II. Voor de Engelse taal is gekozen voor de stem van Robert Redford, en voor ons Nederlanders is er de vertelling door Thom Hoffman.

Earth: One Amazing Day is een perfect bruikbare en enigszins conventionele natuurdocumentaire die de dagelijkse strijd om te overleven volgt, voor een assortiment van wilde dieren. Het biedt een uitgebreid pakket van gevarieerde fauna in het volledige spectrum van tropische en arctische landschappen, meestal in gevaar door roofdieren of milieurisico’s. Het versterkt subtiel de gebruikelijke boodschap over de diversiteit en veerkracht van de natuur en wordt hier en daar besprenkeld met wat menselijke trekjes. De gebruikelijke recepten voor natuurdocu’s bestaan in deze uit hardnekkige reptielen, een aandoenlijke groep katachtige en beren die zichzelf masseren onder jolige lounge muziek. De doelgroep van One Amazing Day is dan ook meer voor families en de jongere garde want hoe hard en meedogenloos de natuur ook in werkelijkheid is, dat wordt hier vrijwel volledig vermeden.

Om variatie te brengen in deze speelfilm ten opzichte van de tv-serie van Planet Earth II heeft men er voor gekozen om de film te structureren om de veranderende reacties van de natuur te weergeven vanaf het begin van een enkele dag tot aan het einde. Het principe is leuk bedacht maar qua uitwerking heeft het niet al te veel om het lijf. Het is een opeenstapeling van gedenkwaardige sequenties, denk hierbij aan vliegensvlugge slangen die jagen op een baby leguaan, een zebra veulen die wanhopig probeert een razende rivier over te steken of een potvis die een dutje doet door verticaal in de oceaan te gaan hangen. Voor iedereen die de voltallige serie van Planet Earth II al gezien heeft zijn het allemaal bekende scenes en biedt Earth: Een Onvergetelijke Reis niet bepaald een meerwaarde. Daarnaast dient gezegd te worden dat de beelden nog steeds van ongekende schoonheid zijn en dus fijn is om nog eens de hoogtepunten van die serie te kijken in één speelfilm.

Extra’s: De Blu-ray release is voorzien van de nodige extra’s, al is het merendeel helaas vrij kort van aard.
• Behind the Scenes (15:17) Een blik achter de schermen met interviews van schrijvers, regisseurs en producers van “Een Onvergetelijke Reis”.
• Breaking the Ice (02:16) Een korte glimp op de inspanningen van de diverse camerateams.
• Clash of the Titans (01:53) Deze biedt nog wat extra beelden van de strijd tussen de twee giraffen.
• Chasing Shadows (01:56) Nog wat extra beelden van de zeldzaam te spotten langoer aap.
• Raising a Family at the End of the World (01:48) Additionele beelden van de pinguïns.
• Noah’s Ark (01:39) De buitengewone verzameling van insecten en andere levensvormen die de luiaard, welke de filmcrew “Noah” noemt, gezelschap houden.

Earth: Een Onvergetelijke Dag is een fraaie verzameling van reeds gebruikte en enkele ongebruikte beelden uit de BBC tv-serie “Planet Earth II”. Deze langspeelfilm zet een dag in het leven van verschillende wezens centraal, van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er wordt helaas te weinig met dit uitgangspunt gedaan om echt een unieke presentatie neer te zetten. We krijgen een opeenstapeling van verbluffende en buitengewone beelden te zien, die ons eraan herinneren dat we deze planeet delen met een prachtig maar kwetsbaar ecosysteem. Earth: Een Onvergetelijke Dag is een leuke verzamelfilm met hoogtepunten uit de tv-serie Planet Earth II, maar biedt weinig nieuws voor wie hier al mee bekend was. Toch blijft BBC’s Earth-divisie ongeëvenaard in de kwaliteit van haar natuurdocumentaires, zowel in het beeldmateriaal dat ze verwerven als in het vakmanschap waarmee ze het presenteren.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 juni, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5afe872e0b600_selected-products" products="9200000089183315,9200000089183153" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer