Eddie the Eagle

Informatie

RegieDexter Fletcher
Jaartal2016
Releasedatum09-08-2016
Speelduur101 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastTaron Eggerton, Hugh Jackman, Iris Berben, Rune Temte & Tim McInnerny

De jonge Eddie Edwards heeft maar één droom: Olympisch sporter worden. Het grote probleem is echter dat er niet één sport is waar de Engelsman echt goed genoeg voor is om zich te kunnen kwalificeren. Aan opgeven doet de bevlogen Eddie echter niet en dus gaat hij naarstig op zoek naar een discipline waarmee hij zich kan verzekeren van deelname aan de Olympische Spelen. Die kans ziet hij als blijkt dat er geen Engelse deelnemers zijn om mee te doen aan het skischansspringen en deelname aan een Olympisch eindtoernooi daarmee binnen handbereik ligt. Samen met zijn rebelse coach Bronson Pearly zet hij alles op alles om zich in een recordtempo klaar te stomen en zo zijn droom eindelijk werkelijkheid te zien worden.

Het verhaal van Olympische held Eddie Edwards lijkt haast te onwaarschijnlijk voor woorden, maar toch nam de onervaren fanatiekeling wel degelijk deel aan de Olympische Spelen van 1988 in Calgary. Hij groeide in die tijd uit tot een ware cultheld die met zijn enthousiasme de harten wist te veroveren van iedereen, ondanks dat er totaal geen zicht was op een eremetaal. Geinig weetje: Eddie haalde in totaal een score van 69.2 punten op de 70 meter hoge schans na twee sprongen van 55 meter waarmee hij laatste werd. De Spaanse skischansspringer Bernat Sola Pujol die één na laatste werd behaalde maar liefst 140.4 punten waarmee het verschil meteen duidelijk is tussen Eddie en zijn veel professionelere collega’s. Eddie zelf kon het allemaal niet zoveel schelen. Hij zag zijn droom in vervulling gaan en wist financieel goed te scoren met zijn zojuist verworven rol van meest geliefde sporter.

De verfilming van het levensverhaal van Eddie the Eagle doet waarschijnlijk vooral denken aan die andere sportfilm met ongetrainde helden die mee mogen doen aan de Olympische Spelen: Cool Runnings uit 1993. Hierin is het een groep Jamaicanen die zich verrassend genoeg weten te plaatsen voor de Olympische spelen in 1988, hetzelfde jaar waarin de wereld ook kennis maakt met Eddie. De vergelijking tussen beiden films is overigens niet heel gek als je je bedenkt dat Cool Runnings regisseur en producent Matthew Vaughn (Layer Cake, Kick-ass) inspireerde om op zoek te gaan naar een soortgelijk verhaal en daarmee terecht kwam bij het bijzondere verhaal van de charmante Engelsman die door zijn amateurisme in één klap wereldberoemd werd.

Net als Cool Runnings is ook het bijzondere verhaal van Eddie the Eagle in een komisch jasje gestoken en heel gek is dat uiteraard niet met dit bizarre waargebeurde verhaal. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat de makers flink de vrije hand hebben genomen en eigenlijk alleen het basisprincipe van een onervaren sporter die mee gaat doen aan een serieus toernooi overeind hebben gehouden. Als we de echte Eddie Edwards mogen geloven is namelijk slechts 15 procent van de film echt zo gebeurd en de rest uit de grote duim van de makers gezogen. Heel erg is dat niet, want het compacte verhaal weet zijn volle speelduur zeker te vermaken en van Eddie the Eagle een zeer charmante komedie te maken die zeker de moeite van het kijken waard is. Daarbij helpt het uiteraard ook enorm dat Taron Eggerton op overtuigende en charmante wijze gestalte geeft aan Eddie, al moet gezegd worden dat overacting soms wel op de loer lijkt te liggen.

Extra’s: Aan extra’s geen gebrek op de dvd-uitgave van Eddie the Eagle. Er is een grote en uitgebreide special terug te vinden van maar liefst 45 minuten die is opgedeeld in drie delen die ook afzonderlijk te bekijken zijn. Hierbij wordt er aandacht besteed aan het echte verhaal van Eddie, de totstandkoming van de film en hoe de sprongen van de 70 meter hoge schans in beeld zijn gebracht. Daarnaast is de trailer van de film nog terug te kijken en vinden we een photogallery waarin verschillende foto’s van de film te bekijken zijn. Een zeer fraaie uitgave dus voor deze bijzondere film!

Eddie the Eagle is een heerlijke komedie met een hart van goud die recht doet aan het bijzondere verhaal van Eddie Edwards die als amateur in 1988 mee mocht doen aan de Olympische Spelen. Het grootste gedeelte van de film mag dan wel door de makers zijn verzonnen, het maakt de film er zeker niet minder plezierig om. Daarnaast geeft Taron Eggerton op charmante wijze gestalte aan de bijzondere atleet en weet daarmee, net als de echte Eddie, de harten van de kijkers met gemak te stelen. Een absolute aanrader!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

15 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer