Een echte Vermeer

Informatie

RegieRudolph van den Berg
Jaartal2016
Releasedatum31-03-2017
Speelduur115 minuten
DistributeurCineart Nederland
CastJeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Mingus Dagelet, Roeland Fernhout & Raymond Thiry

Han van Meegeren is een rebellerende schilder in de jaren 20 die zich niet kan vinden in de moderne kunst van dat moment. Erkenning voor zijn werk krijgt hij echter niet en hij wordt publiekelijk vernederd als hij verliefd wordt op Jolanka, de vrouw van de belangrijkste kunstcriticus Bredius. Zinnend op wraak besluit hij om zijn talent te gebruiken om een beroemd schilderij van Johannes Vermeer te vervalsen en daarmee Bredius aan te kunnen vallen als deze de vervalsing voor een echte Vermeer aan zal zien. Maar als het moment eenmaal daar is, zal Han moeten kiezen voor de ultieme wraak of zijn liefde voor Jolanka.

Er zijn al aardig wat films verschenen over onze Nederlandse meesters in de kunst, maar over de grootste vervalser aller tijden was nog maar weinig bekend. Op film althans, want Han van Meegeren werd en is nog steeds wereldberoemd om de vele vervalsingen die hij op zijn naam had staan. In een echte Vermeer draait het uiteraard allemaal om het grootste schandaal in zijn merkwaardige carrière als schilder waarbij hij de kunstcriticus Abraham Bredius in een kwaad daglicht wilde zetten door een schilderij van Vermeer te vervalsen en deze door hem als echt te laten bestempelen. In werkelijkheid deed van Meegeren dit om de kunstcritici in het algemeen aan te kunnen vallen, maar voor de film is daar nog een reden bij verzonnen.

Van Meegeren wordt in de film namelijk stapelverliefd op de vrouw van Bredius, de veel jongere Jolanka in wie Van Meegeren meteen zijn muze ziet. Een wellicht ietwat voorspelbare toevoeging aan het verhaal om de boel te verbijzonderen, maar het werkt verrassend genoeg wel. Het geeft de wraakactie nog net wat meer inhoud dan het simpel willen aanvallen van de Nederlandse kunstcritici. Dit is overigens geheel te danken aan de overtuigende chemie tussen hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberger en de Vlaamse Lize Feryn die met veel vuur hun personages tot leven brengen. Al moet daarbij wel de kanttekening gemaakt worden dat beiden op sommige momenten tegen overacting aanhangen, maar het daarbij gelukkig nergens over het randje gaat.

Waar de film van regisseur Rudolph van den Berg wel de plank mee misslaat is de moderne montage en muziekkeuze die op de meest vreemde momenten de kop opsteken. Beelden wisselen elkaar soms in flitsend tempo af en worden daarbij begeleid door een flink stevige soundtrack. Een ietwat vreemde keuze die een flink contrast teweegbrengt met de andere prachtig geschoten beelden die zelf soms als een schilderij aanvoelen. Daarentegen wellicht een bewuste keuze om bepaalde scenes wat extra inhoud mee te geven, maar het stoort eerder dan dat het als een verrijking voor de verder meer dan prima film van Nederlandse bodem aanvoelt.

Extra’s: Helaas moet de uitgave van Een echte Vermeer het doen zonder toevoegingen en dat is echt een gemis. Het was namelijk interessant geweest om te zien hoe acteur Jeroen Spitzenberger in de huid kroop van de meesstervervalser. Daarnaast is de film ook enkel op dvd aan te schaffen.

Een echte Vermeer vertelt het bijzondere verhaal over de grootste kunstvervalser uit onze vaderlandse geschiedenis. Han van Meegeren wordt op overtuigende wijze neergezet door Jeroen Spitzenberger die fraai tegenspel krijgt van de Vlaamse Lize Feryn als zijn, voor de film verzonnen, muze Jolanka. Een echte Vermeer is een meer dan prima film van Nederlandse bodem al stoort de ietwat vreemde en moderne montage, begeleidt door eenzelfde muziekkeuze, op sommige momenten zeker. Maar voor wie daar overheen kan stappen, blijft er een leuke geschiedenisles over die vertelt over één van de meest bijzondere namen uit de kunstwereld, gegoten in een genietbaar filmjasje.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

3 april, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9795bf56a_selected-products" products="9200000074663584,9200000057456654,9200000057461479" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer