El Camino: A Breaking Bad Movie

Informatie

RegieVince Gilligan
Jaartal2019
Releasedatum14-10-2020
Speelduur122 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastAaron Paul, Charles Baker, Matt L. Jones, Jesse Plemons, Robert Forster, Tess Harper, Michael Bofshever en Scott MacArthur

Jesse Pinkman is eindelijk bevrijdt van de martelingen door Todd’s oom Jack en de psychische gevangenschap van Mr. White. Jesse moet echter nog wel zien te ontsnappen aan de demonen uit zijn verleden. Hij is op de vlucht voor de klopjacht op hem door de politie, en zijn enige hoop om hieraan te ontsnappen is met de hulp van Saul Goodman’s compagnon, Ed Galbraith. Ed is een man die je voor de juiste prijs een nieuwe identiteit en een frisse start van je leven kan geven. Jesse moet een race tegen de klok maken, met de hulp van zijn oude maatjes, om gevangenschap te vermijden en genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het verleden definitief achter zit te kunnen laten.

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de allerlaatste aflevering van één van de meest geprezen tv-series aller tijden werd uitgezonden. Breaking Bad begon in 2008 op televisiezender AMC, over de onverwachte ‘carrièreswitch’ van scheikundeleraar Walter White, die na een kanker diagnose, transformeert tot een ultieme drugskoning en daaj één van zijn studenten, Jesse Pinkman, in mee sleurt. Het was een bijna niet meer te overtreffen achtbaanrit, die eindigde met een zekere mate van afsluiting voor de hoofdpersonages en de chaotische wereld waarin ze leefden. Echter heerste bij het lot van Jesse altijd een gevoel dat er nog wat onafgemaakte zaken waren die nog ontvouwt konden worden. Ondanks de geruchten die al sinds het einde van de serie de ronde gingen, heeft het toch nog aardig lang geduurd voordat bedenker Vince Gilligan besloot om Aaron Paul te benaderen voor een weerzien. Heel lang werd alles in het duister gehouden, tot eind vorig jaar plotseling de aankondiging kwam op Netflix en deze sequel film allesbehalve teleurstelde.

El Camino speelt zich direct na het einde van Breaking Bad af, maar gebruikt tevens tal van nieuwe flashbacks om zijn niet-lineaire verhaal te vertellen. Dit werkt uitstekend, omdat het er voor zorgt dat hoofdpersoon Jesse een aantoonbaar betere ontwikkeling doormaakt, en ons nog meer informeert over zijn gekwelde verleden en het vrij uitzichtloze perspectief van het heden. De titel mag dan verwijzen naar Jesse’s vluchtauto en op de vlucht zijn is in principe ook Jesse’s nummer één prioriteit, maar de film is zeker geen roadmovie of achtervolgingsfilm. Daarentegen is er ook geen ander overkoepelend plot. Jesse spendeert het grootste deel van zijn tijd om uit Albuquerque te ontsnappen, terwijl hij ondertussen te maken krijgt met een aantal onvoorziene obstakels en ernstig last heeft van PTSD. Deze structuur gecombineerd met de flashbacks zorgen ervoor dat El Camino als een minder op zichzelf staande film voelt, en vooral een verlenging of aanvullende lange aflevering is van Breaking Bad. Voor fans van de serie een welkome toevoeging, maar puur als film heeft het wel een wat afwijkend ritme.

Niet alle Breaking Bad-fans zullen warm lopen voor El Camino, of misschien zelfs teleurgesteld zijn door diens relatief ingehouden tempo. Zeker in vergelijking met de epische ontknoping van het laatste seizoen. Desalniettemin zijn alle grote zetstukken behouden. De intelligente plotten en nagelbijtende spanning die we gewend zijn van Vince Gilligan, maar bovenal de ononderbroken focus op Jesse’s karakterontwikkeling die toch zeker bijdraagt aan het grote geheel van Breaking Bad. Een kritiekpunt kan echter zijn dat er geen echte twist of wereldschokkende gebeurtenis plaatsvindt die het einde van Jesse in BB in een ander daglicht plaatst of onze vermoedens over Jesse’s lot een andere wending geven. Op een bepaalde manier is de film dus overbodig te noemen, ware het niet dat El Camino simpelweg ons de unieke mogelijkheid biedt om opnieuw de wereld in te stappen waar we van zijn gaan houden. Dat het überhaupt werkt, zonder vervelende zijplotten of goedkope fanservice, is het ultieme tegenbewijs op dergelijke kritiek.

Extra’s: Naast de film is er het nodige aan bonusmateriaal op de Blu-ray release terug te vinden.
· Audiocommentaar: Een informatieve en diepgaande commentaartrack met Vince Gilligan en Aaron Paul.
· Supercommentaar!: Een samengesteld audiocommentaar van cast en crew.
· Hoe El Camino tot stand kwam (28:28) Een uitgebreid en gedetailleerd doorloop van het ontstaan van de film, achter de schermen materiaal en het maken er van. Veel beelden van op de set en interviews.
· Bloopers (06:18) De welbekende bloopercompilatie.
· Verwijderde en verlengde scenes (16:39) Een zevental scènes die de film niet gehaald hebben; Get the Hell Off My Driveway, Gnome Man’s Land, That Elco’s the Tits, Out of Sight, Losing Blood en Pillow Talk.
· Drie scène analyses met regisseur Vince Gilligan (22:48) Gilligan bespreekt uitvoerig drie specifieke scènes.
· Promotiemateriaal (11:16)

El Camino: A Breaking Bad Movie is een passende uitbreiding op van één van de beste tv-shows aller tijden. Menig fan zal deze aanvulling niet hebben zien aankomen, omdat Breaking Bad toch al wel een aantoonbaar sterk afgerond einde had. Desondanks is El Camino, zeker voor de echte fans van Breaking Bad, van absolute meerwaarde. Anders dan de spin-off Better Call Saul, dat kwalitatief dicht in de buurt van Breaking Bad komt, is El Camino echt een verlengstuk van de serie. Naast Jesse, klasse geacteerd door Aaron Paul, zijn er nog een paar terugkerende personages zoals zijn maatjes Badger en Skinny Pete, maar ook Mike en Todd in enkele van de vele flashbacks. Vince Gilligan schreef een uitstekend script, met ruimte voor een aantal spannende scènes, maar vooral ouderwets sterkte dialogen zoals we gewend waren. El Camino is een uitstekende twee uur durende epiloog op Breaking Bad, die de kenmerkende stijl en sfeer benaderd zoals we die gewend waren.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

27 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer