El Chapo – seizoen 3

Informatie

RegieErnesto Contreras, José Manuel Cravioto, Carlos Moreno, Hammudi Al-Rahmoun Font en Daniel Vega Vidal
Jaartal2018
Releasedatum21-04-2020
Speelduur585 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMarco de la O, Humberto Busto, Alejandro Aguilar, Rodrigo Abed, Luis Fernando Peña, Juan Carlos Olivas, Antonio de la Vega, Rolf Petersen en Dolores Heredia

Nadat Joaquín “El Chapo” Guzmán zich heeft opgewerkt tot de absolute drugskeizer van Mexico, vind hij de tijd rijp om zijn imperium uit te breiden over alle continenten. Om hierin te kunnen voorzien vinden El Chapo en zijn mannen de perfecte om ’s wereld grootste drugslab te bouwen. Echter, als de Amerikaanse DEA in de gaten krijgt wat de intussen beruchte criminaal van plan is, besluiten ze om hem hard aan te pakken. Ondanks dat El Chapo nooit lang in hetzelfde land blijft en altijd autoriteiten weet om te kopen, wordt hij gearrresteerd door het leger. El Chapo voelt zich ondanks alles onoverwinnelijk en krijgt ook achter de tralies al snel contacten die moeten voorkomen dat hij wordt uitgeleverd en zelfs kan ontsnappen.

In de film en televisiewereld zien we vaak dat een succesverhaal leidt tot veel nakomelingen. Dat geldt ook voor El Chapo, dat een nakomeling is van het succesvolle Narcos. Toch is het niet zomaar een slap aftreksel. Ondanks een parallel lopende opbouw van de series, is het chronologisch gezien namelijk zo dat de series bijna op elkaar aansluiten. Zo gingen seizoenen 1 en 2 van Narcos over het Medellínkartel van Pablo Escobar, seizoen 3 over het Calikartel en handelde vervolgserie Narcos: Mexico over het Guadelajarakartel. Dat kartel is dan weer het startpunt van El Chapo, wat de cirkel een soort van rond maakt op dat vlak. Op zich zal het niemand dan ook verbazen dat beide series gedistribueerd worden door Netflix. Wat ook in het voordeel van beide series spreekt, is dat beide uitblinken in authenticiteit, waarbij het de liefhebber vooral zal kunnen bekoren dat er gewoon Spaans wordt gesproken en veelvuldig gebruik wordt gemaakt van lokale cast en crew.

Dat El Chapo vooralsnog niet de populariteit heeft weten te evenaren zal deels te maken hebben met het feit dat mensen de serie al snel af doen als een rip off van Narcos. Maar toch, de aanhouder wint. Want na een wat trage opbouw zit de vaart er goed in en kunnen we niets anders dan stellen dat dit derde seizoen bijzonder spannend en geslaagd is. Het maakt de serie gemakkelijk naast een Narcos kan bestaan. Toch ontkom je er soms niet aan om de vergelijking te maken en dan moet je constateren dat Narcos de lat wel enorm hoog heeft gelegd. Dat viel vooral op in het toch wat chaotische tweede seizoen, maar gelukkig weten de makers de trilogie af te sluiten met het sterkste seizoen van de serie. Stralend middelpunt is opnieuw Marco de la O, die een sterke Joaquín “El Chapo” Guzmán weet neer te zetten. Aan het begin van dit seizoen gaat het El Chapo flink voor de wind en eigenlijk is het puur aan zijn machtswellust te wijten dat hij cruciale fouten begint te maken.

Het is het begin van de onvermijdelijke ondergang; steun begint weg te vallen en El Chapo ziet zijn zo zorgvuldig opgebouwde imperium door innerlijke en ook onderlinge strijd voorbij worden gestreefd. Tegenhanger hierin is de corrupte politicus Don Sol, die een hevige machtstrijd met El Chapo voert. Het geeft dit derde seizoen een fijne mix van intriges en geweld. Dit seizoen is minder chaotisch dan het tweede seizoen en duidelijk ook wat meer in balans qua verhouding van dialoog en geweld. Echter, ondanks dat het allemaal erg boeiend is, moet de serie qua uitwerking toch echt zijn meerdere erkennen in Narcos. Dit zelfs nu het tweede seizoen van Narcos: Mexico toch wat minder wist te beklijven dan de vier eerdere seizoenen. Toch is El Chapo voor de liefhebbers van die serie, die nooit genoeg krijgen van dergelijke ‘rise and fall’-verhalen, een absolute must.

Extra’s: Net als bij de release van de eerste twee seizoenen, is er ook dit keer geen bonusmateriaal te vinden naast de 13 afleveringen.

El Chapo – seizoen 3 is een sterke afsluiter, met hernieuwde focus en een sterke mix van intriges en geweld. Ondanks dat wist de serie in drie seizoen nooit helemaal te ontkomen aan de vergelijkingen met Narcos, een serie waarin El Chapo zonder meer zijn meerdere moet erkennen. Toch blijft het boeiend kijkvoer hoe iemand in eerste instantie zijn weg probeert te vinden in de drugswereld en vanuit bijna niets een imperium weet op te bouwen. Toch ben je dan pas halverwege, want na de ‘rise’ wordt de haast onvermijdelijke ‘fall’ ingezet; het is hier niet anders en dat zien we met name dit seizoen. Grootste verschil met veel andere grote namen uit de drugswereld is dat El Chapo nog steeds in leven is en een levenslange straf uitzit. En stiekem doet dat misschien zelfs wel wat af aan zijn legacy. Ondanks slordigheden en imperfecties in de eerste twee seizoenen, mag de serie er mede door dit sterke afsluitende seizoen zeker zijn.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 mei, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer