Elvis

Informatie

RegieBaz Luhrmann
Jaartal2022
Releasedatum19-10-2022
Speelduur159 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastAustin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge, Helen Thomson & Richard Roxburgh

Colonel Tom Parker geeft zich in de jaren ’50 uit als promoter van allerhande acts en artiesten om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen. Als hij op een dag in aanraking komt met een jonge beginnende artiest ziet hij in hem de kip met de gouden eieren. Parker weet Elvis te overtuigen om met hem in zee te gaan en beloofd van hem de allergrootste artiest ter wereld te maken. Dat lukt, maar het succes heeft duidelijk een keerzijde. Parker put zijn talent uit tot de laatste druppel met alle gevolgen van dien. Elvis raakt geïsoleerd van iedereen die hij lief heeft, voelt zich gevangen in het web dat Parker voor hem gespannen heeft en lijkt vast te zitten in een leven dat hij niet wil leiden. Toch kent zijn genialiteit als artiest weinig grenzen en komt het talent voor muziek uit al zijn poriën. Gedreven door zijn liefde voor zijn fans en de machtspelletjes van Parker op de achtergrond groeit Elvis uit tot één van de meest invloedrijke wereldsterren aller tijden.

Biografische films worden in Hollywood nog veelvuldig gemaakt. Niet zo gek ook aangezien er genoeg bekende personen zijn die een interessant leven hebben geleid en bovendien weet een goed gemaakte biopic vaak de nodige prijzen in de wacht te slepen. Toch zijn dit soort films vaak dan weer wel wat zwaar aangezette dramatische films om het getroebleerde leven van de betreffende persoon op Oscarwaardige wijze uit te beelden. Het resultaat is vaak een trage film die aan de ene kant zeker interessant kan zijn, maar wellicht ook een beetje een te saaie reis is van A tot Z. Gelukkig lopen er regisseurs als Baz Luhrmann rond op deze aarde. Godzijdank.

Luhrmann behoeft weinig introductie want iedereen is wel bekend met de extravagante films van de Australische filmmaker met Moulin Rouge uit 2001 misschien wel als zijn grootste en meest bekendste wapenfeit. Het mag dus geen verrassing zijn dat zijn bewerking van het leven van icoon Elvis Presley alles behalve een saaie vertelling is geworden. Dat krijgt Luhrmann voor elkaar door niet zozeer het leven van Elvis op chronologische wijze uit te doeken te doen, maar te kiezen voor twee interessante invalshoeken. Ten eerste verteld hij het verhaal vanuit het oogpunt van Elvis’ manager: de ooit in Nederland geboren Andries van Kuijk die zichzelf in de Verenigde Staten omdoopte tot Colonel Tom Parker. De tweede invalshoek is echter precies degene dat deze film zo ontzettend goed maakt. Hij legt de focus namelijk precies daar waar hij moet liggen: de muziek.

Elvis één grote videoclip noemen klinkt niet bepaald complimenteus, maar het is een logische verklaring om het uiterlijk van de film te beschrijven. Toch is de film gelukkig meer dan dat, maar Luhrmann zet de muziek van Elvis wel centraal in de film. En dat niet alleen, want we zien ook waar zijn inspiratie vandaan komt en hoe hij weer andere generaties inspireerde. Luhrmann verweeft ze allemaal op magistrale wijze met elkaar waardoor Elvis zijn volledige speelduur van 160 minuten weet te boeien. Tot de laatste namen op de aftiteling aan toe. Maar laten we vooral ook niet nog een ander groot pluspunt van de film vergeten: acteur Austin Butler. De 31-jarige acteur transformeert volledig tot de muzikale wereldster waarmee een nominatie voor Oscargoud wel een zekerheidje lijkt. Helemaal als je je bedenkt dat hij zwaargewicht Tom Hanks in iedere scene die ze delen compleet van het scherm weet te spelen. Elvis is de ultieme biopic van één van de grootste muzikale genieën aller tijden.

Extra’s: Voor de echte beeld- en geluidssensatie haalt de liefhebber ongetwijfeld de 4K UHD-versie van Elvis in huis. Gelukkig staat al het bonusmateriaal op de Blu-ray disc en daarom doet deze release op dat vlak niks onder voor die te prefereren release.
· Bigger Than Life: The Story of Elvis (22:22) Interviews met o.a. Bazz Luhrmann, Austin Butler en Tom Hanks waarin ze vertellen over het verfilmen van het leven van Elvis en de uitdaging om er geen standard biopic als film van te maken.
· Rock ‘N Roll Royalty: The Music and Artists Behind Elvis (07:33) Een blik op de invloed van Elvis en welk effect deze heeft gehad op de muziek in de film. Cast en Crew komen aan bod om er over te vertellen.
· Fit for a King: The Style of Elvis (08:02) Een blik op de kostuums die Austin Butler draagt in de film. Designer Catherine Martin vertelt er alles over.
· Viva Australia: Recreating Iconic Locations for Elvis (07:26) De film is gemaakt in Australië en dus was het daar uiteraard een hele uitdaging om de juiste locaties te vinden.
· “Trouble” Lyric Video (02:15) De videoclip van Trouble met bijbehorende teksten voor de liefhebber.

Elvis is de ultieme biopic van één van de grootste muzikale genieën aller tijden. Regisseur Baz Luhrmann eert de artiest Elvis Presley met deze magistrale verfilming van diens leven. Een muzikale ode aan diens invloed die tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar is. Luhrmann bereikt dit door de focus precies daar te leggen waar hij moet liggen: de muziek. Elvis is een stomende trein die op prachtige wijze 160 minuten doordendert zonder de aandacht van zijn kijker ook maar enig moment los te laten. Zelfs op de momenten dat de muziek naar de achtergrond verdwijnt en de mens Elvis naar boven komt drijven. Het maakt dit zonder enige twijfel één van de beste films van 2022!

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 november, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer