Elysium 4K

Informatie

RegieNeill Blomkamp
Jaartal2013 | 2021
Releasedatum24-02-2021
Speelduur109 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMatt Damon, Jodie Foster, Alice Braga, Sharlto Copley, Diego Luna, Wagner Moura en William Fichtner

In het jaar 2154 is de mensheid gescheiden in twee klassen. Beschermt door regeringsleiders als secretaris Rhodes leeft de rijke mens een luxe leven op Elysium, terwijl de rest van de mensheid op de overbevolkte planeet aarde woont. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn het gevolg. Maar de mensen op aarde zijn wanhopig en willen graag uit hun omgeving van criminaliteit en armoede ontsnappen. De enige man die de kans op gelijke werelden kan creeëren is Max, een man die na een ongeluk op zijn werk terminaal ziek is geworden en alleen gered kan worden met de technieken die aanwezig zijn op Elysium. Hij heeft dan ook niks te verliezen en hij neemt het op tegen secretaris Rhodes. Als hij slaagt, redt hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van miljoenen anderen.

Elysium was na zijn indrukwekkende debuutfilm District 9 pas de tweede film van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp. Blomkamp heeft een achtergrond in visual effects en 3D animaties en wist hierdoor op een creatieve doch indrukwekkende manier zijn debuut aan te kleden en dat voor een voor Hollywoodbegrippen klein budget. Dankzij een effectieve vorm van internet marketing groeide de film uit tot een groot succes. Voor Elysium mocht Blomkamp dan ook werken met een flink forser budget. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Het beeld wat in Elysium geschetst wordt, heeft een symboliek van deze tijd. De inventieve mens wordt gekocht door de rijke mens, die hetgene vervolgens gebruikt om zichzelf te verrijken. Wat dat betreft verschilt het toekomstbeeld wat geschetst wordt in Elysium niet zoveel met de wereld van nu.

Maar evenals in onze tijd zijn er ook in het 2154 van Elysium uitzonderingen, mensen die het verschil willen maken. Max is zo iemand. Max wordt gespeeld door Matt Damon en destijds moest men toch even twee keer kijken. We zien Damon hier dan ook als een opgepompte man, voorzien van een kale kop en tatoeages. En ondanks de vele effecten die de film rijk is, zie je een glinstering in de ogen van Damon. Hij geniet zichtbaar van zijn rol als man in wiens handen het lot van de aardbewoners ligt. Naast Damon zien we Jodie Foster als secretaris Rhodes. Foster staat erom bekend dat ze haar rollen zeer zorgvuldig uitkiest. Ook zij is dan ook goed op haar plaats als keiharde tante, die het liefst zichzelf leidster maakt van Elysium en neerkijkt op alles wat aards is. Verder zien we ook nog Sharlto Copley, die eerder samenwerkte met Blomkamp voor zijn debuut District 9. De relevatie die hij in die film was is hij nu niet. Al weet hij de lachers met regelmaat op zijn hand te krijgen met zijn Zuid-Afrikaanse accent.

Ondanks dat Elysium nergens het niveau haalt van District 9, behoorde de film tot de beste blockbusters van 2013. Blomkamp liet zien dat hij in staat is om sciencefiction op een prettige manier te combineren met een maatschappelijke boodschap. En wie de film in deze opgepoetste 4K versie ziet, kan niets anders dan constateren dat de film nog steeds staat als een huis. De HDR-beeldpresentatie spat werkelijk van het beeld, met fijne texturen en een duidelijke verbeteringen ten opzichte van de releases op inferieure mediums als dvd en Blu-ray. En dan is er nog de sensationele Dolby Atmos geluidstrack. Er is dan weliswaar weinig aan gesleuteld ten opzichte van de eerdere 7.1 lossless track, maar het geweldige geluidsontwerp van de Atmos track zorgt voor een voller geluids met duidelijk meer kracht. Het zorgt voor een lekker dynamisch geheel en het maakt dat Blomkamp zich met de film zijn debuut weliswaar niet heeft overtroffen, maar de film staat als een huis in de thuisbioscoop.

Extra’s: Op de 4K release zijn verschillende nieuwe extra’s te bewonderen, wat de disc eens te meer een mooie upgrade maakt voor de liefhebbers. Door het ontbreken van de Blu-ray als bonus missen we wel het eerder uitgegeven bonusmateriaal.
· Exoskeletten, Explosies en de Actiechoreografie van Elysium (29:48) Een behoorlijk diepgaande special, met een lengte die hier ook de ruimte toe biedt. Zo krijgen we onder andere inzicht in de practische- en visuele effecten, het tattoeage ontwerp, wapen- en kostuumontwerp, stuntwerk, voertuigen en choreografie.
· De Held, de Psychopaat en de Personages van Elysium (06:15) Een featurette die zich focust op de protagonist en antagonist van de film, evenals een paar essentiële bijrolpersonages.
· Het maken van de Elysium-miniaturen (04:40) Een featurette over het gebruik van schaalmodellen in de film, met vooral ook aandacht voor de crash van het Raven ruimteschip. Het is mooi om te zien hoe praktische effecten werden gecombineerd met het digitale werk.
· Bugatti 2154 (04:50) Neill Blomkamp spreekt over zijn liefde voor auto’s, het ontwerp van de auto’s in Elysium en de bijdrage van Bugatti.
· Bioscooptrailers (08:29) Theatrical Trailer 1, Theatrical Trailer 2 en International Trailer.

Elysium 4K is ook bijna tien jaar na de release nog steeds een spektakel. De film ziet er niet alleen geweldig uit, ook is Blomkamp in staat om de kijkers een boodschap mee te geven. Het is een film die een wereld toont die minder ver van ons hedendaagse bestaan afligt dan op het eerste oog wellicht lijkt. Toch brengt de film niet datgene dat District 9 wel bracht, wellicht ook omdat Blomkamp de lat met zijn debuut wel erg hoog had gelegd. Toch zijn dit wel de films die onze filmwereld, die vooral bevolkt zijn met reboots, sequels en remakes, interessant maken. En ondanks dat Blomkamp na deze film teleurstelde met Chappie, is dit wel een film die je zo nu en dan nog eens met plezier uit de kast trekt. En wat dat betreft helpt de prachtige 4K presentatie met een waanzinnige Dolby Atmos track daar zeker bij. Na Chappie werd het stil rond Blomkamp. Zo kreeg zijn Alien-film nooit het gehoopte groene licht en lag zijn focus op korte films. Toch schijnt er nieuw werk aan te komen, met wederom een origineel verhaal. Op basis van onder andere deze indrukwekkende film is het iets om zonder meer een kans te geven.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

16 februari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer