Empire – seizoen 3

Informatie

RegieSanaa Hamri, Craig Brewer, Millicent Shelton, Hanelle Culpepper, Mario Van Peebles, Kevin Bray, Dennie Gordon, Benny Boom, Bille Woodruff, Cherien Dabis, Tricia Brock en Howard Deutch
Jaartal2017
Releasedatum14-03-218
Speelduur780 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastTerrence Howard, Taraji P. Henson, Bryshere Y. Gray, Jussie Smollett, Trai Byers, Grace Byers, Gabourney Sidibe, Vivica A. Fox, Demi Moore en Mariah Carey

Rhonda is dood. Nadat zij de confrontatie aanging met Anika viel zij van het dak, bovenop een auto. André probeert Anika te vermoorden, maar als haar vliezen breken brengt hij haar naar het ziekenhuis waar ze bevalt van een dochter. Lucious raad Anika aan om de ware toedracht achter te houden voor de politie. Kersverse vader Hakeem wordt op zijn beurt woedend als blijkt dat Lucious zichzelf heeft aangegeven als vader van Bella Lyon. In de tussentijd lanceert Lucious Empire XStream, een eigen streamingdienst, terwijl zijn halfbroer Tariq pogingen doet om Cookie tegen hem te keren. Door alle gebeurtenissen worden de Lyon-broers geconfronteerd met problemen uit het verleden, dat terwijl de strijd om Empire onverminderd doorgaat.

Empire is een serie van Imagine Entertainment, de productiemaatschappij van Ron Howard en Brian Grazer en bedacht door Danny Strong en Lee Daniels, de regisseur van Precious en The Butler. Films waarin de Afro-Amerikaan centraal staat en dit is in Empire niet anders. In de serie staat de met ALS gediagnosticeerde Lucious Lyon centraal, een voormalig drugsdealer en CEO van Empire Entertainment. Door zijn ziekte ontstaat er tussen zijn zoons een strijd om zijn nalatenschap. Na twee succesvolle seizoenen werd de serie in 2016 verlengd voor een derde seizoen waarin de trouwe volgers weer precies krijgen wat ze willen; liefde, moord, wraak en natuurlijk heel veel geweldige muziek. Meer dan zijn voorgangers werkt dit seizoen toe naar een spetterende cliffhanger.

Ondanks vele soapachtige ontwikkeling is Empire niet een serie waar je zo maar even instapt. Daarvoor heeft ieder personage een te uitgebreid uitgewerkt achtergrondverhaal en familiebanden. Zelfs voor de vaste volgers zal het soms wat ingewikkeld zijn om te volgen. Dat geldt zeker voor dit seizoen, dus oplettendheid is vereist. Nadat we aan het eind van seizoen 2 achterbleven met een klassieke cliffhanger, krijg we aan het begin van dit seizoen direct antwoord op de vraag of Rhonda of Anika van het dak viel. Een mooie start van de muzikale serie, die toch een wat andere weg in slaat. Dit is vooral muzikaal merkbaar. Zo werd Timbaland ontslagen om plaats te maken voor songwriters en producers Rodney Jerkins en Ester Dean.

Empire is de zwarte, soapachtige tegenhanger van de veel interessantere HBO serie Vinyl. Maar waar die serie na een seizoen alweer het veld moest ruimen, gaat Empire vreemd genoeg vrolijk door. Toch kunnen we er niet omheen dat de serie volgestopt zit met alle bestaande stereotypes over de urban wereld, homoseksuelen, vrouwen en zwart Amerika. Het is enerzijds wellicht vrij vermakelijk, maar anderzijds allemaal niet bijzonder hoogstaand. Daar kan zelfs een nieuw blik aan beroemdheden dat hun opwachting maakt niets aan veranderen. Zo zien we dit keer onder anderen Mariah Carey en de rappers French Montana en Xzibit die hun gezicht laten zien in de serie over het hiphop- en R&B-imperium van Lucious Lyon.

Extra’s: Ondanks dat de dvd release bestaat uit maar liefst vijf discs, worden deze vrijwel volledig in beslag genomen door de 18 aflevering. Hierdoor is het bonusmateriaal beperkt.
∙ Volledige muziekoptredens (09:33) Drie onbewerkte videoclips van Starlight, Heart of Stone en Elevated.
∙ Studiosessies (05:21) Een viertal studio sessies; Need Freedom, Clap Back, Me en Good People

Empire – seizoen 3 is leuk voor de liefhebbers, maar biedt eigenlijk vooral meer van hetzelfde en mist de benodigde frisse wind. De serie kent zoveel wendingen rond liefde, moord en wraak dat je als kijker de aandacht er goed bij moet houden. Dat het allemaal wat soapachtig aandoet en niet bepaald hoogstaand is maakt het natuurlijk allemaal niet minder vermakelijk. Toch maakt de serie na twee succesvolle seizoenen helaas nog maar weinig ontwikkelingen door en daar kan zelfs de indrukwekkende cast en een paar leuke gastoptredens niets aan veranderen. Voor het vierde seizoen is Oscarwinnaar Forest Whitaker reeds aangekondigd (eerder te zien in Daniels’ The Butler) en het is te hopen dat hij als charismatische maar dubieuze ‘Uncle Eddie’ de serie weer een boost gaan geven door de strijd aan te gaan met Lucious.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ab4c83b7956b_selected-products" products="9200000076468589,9200000055352627,9200000046622852" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer