Engel

Informatie

RegieDennis Bots
Jaartal2020
Releasedatum17-11-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastBarry Atsma, Isa Hoes, Kees Hulst, Ali Ben Horsting, Pim Muda, Liz Vergeer, Mila van Groeningen, Indira Flipse, Keesje Rietvelt, Bente Wallenburg, Thalia Perera, Yenthe Bos, Wolf Kerpel, Zidane Baddou, Luca Orlando & Sophie Brahma

Engel is een lief maar onzeker meisje die maar moeilijk nee kan zeggen. De ietwat vreemde Keesje is haar beste vriendin en de enige waarbij Engel zich echt op haar gemak voelt. Bij de rest van haar klasgenoten vindt ze maar weinig aansluiting. Als Engel op een dag via het park naar huis fietst, komt ze lelijk ten val. Toch valt ze niet met haar gezicht op het harde fietspad, maar zweeft ze in plaats daarvan in een soort magische zeepbel. Als ze uiteindelijk weer veilig op de grond is, vindt ze een bijzonder klokje. Ze besluit het mee te nemen en op te hangen op een plek voor gevonden voorwerpen, maar het klokje lijkt haar niet te willen verlaten. Ze besluit om het mee naar huis te nemen, waarmee ze achter de ware aard van het klokje komt. Het stelt haar namelijk in staat om wensen in vervulling te laten gaan! Het zorgt ervoor dat Engel met haar verworven magie plots de populairste leerling in de klas is met wie iedereen vrienden wil zijn! Maar willen ze dat ook echt met Engel of enkel om haar magische klokje? En kan Engel eigenlijk wel wennen aan haar nieuwe status van populaire klasgenoot?

Actrice Isa Hoes heeft al een paar boeken op haar naam staan, maar tot het schrijven van een kinderboek was het nog nooit gekomen. Toch bleef het idee in haar hoofd ronddwalen en kwamen de eerste aanzet op tafel te liggen toen ze het besprak met haar dochter Vlinder Kamerling. Uit enthousiasme begon Hoes uiteindelijk met het schrijven van het verhaal over de 12-jarige Engel en haar mogelijkheden om wensen uit te laten komen. Haar dochter vulde uiteindelijk de creatieve gaten in die ze zelf niet kon invullen, waarmee ook haar naam, naast die van Hoes, bovenaan het boek prijkt dat sinds januari 2016 in de winkels ligt. Afgelopen augustus was het de beurt aan de gelijknamige verfilming, maar het welbekende virus zat een grootschalige release uiteraard in de weg, al wist de film het toch zeker een flink aantal weken vol te houden.

Nu de kerstdagen naderen verschijnt de film ook op dvd en is daarmee uiteraard een fijn cadeautje voor onder de kerstboom. Engel is namelijk een prima jeugdfilm geworden die zijn volle speelduur zijn eigen jeugdige doelgroep prima weet te vermaken. Dat de film hier en daar wat afwijkt van haar bronmateriaal is op zich niet heel erg, maar het voelt daardoor wel allemaal wat dunnetjes en voorspelbaar aan. Dat er iemand ten tonele verschijnt die misbruik wil maken van de krachten van Engel staat op voorhand al vast, maar de manier waarop dit gebeurd is toch wat minder spannend dan het klinkt. Dit ligt vooral in het feit dat het allesomvattende plotlijntje eigenlijk veel te laat op gang komt. Er is namelijk veel meer ruimte gereserveerd voor de voor- en nadelen die Engel ondervindt met haar speciale gaves. Op zich leuk om naar te kijken, maar het raakt kant noch wal. En dat geldt voor meer zaken die wat onbeantwoord blijven hangen tijdens de aftiteling.

Het was wellicht beter geweest voor het grotere geheel als er wat meer opbouw zat naar de grote finale. Die is namelijk best spannend te noemen, maar door de geringe investering op voorhand maakt deze net wat minder indruk dan de makers ogenschijnlijk voor ogen gehad moeten hebben. Het laat Engel een beetje hangen aan beiden zijden van de weegschaal waarbij het moraal net iets te vaak de overhand dreigt te krijgen. Het haalt een beetje de angel uit het vermakelijke bronmateriaal waar Hoes en haar dochter mee op de proppen kwamen. Engel is zeker geen slechte jeugdfilm, maar de onevenwichtigheid waarmee het verhaal van Engel wordt gepresenteerd maakt dat de film ook geen titel is geworden om vaak aan de jeugdige kijkers voor te schotelen.

Extra’s: Het komt niet vaak voor, maar Engel heeft verassend genoeg een paar extra’s meegekregen op de dvd uitgave van de film. Al zal het voor de doelgroep ongetwijfeld van echte meerwaarde zijn.
· Videoclip ‘Dichterbij’ van Femke Meines (3:00) – De muziekvideo door zangeres Meines die de titelsong van de film ten gehore brengt.
· Making of van de visual effects in de film (4:45) – Een kijkje achter de schermen over het maken van de visuele effecten van de film. We zien bijvoorbeeld hoe de grote zeepbellen zijn gemaakt, maar helaas gaat dit niet gepaard met informatie van de makers. Begeleidt door wat dromerige muziek zien we hoe de effecten zijn opgebouwd.

Engel is een leuke jeugdfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes en dochter Vlinder Kamerling, maar zwalkt door zijn onevenwichtigheid een beetje naar diens finale. Het gegeven van de schuchtere 12-jarige Engel die een klokje vindt die haar in staat stelt om ontelbaar veel wensen te doen is zeker vermakelijk naar de filmversie vertaald, maar sneeuwt daardoor het uiteindelijke plot, en diens moraal, een beetje onder. Engel komt wat laat tot zijn spannende climax die door de geringe opbouw een beetje geforceerd aan zal voelen. Engel is als jeugdfilm prima te behappen, maar meer dan dat is het allemaal dan ook helaas niet geworden.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 december, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer