Everest: De Jonge Yeti (Abominable) 4K

Informatie

RegieJill Culton
Jaartal2019
Releasedatum19-02-2020
Speelduur97 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTara Hetharia, Roben Mitchell, Matheu Hinzen, Kim van Kooten, Derek de Lint, Loretta Schrijver, Denise Aznam, Jacob Derwig, Levi van Kempen en Beau Schneider

Yi is een tiener met een avontuurlijke geest die het leven leidt zoals ze dat graag wil leven. Ze werkt voornamelijk aan bijbaantjes en droomt ervan om door haar geboorteland China te kunnen reizen. Op een nacht ontdekt ze een gewonde yeti op het dak van haar gebouw. Ze ontdekt al snel dat het wezen onlangs is ontsnapt uit geheim gevangenschap en verlangt naar zijn thuis in de Mount Everest omgeving. Ze besluit hem “Everest” te noemen en gaat op reis met haar vrienden Peng en Jin om het sympathieke en lieve wezen te herenigen met zijn familie en natuurlijke leefomgeving. Maar ze worden achtervolgd door de voormalig ontvoerders van Everest, Dr. Zara en een rijke zakenman genaamd Mr. Burnish, die beiden voor niets zullen stoppen om hun bijzondere exemplaar terug te brengen naar gevangenschap.

“Everest: De Jonge Yeti”, of “Abominable” zoals de internationale titel luidt, is een voorbeeld van de essentie van hedendaagse digitale animaties. De film is prachtig geanimeerd en beschikt over een breed scala aan lovenswaardige kwaliteiten die moderne grenzen verleggen als het aan komt op realisme van omgevingen en landschappen en de complexiteit van karakters. De film is ook voorzien van prima stemacteurs, waarbij iedere acteur achter de stem een unieke ziel aan de individuen brengt. Chloe Bennet, Albert Tsai en Tenzing Norgay Trainor verleenden hun stem voor het jonge trio, waarbij Sarah Paulson en Eddie Izzard zorgen voor de stemmen van Dr. Zara en Mr. Burnish. Joseph Izzo doet het werk van Everest en zelfs zijn gegrom en gekreun wordt zorgvuldig uitgevoerd, voor zo ver dat mogelijk is. De film is verpakt op bijna Pixar niveau, maar verhaaltechnisch stijgt het helaas niet boven de middelmaat uit.

De fraaie Oosterse locaties en een aandoenlijk yeti hoofdpersonage zijn niet voldoende voor Everest: De Jonge Yeti om tot extreme hoogten in de wereld van digitale animaties te komen. DreamWorks Animation hoeft zich met franchises als “Shrek”, “Kung Fu Panda” en “How to Train Your Dragon” allang niet meer te bewijzen, maar om de echte Pixar magie te benaderen zullen ze op zoek moeten naar een meer evenwichtige film. Everest: De Jonge Yeti volgt een overbekende formule waarbij opzettelijk goedbedoelde jongeren een bepaalde bedreiging proberen te dwarsbomen terwijl ze bevriend raken met een buitengewoon wezen, om deze vervolgens ook nog naar ‘huis’ te brengen. Het recyclen van een gezinsvriendelijk plot is niet bijster origineel maar Everest: De Jonge Yeti komt er mee weg omdat het een ontzettend leuke goedhartige film is. Van de eerste grote ontsnappingsreeks waarin ons titulaire wezen het op een rennen zet, tot hun uiteindelijke wilde reis naar de Mount Everest. De film kijkt heerlijk weg met een vlot tempo en een geschikte speelduur van anderhalf uur.

Het centrale wezen, Everest, zoals de lieve Yeti wordt genoemd, bezit een uniek vermogen om met de natuur te communiceren, en deze tegelijkertijd te beïnvloeden. Het creëren van een gigantische paardenbloem als ontsnappingsmethode is meer dan vergezocht, maar in dit specifieke verhaal werkt het volkomen natuurlijk. Deze momenten spelen in op de emotionele kracht van de personages en het overkoepelende thema over familie en vrienden. De fysieke reis of het innerlijke hart van de film is waar het enigszins wat te kort schiet. Natuurlijk is het gevoel van een uitgestrekt avontuur en de banden die de personages vormen alleen al prijzenswaardig, maar uiteindelijk is er niets wat we niet al eerder hebben gezien in andere films, films met niet zozeer een grotere ambitie maar eens te meer inspiratie.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op deze comborelease met 4K-, 3D- en Blu-ray disc te vinden.
· DreamWorks Short – Marooned (07:24) Een korte animatiefilm van DreamWorks over een robot die achtergelaten is op een verlaten maanbasis.
· Show & Tell (Original Short) (02:50) Wederom een kort animatiefilmpje die verschillende connecties heeft met de hoofdfilm.
· Deleted Scenes (10:30) Vier verwijderde scenes; Spa Day, Villains at the Map, Magic Montage en Yak Attack.
· Making a Myth (Movie) (06:58) Een vermakelijke “making of” waarin de filmmakers en castleden vertellen over hoe ze Abominable tot leven hebben gebracht.
· Animating Abominable (05:12) Van productieontwerp tot storyboard en animaties, het creatieve team neemt je mee door de film.
· Meet the Cast (08:22) Deze leuke extra laat de kijkers kennismaken met de cast van de film.
· Your Yeti Care Guide (02:28) Tips en trucs over hoe om te gaan met een Yeti, oftewel huisdier.
· Courage to Dream (03:04) Een extra over het karakter Yi, de sterke onafhankelijke en niet-traditionele vrouwelijke hoofdrol uit de film.
· An Abominable Tour with Chloe Bennet (04:41) De stemactrice begeleidt de kijker op een reis door enkele belangrijke stukken uit de film.
· Everest’s Talk Box (04:35) Echte kinderen ontmoeten de man achter Everest, Joe Izzo en het audioteam van de film over hoe zijn stem in die van Everest is verwerkt.
· Cooking with Nai Nai (04:03) Can Tsai Chin, de stem van Nai Nai, leert ons de varkensbroodjes uit de film in het echt te maken.
· How to…Abominable (24:23) Een tweedelige extra feature; How to Draw en How to Make a Chinese Lantern.
· You Can Seak Yeti-Ese (03:47) Chloe Bennet biedt een paar tips om te communiceren in het Yetish.
· Nai Nai Says (01:48) De oma uit de film geeft ons wat levensadviezen.
· Audiocommentaar: Schrijver en regisseur Jill Culton, co-regisseur Todd Wilderman, producent Suzanne Buirgy, producent Peilin Chou, hoofd personage animatie John Hill, productieontwerper Max Boas en visual effects supervisor Mark Edwards verzorgen en breed ingezette commentaartrack die op veel vlakken zorgen voor de benodigde extra informatie. Dit zonder dat het druk of chaotisch overkomt.

Everest: De Jonge Yeti is een warme en charmante animatiefilm van DreamWorks, die op visueel vlak zeker mee kan op het allerhoogste niveau dat animatie ons te bieden heeft, maar verhaaltechnisch niet uniek genoeg is om boven de middelmaat uit te stijgen. Het materiaal leent zich perfect voor het digitaal geanimeerde rijk en de avonturen Yi, Peng, Jin en het aandoenlijke wezen Everest zullen kijkers van zowel jong als oud kunnen bekoren. De DreamWorks Animation studio vindt helaas niet helemaal de perfecte balans tussen de kleurrijke animaties en de weinig verrassende verhaallijn die tevens de nodige inspiratie uit onder meer E.T. en hun eigen “Dragon” reeks lijkt te hebben gehaald. Desalniettemin is Everest: De Jonge Yeti een goedgemaakte en lekker wegkijkende animatiefilm, die net een beetje meer ziel en creativiteit mist om tot grotere hoogten te stijgen.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e3e51cfe56f2_selected-products" products="9200000123280098,9200000123280100,9200000123280102,9200000122232352,9200000122152920" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer