Everly

Informatie

RegieJoe Lynch
Jaartal2015
Releasedatum28 mei
Speelduur93 minuten
DistributeurSplendid film
CastSalma Hayek, Jennifer Blanc en Togo Igawa

Everly wordt al vier jaar gedwongen tot prostitutie. Met behulp van een FBI-agent wil ze het appartement, waar ze vier jaar lang niet uit is geweest, ontvluchten. Als haar baas, de gevaarlijke maffia baas Taiko, erachter komt wat Everly gedaan heeft is hij woest en eist hij wraak. Hij stuurt huurmoordenaars achter haar aan en zelfs haar moeder en dochtertje zijn niet veilig meer. Everly moet alle zeilen bijzetten om zichzelf en haar naasten te beschermen.

De naam van regisseur Joe Lynch is er geen die direct een belletje zal doen rinkelen. Toch heeft hij al wel aan veel films meegewerkt. De meeste van daarvan vinden we terug in het actie/thriller genre en bevatten veel bloed. Dat kan iets te maken hebben met zijn persoonlijke voorkeur voor het horrorgenre. Daarnaast is hij zelf als acteur te zien in een paar korte horrorfilms zoals The Tifanny Problem van regisseur Adam Green uit 2007. In datzelfde jaar regisseerde Lynch voor het eerst zelf een film, Wrong Turn 2: Dead End. Sinds kort is Everly op de markt, waarvoor hij een beroep kon doen op de prachtige Salma Hayek. In eerste instantie zou Kate Hudson de rol van Everly vertolken, maar zij werd dus ingeruild voor Hayek die uiteindelijk het personage speelt waarnaar de titel verwijst. Er zijn aardig wat bijrollen in de film, maar de film draait volledig om Hayek.

Het aantrekken van Hayek heeft nogal wat betekent voor de film, vooral qua uitstraling trekt ze de film automatisch naar een hoger plan. Hayek loopt namelijk vrijwel de hele film in niets verhullende kleding rond en dat is zeker geen straf om naar te kijken. Als ze vervolgens ook nog eens begint te praten met haar Mexicaans-Spaanse accent, zullen er weinig mannen (en vast ook vrouwen) zijn die daar niet warm van worden. Ze speelt haar rol gelukkig ook goed, dus wat dat betreft is het zeker niet alleen uiterlijk vertoon. Mooie bijkomstigheid voor deze rol is dat ze niet bang is aangelegd en ook handig is met wapens. Het enige minpuntje aan de rol van Hayek is vooral te wijten aan het script. Al vroeg in de film wordt zij namelijk in haar zij geschoten, waarbij er een fikse bloederige wond ontstaat. Een normaal mens zou een paar weken uitgeschakeld zijn, maar niet Everly. Na wat verband en duct tape loopt, rent en schiet ze de rest van de film verder alsof er niks aan de hand is.

De kogels vliegen je vanaf de eerste scène al om de oren en vrijwel de gehele film wordt er wel geschoten of gevochten. Dit gebeurt allemaal een beetje over de top, maar goed daar is het de film ook naar. Realisme hoeven we dan ook niet te verwachten. Welk wapen Everly ook in haar handen krijgt, ze kan er direct mee omgaan en is ook gelijk dodelijk. De gehele film speelt zich af in het appartementencomplex waar Everly woont, geen enkel moment verlaat de camera het complex. Zelfs niet als Everly met haar moeder belt, dan hoor je namelijk alleen de stem van haar moeder. Het lijkt een bewuste keuze die goed uitpakt. Als kijker krijg je zo een goede indruk van hoe Everly zich moet voelen. Jammer is wel dat het camerawerk niet altijd even scherp is, maar sommige scènes worden dan weer uit een hoek onverwacht oogpunt gefilmd wat een scène dan weer een leuk effect geeft.

Extra’s: De Blu-ray bevat een aantal extra’s die bij elkaar bijna een uur volmaken. Zo zijn er meerdere interviews te vinden met verschillende acteurs en de regisseur en krijgen we in een zogenaamde B-Roll te zien hoe verschillende scènes gemaakt zijn. Deze is best interessant, zeker om het grappig is om te zien hoe nep een aantal dingen in de film wel niet zijn. Ook is er een Making of op de schijf te vinden. Hierin krijgen we uitleg over de gedachte achter van de film. De officiële trailer en een promotionele featurette maken de extra’s compleet.

Everly is een bloederige actiefilm, waarbij je bereid moet zijn om het verhaal met een flinke korrel zout te nemen. Kan je je daartoe zetten dat zit je helemaal goed, want Everly doet namelijk precies wat het belooft. Zo krijgen we een spannende actie/thriller voorgeschoteld die geen seconde saai is. Geen enkel bloederig lichaamsdeel wordt overgeslagen. Als je van bloederige films houdt die lekker over de top gaan, met een prachtige vrouw als Hayek in de hoofdrol, dan kunnen we zeker spreken van een wellicht niet hoogstaande, maar voor de doelgroep erg geslaagde film.

Met dank aan Badass PR voor het recensie-exemplaar.

27 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop