Every Thing Will Be Fine
Op een koude winterdag is Tomas, een jonge schrijver, via een besneeuwd landschap op weg naar huis. Onderweg raakt hij met zijn auto betrokken bij een tragisch ongeval. Het is een gebeurtenis die in zijn geheugen gegrift staat en die invloed heeft op hem als schrijver. De daaropvolgende twaalf jaar worstelt hij met het effect van deze tragedie op zijn leven en op dat van de betrokken partijen. Op een gegeven moment lijkt hij eindelijk alles verwerkt te hebben, maar dan wordt hij geconfronteerd met iemand die nog niet klaar is met hem. Kan Tomas ondanks alles verder met zijn leven?
Every Thing Will Be Fine is een film van Wim Wenders, een Duitse filmregisseur en documentairemaker. Wenders was één van de bekendste leden van de Neue Deutsche Filme, een filmstroming die in de jaren 60 in West-Duitsland opkwam. In deze stroming zaten jonge filmmakers die zich wilden afkeren van de generatie filmmakers voor hen. Vanuit het buitenland kwam veel waardering voor deze filmstroming en tot op heden wordt Wenders gezien als één van de belangrijkste Duitse regisseurs na de Tweede Wereldoorlog. Voor Every Thing Will Be Fine werd dus zeker niet de eerste de beste regisseur aan het roer gezet. De invloed van Wenders is goed terug te zien in de functionele cinematografie en sterke scènes. Een voorbeeld hiervan is de scène waarin Tomas samen met één van de betrokkenen van het tragische ongeval bij het haardvuur zit.
De film begint ijzersterk met een scène die langzaam wordt opgebouwd. We zien Tomas die in een hutje op het ijs wacht op inspiratie. Onderweg naar huis ziet hij geen steek voor ogen in zijn auto. Dan komt er uit het niets ineens een slee tevoorschijn. Tomas kan de slee niet meer ontwijken en een tragisch ongeval is het gevolg. Dit plus wat hier direct op volgt is een prachtig dramatische scène waarvan het kippenvel over je lichaam loopt. Helaas zakt de film na dit ijzersterke begin in. Zo bevat de film best veel tijdsprongen over een tijdspanne van twaalf jaar. Het maakt de film te fragmentarisch en hiermee wordt de vaart uit de film gehaald. Ook wordt er te weinig gedaan met de invloed dat het tragische ongeval op Tomas heeft. Er wordt geïnsinueerd dat Tomas hierna beter is gaan schrijven. Hier blijft het echter bij, terwijl hier veel meer inzat. Want in hoeverre profiteert een kunstvorm als schrijven bijvoorbeeld van dingen die in het leven gebeuren?
Het acteerwerk in de film is degelijk te noemen. In de hoofdrol zien we James Franco als Tomas. Franco is zo’n acteur die eens in de zoveel tijd boven zichzelf uitstijgt in een opvallende of sterke film. Denk hierbij aan zijn rol als Aron Ralston in 127 Hours. Helaas is Franco in Every Thing Will Be Fine niet helemaal op zijn plaats. Zo zien we hem in een scène op een veerpont terugdenken aan het tragische ongeval en nadenken over zijn relatie. Het was vast de bedoeling dat Franco een gepijnigde uitdrukking op zijn gezicht liet zien. Het gezicht dat Franco opzet is echter eerder die van een enge stalker en hiermee laat hij een totaal misplaatste uitdrukking zien. Naast Franco zien we onder andere ook Rachel McAdams en Charlotte Gainsbourg verschijnen. McAdams speelt Sara, de vriendin van Tomas. Wat vooral opvalt bij McAdams is dat zij last heeft van een vreemd accent. Gainsbourg zet een goede rol neer, maar ook zij heeft in het verleden betere prestaties neergezet.
Extra’s: De dvd bevat geen film gerelateerde extra’s, tenzij je de trailer van de film als een dergelijke extra beschouwt. Naast deze trailer bevat de disc nog de trailers van Amour Fou, Boyhood en A Most Violent Year.
Every Thing Will Be Fine is een film die ijzersterk begint, maar die helaas erg inzakt. Zo is de film te fragmentarisch en wordt er te weinig gedaan met de invloed dat het tragische ongeval heeft. Kortom, er had gewoon veel meer in deze film gezeten. Voor Franco en McAdams lijkt deze film een klus die ze even tussendoor gedaan hebben. De chemie tussen hen ontbreekt en hun spel is wel eens beter geweest. Pluspunt is dat Wenders gedurende de gehele film mooie beelden en sterke scènes in beeld brengt.
Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.