Everybody Wants Some!!

Informatie

RegieRichard Linklater
Jaartal2016
Releasedatum20-10-2016
Speelduur117 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastBlake Jenner, Zoey Deutch, Ryan Guzman, Tyler Hoechlin, Glen Powell en Wyatt Russell

Texas, de herfst van 1980. Jake is niet alleen een eerstejaars op school, ook is hij de pitcher van het honkbalteam. Het huis dat hij deelt met de andere leden van het team zit vol met jongens die andere dingen aan hun hoofd hebben dan school of honkbal. In plaats van zich voor te bereiden doden de jongens hun tijd al cruisende naar leuke meiden, high worden of met een biertje in de plaatselijke disco. De coach stelt echter twee regels: geen dames in de slaapkamers en geen drank. Al snel leert Jake zijn huisgenoten beter kennen al is het maar de vraag of hij zijn prioriteiten op orde heeft. Al doende probeert hij dan ook een weg te vinden tussen de vrijheden en verantwoordelijkheden die het leven op het college biedt.

Everybody Wants Some!! is de nieuwe film van regisseur Richard Linklater, die veel lof oogstte met zijn film Boyhood. Deze film neemt een interessante plek in, in het oeuvre van regisseur Richard Linklater. Zo kan de film qua onderwerp gezien worden als een direct vervolg op Boyhood, die eindigt waar Everybody Wants Some!! begint. Met zijn setting op een universiteit in begin jaren tachtig ligt de film ook in lijn met Dazed and Confused uit 1993, die speelde tijdens de laatste schooldag op een high school eind jaren zeventig. Dit maakt de film zeer interessant voor de liefhebbers van Linklater, maar voor de mensen die hier niet of minder mee bekend zijn staat deze film ook volledig op eigen benen.

Ondanks dat films van Linklater het zeker in filmhuizen erg goed doen, kreeg Everybody Wants Some!! geen release op het witte doek. Dit ondanks de positieve kritieken die de film kreeg. In tegenstelling tot bij zijn vorige film Boyhoofd, heeft Linklater er dit keer voor gekozen om geen grote namen te gebruiken in de film. Bekendste naam in het geheel is die van Glen Powell, die eerder bijrolletjes had in films als Ride Along 2 en The Expendables 3. Wat vooral opvalt aan deze film is dat Linklater opnieuw de juiste balans heeft weten te vinden in de cast. De film oogt soms dan ook bijna als een documentaire door de naturelle acteerprestaties die continu geïmproviseerd lijken.

Net als in veel eerdere films van Linklater heeft Everybody Wants Some!! niet echt een verhaal, het is meer een zogenaamde ‘slice of life’. Het gaat hier dan ook vooral om de sfeer en het tijdsbeeld en zoals we dat gewend zijn van Linklater schets hij dat opnieuw op een indrukwekkende manier. Meer dan dat is het eigenlijk niet, maar juist daar zit de kracht van de film. Het is namelijk een prachtige greep uit het leven van bijna of net volwassen jongeren in de jaren tachtig, met het filosoferen over het leven, al cruisende meiden proberen te versieren, wat blowen en de competitiedrang tussen de jongens.

Extra’s: Ondanks dat we al blij zijn dat de film een release krijgt in Nederland, is het toch spijtig dat de film zonder extra’s op de markt wordt gebracht. Dit waar de importversie bijna een half uur aan outtakes en ruw materiaal bevat, evenals wat leuke specials rond het tijdbeeld en het honkballen in de film.

Everybody Wants Some!! schetst een heerlijk tijdbeeld dat bij velen een beroep zal doen op het warme gevoel dat nostalgie heet. De naturelle acteerprestaties en de bijna documentaire-achtige stijl zijn de verdienste van de formidabele regie van Linklater, die met deze film opnieuw een pareltje aflevert. Met de vele dure flops in de bioscopen is het onbegrijpelijk dat een kwalitatief sterke film als deze wordt genegeerd. Een plekje in de plaatselijke filmhuizen was voor deze film dan ook zeker terecht geweest. Everybody Wants Some!! geeft iedereen wat ze willen en is een van de betere films van het jaar.

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

31 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer