Evil Dead 4K

Informatie

RegieSam Raimi
Jaartal1981
Releasedatum02-12-2020
Speelduur86 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker en Theresa Tilly

Vijf tieners, Ash, Shelly, Cheryl, Linda en Scott, zijn op weg naar een vakantie ergens in een kleine afgelegen berghut in Tennessee. Ze hopen daar hun avondjes door te brengen met goed eten, lekkere drankjes en elkaars gezelschap. De reis naar de berghut zit echter al vol met gevaar, waar ze ternauwernood weten te ontsnappen aan een fatale val met hun auto van een gammele brug. Onverschrokken komt het vijftal aan bij de hut, waar ze een oude bandrecorder en een antiek boek vinden. De tape bevat opnamen van een archeoloog die het boek “The Book of the Dead” noemt. Er wordt gezegd dat het gebonden is in menselijk vlees, geschreven met menselijk bloed en met de kracht om de slapende demonen in de nabijgelegen bossen te doen wekken. De voorspelling van de tape komt uit, en boze geesten beginnen de vijf te bezitten en te transformeren in vreselijke wezens met dorst naar bloed en geweld. Kan iemand van deze tieners de nacht overleven tegen een oude en dodelijke kracht die op hen is losgelaten?

“The Evil Dead” is één van de meest huiveringwekkende low-budget horrorfilms allertijden. Het door Sam Raimi (originele Spider-Man trilogie) regisseerde genre-icoon uit 1981 is dit jaar exact 40 jaar oud (!) en niet meer weg te denken uit de geschiedenis van horrorfilms, zowel low-budget als in het gehele horror spectrum. Raimi begreep wat ervoor nodig was om goede horror te maken, en daar is niet veel geld en een sterrencast voor nodig. De cultklassieker van Raimi is een back-to-basic inspanning die vreemde elementen buiten beeld laat, ten gunste van een eerbiedwaardig bloedbad opgebouwd rond een eenvoudig plot en elementaire personages. Raimi laat niets aan de verbeelding over en geeft de kijker precies wat ze verlangen in slechts 85 minuten. Een minimalistische setting met gruwelijke gebeurtenissen is het enige wat nodig is om te ondervinden waarom The Evil Dead zijn budget en de tand des tijds heeft doorstaan.

De film is bijna een schoolvoorbeeld van hoe je met de meest voorspelbare clichés en de breedste vorm van stereotypering toch een succes kan maken. Sterker nog, er zijn maar weinig films die zoveel elementen uit het “horror handboek” kunnen halen en er mee weg weten te komen. Een creepy berghut in the middle of nowhere, een stormachtige nacht en typische domme bewegingsmomenten van de personages. Het is het (destijds beginnend) vakmanschap van Sam Raimi, zijn vermogen om alles uit de kast te halen met zo’n laag budget. De toewijding van zijn castleden, de onberispelijk ontworpen locaties en zijn scherpe gevoel voor regie dat alles lijkt te omlijsten. Raimi weet met filmisch bedrog diverse tekortkomingen op slimme wijze te maskeren. En een spervuur van genreclichés op eenvoudige wijze aan te pakken en erop voort te bouwen om een reeks gebeurtenissen te creëren die een samenhangend geheel vormen. Zo gebruikt Raimi ‘domme’ personages en dwaze acties voor een groter effect en integreert de gevolgen van hun misstappen in de rest van de film.

In de eerste plaats is The Evil Dead een pure horror die vrijwel direct ter zake komt. Van de klassieke verkrachtingsscène met de boom tot verminkte lichaamsdelen die pure misselijkheid uitstralen. Raimi wil niets minder dan een bloedstollend en ranzige film maken en slaagt daar volledig in. Het is bewonderenswaardig dat de film nooit zo smerig aanvoelt als het in werkelijkheid is, gezien het expliciete niveau dat wordt getoond. Als kijker word je onderworpen aan bloed en ingewanden, maar alles vanuit pure en uitstekend vormgegeven make-up effecten, waar het grootste deel van het budget naartoe ging. Veertig jaar na dato ziet het er nog steeds fantastisch uit en is het een verademing in vergelijking met het CGI-festijn van tegenwoordig. De effecten zien er niet altijd levensecht uit, maar de kunst hierin is vooral de samenhang met de gruwelijke scènes en het verhaal, dat je smerigheid kunt waarderen.

Extra’s: Er is helaas geen bonusmateriaal aanwezig op de 4K Blu-ray disc.

The Evil Dead 4K is een low-budget horrorklassieker die zijn weerga niet kent. Ondanks buitensporige brutaliteit en visuele narigheid is het een voorbeeld in het genre dat je met de kleinste budgetten grote hoogten kunt bereiken. De film van regisseur Sam Raimi en is een rechttoe-rechtaan ongecompliceerde benadering van het genre, waarbij elk element op de juiste wijze wordt gebruikt. De visie en vaardigheid van Raimi, de gretigheid van zijn cast, met Bruce Campbell als cultheld Ash in het bijzonder, en het simpele horrorverhaal met overvloed aan bloed en smerigheid, komen allemaal samen. The Evil Dead viert inmiddels haar 40e verjaardag en is vandaag de dag nog steeds een hysterische achtbaanrit met prachtige visuele effecten en één van de meest effectieve horrorfilms in de filmgeschiedenis.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 februari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer