Ex Machina

Informatie

RegieAlex Garland
Jaartal2015
Releasedatum23-09-2015
Speelduur108 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastDomhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac & Sonoya Mizuno

Programmeur Caleb mag als uitverkorene een week verblijven op het gigantische landgoed van zijn excentrieke baas, de jonge multimiljonair Nathan. Daar aangekomen blijkt dat Caleb ingevlogen is om Nathan te helpen bij een experiment dat draait om het testen van kunstmatige intelligentie bij een vrouwelijke robot. Het wordt een psychologische strijd tussen man en machine die van Caleb het uiterste vraagt. Daarnaast rijst al snel de vraag of Nathan wel volledig te vertrouwen is en welke bedoelingen hij precies heeft met de vrouwelijk robot Ava en de naieve Caleb.

De 45-jarige Alex Garland liet in het verleden al blijken over een goed schrijverstalent te beschikken met het neerpennen van scripts voor films als 28 Days Later en het psychologisch sterke Sunshine. Daarnaast schreef hij ook het boek The Beach, wat de basis zou zijn voor de zeer succesvolle film met Leonardo DiCaprio. Toch duurde het nog tot 2015 voordat de Engelsman als regisseur zijn debuut zou maken met het eveneens psychologische Ex Machina, waarvoor hij zelf uiteraard ook weer het verhaal schreef. Het bleek een ijzersterk debuut dat de kijker nog lang zal nablijven.

Ex Machina was dit jaar een kleine verrassing die in de bioscopen te zien was tussen al het blockbustergeweld. De film haalde geen monsterscore binnen, maar zag zijn budget van slechts 15 miljoen dollar ruim verdubbelen en viel goed in de smaak bij zowel de kijkers als de critici. Na het zien van de zeer nette uitgave op Blu-ray valt niet anders dan dezelfde conclusie te trekken, want Garland weet met minimale middelen het maximale te bereiken. Een zeer knappe prestatie voor iemand die voor het eerst achter op de regiestoel zit en hiermee zijn eigen verhaal naar het scherm brengt.

Garland houdt zijn film vooral klein en misschien is dat juist wel de kracht achter de film. De film concentreert zich zijn volle 108 minuten dan ook enkel op de drie hoofdrolspelers die in een soort vreemde driehoeksverhouding verzeild raken en elkaar nergens lijken te vertrouwen. Of toch wel? Als kijker raak je continu in de war en is het lastig aan de personages af te lezen wie wel en wie niet de waarheid spreekt. Hierdoor wordt je als kijker op fantastische wijze zelf het psychologische experiment ingetrokken en continu op het verkeerde been gezet. Uiteraard helpt het hierbij ook enorm dat de drie hoofdrolspelers Domhnall Gleeson, Alicia Vikander en Oscar Isaac meer dan overtuigen in de rollen die ze spelen. Dit alles zorgt ervoor dat het verhaal op overtuigende wijze aan de kijker wordt overgebracht.

Extra’s: Aan extra’s zijn op de Blu-ray geen gebrek aangezien er vijf specials zijn toegevoegd die meer inzicht geven in het maken van de film. Zo wordt er ingezoomd op het verhaal, op de vraag of kunstmatige intelligentie ooit werkelijkheid gaat worden en komen de acteurs aan bod. Daarnaast is er een special die ons meeneemt lang de mensen die robot Ava op werkelijk weergaloze wijze tot leven hebben weten te wekken, waar veel duurdere producties nog een puntje aan kunnen zuigen.

Ex Machina is een ijzersterk regiedebuut van Alex Garland dat met het psychologische spel tussen mens en machine de kijker continu op het verkeerde been weet te zetten. Door het ingenieuze script en het sterke spel van de drie hoofdrolspelers raak je als kijker continu in verwarring over wie nu wel en wie nu niet te vertrouwen is. Zelfs na de aftiteling blijft er genoeg stof tot nadenken, waardoor de film je ook daarna maar moeilijk los zal laten. Gelukkig heeft de film op de Blu-ray een paar fraaie extra’s meegekregen om meer inzicht in de film te krijgen, waarmee de film de release krijgt die het verdient.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer