Extraction

Informatie

RegieSam Hargrave
Jaartal2020
Releasedatum24-04-2020
Speelduur117 minuten
DistributeurNetflix
CastChris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, David Harbour, Pankaj Tripathi, Randeep Hooda, Priyanshu Painyulli en Golshifteh Farahani

Tyler Rake, een voormalig lid van het Australische leger en nu een typische huurling met niets te verliezen, wordt ingehuurd voor een reddingsmissie. Ovi Mahajan Jr., de zoon van een internationale crimineel die vastzit, is namelijk ontvoerd in Dhaka; de hoofdstad Bangladesh en tevens één van de meest ondoordringbare steden van de wereld. Terwijl Rake probeert af te rekenen met de kidnappers, worden hij en zijn team op de hielen gezeten door Saju; een Special Forces agent en handlanger van Ovis’ vader, die zo zijn eigen redenen heeft om zelf Ovi terug naar huis te brengen. Als zijn teamleden één voor één wegvallen en de stad is afgesloten, staat Rake er grotendeels alleen voor om Ovi terug te brengen naar zijn ouders.

Met een verhaal dat is neergepend door Joe en Anthony Russo, ook bekend als de Russo Brothers, liggen de verwachtingen voor deze actiefilm gelijk een stuk hoger. Niet voor niets, want de broers maakten naam met gelaagde en spectaculaire films in het Marvel Cinematic Universe, waaronder uiteraard het veelgeprezen tweeluik Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. Toch tekenden zij niet zelf voor de regie. Deze werd uitbesteed aan Sam Hargrave, die als stuntman vooral ook onder de broers werkten bij meerdere Marvel-films. Wie Extraction bekijkt zal echter al snel constateren dat de film meer koren op de molen van Hargrave is dan een typische films van de Russo Brothers. Het is namelijk één en al actie wat de klok slaat.

Ster van de productie is Chris Hemsworth, die de laatste jaren vooral schitterende als Thor in de Marvel-films. Daarbuiten leek hij vooral te doen wat hij leuk vindt, al leidde het vaak nou niet bepaald tot geweldige films. Zo was zijn aandeel in Ghostbusters flauw, was 12 Strong als film te matig en bleek Men in Black: International ook een snel te vergeten reboot. Hier lijkt hij weer beter op zijn plek. Hij heeft precies wat nodig is om te kunnen schitteren als actiester, iets waarmee hij dan ook moeiteloos overtuigd. De rest van de cast bestaat vooral uit Indiase sterren, een logisch gevolg van het opnemen op locatie in Bangladesh. Iets wat overigens weer zorgt veel een heerlijk sfeertje. Speciale vermeldingen zijn er wel voor David Harbour, als een oude vriend van Rake waar hij terecht lijkt te kunnen en de beeldschone Iraanse actrice Golshifteh Farahani.

Wat de film betreft kunnen we kort zijn; Extraction is enerverend als actiefilm, maar heeft verder veel te weinig om het lijf om echt op te vallen. Zo stelt het verhaal bijzonder weinig voor, wat dat betreft dekt de titel goed de lading, en is het allemaal vooral een excuus voor een werkelijke overdosis aan geweld. Nu is hier natuurlijk zeker een markt voor, maar met een flinke vinger in de pap van de Russo Brothers verwacht je inhoudelijk toch wat meer. Nu moeten we overigens de actie zeker niet teniet doen, want die is soms zonder meer indrukwekkend te noemen. Wat te denken van een spectaculaire one-shot van pakweg tien minuten, waarbij de camera werkelijk overal is en je als kijker je vaak letterlijk bevindt aan de zijde van Rake en Ovi. Samen met een prima op dreef zijnde Hemsworth is het de attractie van de film.

Extraction is een overdadige actiefilm met een plot dat zijn oorsprong lijkt te vinden op een bierviltje. Toch kan je er niet omheen dat de actie in de film spectaculair is, met een indrukwekkende one-shot als vroeg hoogtepunt. Toch komt de actie soms wel net even iets te duidelijk uit de computer rollen. Ook Chris Hemsworth staat hier zeker zijn mannetje als actieheld. Het is dan ook jammer dat er inhoudelijk verder zo weinig te beleven valt. Wat dat betreft had men ook wel iets meer moeite kunnen doen om nog ergens een leuke twist of verrassing in te stoppen. Wat overblijft is een rechtlijnige actiefilm met de ene na de andere actiegolf die zich nog het beste laat omschrijven als ‘John Wick in India’. Nu is daar zeker niets mis mee, maar stiekem hadden we toch wat meer inhoud verwacht.

26 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer