Eye in the Sky

Informatie

RegieGavin Hood
Jaartal2015
Releasedatum07-09-2016
Speelduur102 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastHelen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul en Barkhad Abdi

Als een Brits-Keniaanse undercover wordt vermoord door een terroristengroepering, begint Kolonel Katherine Powell aan een missie om hooggeplaatste militanten van deze groepering gevangen te nemen. Ondersteund door drones en Keniaanse veldagenten krijgt de missie opeens een totaal anders karakter als men ontdekt dat de terroristen een zelfmoordaanslag aan het voorbereiden zijn met een burgerdoelwit. Powell beslist hierop om de missie te veranderen naar het doden van de terroristen. Als dronepiloot Steve Watts het doelwit in het vizier heeft verandert de missie opeens in een politiek schaakspel, waarbij meer dan alleen de moord op mogelijke terroristen komt kijken.

Een drone-oorlog lijkt anno 2016 de manier van moderne oorlogvoering: een onbemand vliegtuig wordt op afstand bestuurd. Voordeel is dat deze drones op de hoogte waarop ze opereren onzichtbaar zijn met het blote oog en nagenoeg geruisloos. Er zijn echter genoeg nadelen te noemen en deze komen in Eye in the Sky uitgebreid aan bod. Aan het roer staat Gavin Hood, een regisseur die zichzelf in de spotlights wist te zetten met X-Men Origins: Wolverine en in mindere mate met Ender’s Game. Twee aardige films, die hun potentie niet volledig wisten te benutten. Aan de cast lag dit in beide gevallen echter niet.

En ook voor deze film heeft Hood weer een geweldige cast bij elkaar weten te brengen. De belangrijkste rol is weggelegd voor Helen Mirren, als Kolonel Katherine Powell. Met haar uitstraling is zij precies de juiste persoon voor deze rol waarin gezag dient te worden uitgestraald. Aaron Paul, vooral bekend van de televisieserie Breaking Bad, is dronepiloot Steve Watts. Zijn geweten begint al vrij snel te knagen, al verschuilt hij zich achter zijn uitvoerende functie, iets wat niet altijd helemaal geloofwaardig is. Barkhad Abdi, de terrorist uit Captain Philips, is goed gecast als de Keniaanse veldagent Farah en tot slot is daar de te vroeg overleden Alan Rickman als Leutenant Generaal in één van zijn laatste rollen. Een sterke cast dus die absoluut niet teleurstelt.

Hood weet dit keer ook een sterke sfeer neer te zetten, waarbij we nog maar eens op de waanzin van oorlog worden gedrukt. Hoge heren en dames geven vanuit hun veilige werkplek opdracht dat iets of iemand gebombardeerd moet worden, waarop deze vanuit zijn container op afstand op het knopje drukt. Dat klinkt allemaal heel klinisch en afstandelijk, bijna als een computerspel. Gelukkig zijn er ook mensen die wel degelijk nadenken bij de gevolgen van deze vaak onmenselijke beslissingen. Het levert interessante dilemma’s op, iets wat we eerder voorbij zagen komen in het soortgelijke Good Kill met Ethan Hawke.

Ondanks dat deze film qua cast veel meer heeft om te bouwen blijft de film op hetzelfde niveau steken als die film. Zo is het ondenkbaar dat de aanwezigheid van een meisje bij een doelwit zorgt voor twijfels bij de moderne beul met een knop. Men kijkt naar het grote geheel en niet naar de individu. Het is dan ook hierop dat de film weinig realistisch oogt en je bij de stof tot nadenken (dat de film zeker geeft) je ook zeker zal afvragen hoe waarheidsgetrouw de film nou echt is. De besluiteloosheid van de hooggeplaatsten is ergerlijk en soms bijna lachwekkend. Feit is wel dat de setting ervoor zorgt dat de situatie een ongemeen spannende film oplevert.

Extra’s: Helaas wordt de Blu-ray zonder noemenswaardige extra’s op de markt gebracht. Dit waar het onderwerp van de film zeker vraagt om verdere uitdieping in de vorm van een documentaire. Ook een gepast eerbetoon aan acteur Alan Rickman blijft uit.

Eye in the Sky toont ons opnieuw de waanzin van moderne oorlogvoering. Met een prachtige cast tot zijn beschikking weet regisseur Hood een sterke sfeer neer te zetten, maar hij overspeeld zijn hand in de climax van de film. We kunnen namelijk grote vraagtekens zetten bij breinbrekers en zelfs tranen die komen kijken bij ‘collateral damage’. Het is allemaal heel erg menselijk natuurlijk en velen kijkers zullen zich hierin laten meeslepen, maar het is echter de vraag of dergelijke besluitloze mensen wel dergelijke functies mogen bekleden. Het maakt Eye in the Sky een spannende thriller over een groot dillemma die helaas meer dan eens een loopje met de echte gang van zaken lijkt te nemen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

12 september, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer