Formula One 2016 Official Review

Informatie

Regien.v.t.
Jaartal2017
Releasedatum13-01-2017
Speelduur300 minuten
DistributeurSource 1 Media
Castn.v.t.

Het is 20 maart 2016 als het Formule 1 circus neerdaalt op het stratencircuit Albert Park in Melbourne, Australië voor de aftrap van een nieuwe seizoen. Al in de trainingen was Lewis Hamilton, de wereldkampioen van het vorige jaargang, supersnel en verzekerde hij zich van de pole position. Nu is de vraag hoe het staat met de race pace en natuurlijk de betrouwbaarheid van zijn Mercedes. Als Nederlanders zijn wij vooral gefocust op Max Verstappen, die in 2015 vooral opviel met een agressieve rijstijl en twee vierde plekken in een auto van Scuderia Torro Rosso die daar niet toe in staat werd geacht. 2016, een jaar van winnaars en verliezers. Een jaar vol verrassingen, waarbij onze nationale trots de geboden kansen met beide handen aangreep. Toch is 2016 ook het jaar met een superieur Mercedes team, waarbij het al duidelijk werd dat Lewis Hamilton en Nico Rosberg dit jaar mochten uitvechten wie zich zou mogen kronen tot wereldkampioen.

Voor de liefhebbers is het officiële jaaroverzicht dat de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) uitbrengt altijd iets om naar uit te kijken. In pakweg vijf uur zien we door het gebruik van de nieuwste technologieën niet alleen op een fraaie manier de race-samenvattingen, maar wordt de kijker ook getrakteerd op analyses en fraaie onboard-momenten. Daarbij wordt meer dan eens gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat de kijkers niet op de televisie voorbij zagen komen. Zeker met de intrede van high-definition, Blu-ray en de steeds kleiner (en beter) geworden camera’s aan boord van de pijlsnelle auto’s zijn de beelden een lust voor het oog.

2016 was vooral het jaar van Mercedes, dat maar liefst 19 van de 21 races wist te winnen. De constructeurstitel voor beste team kende dan ook weinig spanning en kon vrij snel toegekend worden aan het Duitse team. Echter, wie van de twee coureurs met de individuele wereldtitel aan de haal zou gaan bleef lang de vraag. Waar Rosberg voortvarend begon, werd hij halverwege het seizoen bijgehaald door teamgenoot Hamilton om vervolgens vaak letterlijk wiel aan wiel richting een spannend slot te racen. Hamilton leek in staat tot een eindsprint waarbij Rosberg niet meer kon volgen, maar juist dat deed hij steeds op het nippertje wel. Toen vervolgens Rosberg zijn meerdere moest erkennen in de beide Red Bull’s op het circuit van Sepang, Maleisië, leek het er even op of de Brit echt de genadeklap zou toedienen. Het lot besliste anders en helaas voor hem plofte hij zijn motor, iets dat achteraf gezien een omslagpunt zou blijken en misschien wel de beslissing in een spannend seizoen dat uiteindelijk toch nog spannend bleef tot de laatste race.

Chauvinistisch als we zijn was 2016 vooral ook het jaar waarin Max Verstappen naar voren trad als het gezicht van de toekomst voor deze racesport. Natuurlijk had hij in 2015 al de nodige speldenprikjes uitgedeeld, maar als we terugkijken op het afgelopen jaar was 2016 echt het jaar van de omslag. Waar men eerst sceptisch was betreft zijn leeftijd, zijn agressieve rijstijl en de vraag rees of hij wel klaar was voor de overstap naar Red Bull Racing, sloeg dit steeds meer om in bewondering en kregen de kenners bevestigd wat zij natuurlijk allang hadden gezien. Max Verstappen blijkt de jonge frisse wind die de Formule 1 nodig had, want niet alleen in Nederland zitten opeens veel mensen voor de televisie om auto’s rondjes te zien rijden, maar ook wereldwijd heeft de jonge Nederlander veel volgers.

Een klein detail waaruit dat blijkt, is dat de Blu-ray dit jaar voorzien is van Nederlandse ondertiteling. Wat dan wel weer jammer is, is dat het verslag van Olav Mol mist. In plaats daarvan is er speciaal voor dit overzicht commentaar ingesproken. Dit is dan wel informatief en correct, maar mist het enthousiasme en de energie van het moment zelf. Het is een kleine smet op een prachtig document. Een document dat velen aan hun collectie zullen toevoegen met de kennis dat dit jaargang de eerste en waarschijnlijk enige wereldtitel voor Nico Rosberg  opleverde. Maar misschien nog wel meer mensen zullen koesteren als een document van een jaar waarin Max Verstappen in de spotlights stapte, met de winst in zijn debuut voor Red Bull Racing in de grand prix van Spanje en een nu al legendarische inhaalrace in de regen van Brazilië.

Extra’s: De twee Blu-ray discs van deze release zijn goed gevuld. Zo is er naast de te bekijken race-samenvattingen ook de mogelijkheid om per race een onboard-camera moment te bekijken. Hiermee kijk je dus letterlijk even mee vanuit de cockpit. Leuk voor ons Nederlanders is dat we hier de inhaalmanoeuvre van Verstappen op Rosberg tijdens de Britse grand prix te zien krijgen. Een gemiste kans daarentegen is het ontbreken van de onboard-camera van zijn legendarische inhaalrace in Brazilië.
▪ Behind the scenes: The amazing motorhomes of the F1 paddock (2:57) Een interessante blik achter de schermen bij het Formule 1 circus, met een kijkje bij de diverse teams.
▪ Alonso & Sainz: a special Q&A (5:04) Een leuke vraag-/ antwoordgesprek met Fernando Alonso en Carloz Sainz waarbij ze samen leuke herinneringen ophalen.
▪ The Monaco grand prix in numbers (2:40) Een leuke, maar korte, special die vooral de fanatiekelingen die houden van de statistieken zullen toejuichen. Leuk zijn de oude fragmenten.
▪ A day in the life of an F1 marshal (6:08) Aan de hand van Ed Leigh zien we wat een baanmarshal zoal meemaakt tijdens een raceweekend.
▪ Jenson Button’s career milestones (2:01) Een veel te kort carrièreoverzicht van voormalig wereldkampioen Jenson Button.
▪ Massa and Smedley: Memories of a special partnership (8:03) Een terugblik op de carrière van Felipe Massa samen met zijn vaste race-enigineer Rob Smedley.
▪ Driver profiles

F1 2016 Official Review is een prachtig document dat verslag doet van een spannend jaargang in de snelste sport van de wereld. We zijn niet alleen getuige van een spannende strijd op de baan tussen teamgenoten Nico Rosberg en wereldkampioen van 2015 Lewis Hamilton, maar ook naast de baan zijn zij allang niet meer de vrienden van weleer. Dit jaargang is daarnaast vooral het jaar waarin Max Verstappen zich laat zien, vers ingestapt bij een topteam. Alles gepresenteerd op een manier die zorgt voor vele uren aan kijkplezier, is ook dit jaaroverzicht er eentje die de fans zullen koesteren. Met een prachtige beeldkwaliteit en vele meer dan aardige extra’s is het daarnaast een mooi visitekaartje voor de sport, waarop hooguit wat kleine aanmerkingen zijn. Het is echt zoeken naar wat negatiefs, want voor de liefhebbers die de sport een warm hart toedragen is het te hopen dat ieder jaargang in deze sport een dergelijk document toebedeeld krijgt.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

13 januari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer