Fall

Informatie

RegieScott Mann
Jaartal2022
Releasedatum01-09-2022
Speelduur107 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastGrace Caroline Currey, Virginia Gardner, Mason Gooding, Jeffrey Dean Morgan en Darrell Dennis

Becky en Hunter zijn beste vriendinnen en echte adrenalinejunkies. Dat verandert als Dan tijdens een klimtocht overlijdt, de man van Becky. In het jaar dat volgt sluit Becky zich volledig af van vrienden en familie en belandt ze in een depressie. In een wanhoopspoging nodig Hunter haar uit om een verlaten tv-toren in de woestijn te beklimmen. Becky twijfelt, maar besluit uiteindelijk toch de klim te wagen omdat ze weigert om langer in angst te leven. De meiden bereiken de top van de toren, waarna ze Dans’ as uitstrooien. Echter, als ze willen beginnen aan de weg naar beneden breekt de ladder af en komen ze vast te zitten aan de top. In een strijd tegen de elementen worden hun vaardigheden en vriendschap op de proef gesteld in een poging om op de duizelingwekkende hoogte te overleven.

Stel je voor dat je een toch wel ervaren klimmer bent en je wil je wagen aan het beklimmen van een tv-toren van pakweg 600 meter hoogte. Naast dat veel mensen vast van mening zullen zijn dat je niet helemaal goed wijs bent, tref je toch ook wat voorzorgsmaatregelen. Je inspecteert de toren even goed van te voren en sowieso tijdens je klim naar boven. Daarnaast zorg je voor goed schoeisel, handschoenen, wellicht zelfs een parachute en verdeel je het eten en drinken voor het geval er iets gebeurt. Dit om maar even wat te noemen. Maar niet Becky en Hunter, die de tv-toren te lijf gaan op Converse All-Stars, met blote handen en een overmoedigheid waar je u tegen kan zeggen. Het is tenslotte ook veel interessanter om alle aandacht te hebben voor de spectaculaire beelden die je als heuse vlogger het wereldwijde web op kan slingeren.

En daar zit gelijk het verschil met Sylvester Stallone’s Cliffhanger, een film die een vrijwel identiek begin kent. Ook daar werd serieus geklommen, vindt een noodlottig ongeval plaats en zien we de hoofdpersoon gekweld worden door schuldgevoel. Gemeen hebben ze dat de hoofdpersonen uiteindelijk kiezen om niet langer in angst te leven. Maar waar Cliffhanger met een nieuwe verhaallijn vervolgens volledig de actiekant op sloeg, kiest Fall de meer dramatische kant. Hunter neemt haar vriendin mee op sleeptouw ter verwerking, en eveneens om het vuur voor haar geliefde sport weer aan te wakkeren. Maar al snel blijkt er nog meer oud zeer tussen de twee vriendinnen. Iets waar ze uitgebreid de tijd voor krijgen als ze vast komen te zitten op een platform bovenaan de toren, welke amper groter is dan de bioscoopstoel vanwaar u de film kunt bekijken. Wat vervolgens voorbij komt is allemaal niet even geloofwaardig.

Zo zijn er een reeks van toevalligheden. Zoals die lifehack die voorbij kwam aan het begin van de film, en die opeens verdomde handig blijkt. Je hebt niks op die toren, maar uitgerekend dat wel. Ook zit er nog een plottwist in de film, die toch de wenkbrauwen wat doet fronzen. En dan is er nog de strijd tegen de elementen; de kou van de nacht en vooral de brandende zon overdag, het lijkt de dames eigenlijk maar bar weinig te doen. Het is allemaal wat bizar, maar met fantastische shots van de toren komt de hoogte wel goed naar voren. Het maakt het deel wat zo belangrijk is bijzonder effectief en ondanks de geloofwaardigheid niet bepaald het sterkste punt is zal bij menig kijker het zweet met regelmaat in de handpalmen staan. Het maakt Fall weer tot zo’n film die zeker zijn publiek zal weten te dienen, maar anderzijds is het allemaal weinig memorabel.

Fall is een effectieve adrenalinerush op duizelingwekkende hoogte. De film werd gemaakt met een beperkt budget van 3 miljoen dollar en gezien de nodige fraaie shots en stunts zijn de makers daar eigenlijk best goed mee omgegaan. Natuurlijk, soms bekruipt je even een ‘greenscreen’-gevoel, maar zeker niet meer of minder dan we bij de gemiddelde blockbuster tegenkomen. Wat de film wel parten speelt is het scenario en de geloofwaardigheid. Want voor ervaren klimsters gaan de twee echt met een naïeve overmoedigheid en totaal onvoorbereid naar boven. Dat varkentje wassen ze wel even. Nou dan weet je al snel genoeg natuurlijk. Maar dan nog, want twee meiden die vastzitten op eenzame hoogte was blijkbaar niet genoeg. En dus komen er de nodige randverhalen voorbij om de twee bezig te houden. Het is niet bepaald het sterkste punt van de film. Het maakt van Fall een aardige film voor tussendoor. Je zal je er zeker niet bij vervelen, maar het ontbreekt aan bepaalde zaken om echt indruk te maken.

6 september, 2022

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer