Familieweekend

Informatie

RegiePieter van Rijn
Jaartal2016
Releasedatum06-07-2016
Speelduur84 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastDerek de Lint, Jennifer Hoffman, Dirk Zeelenberg, Tim Haars, Jelka

Als de rijke weduwnaar Pieter Severijn zijn zoons Roderick en Benjamin en zijn dochter Fleur uitnodigt voor een familieweekend, trekken de drie met hun gezin vol verwachting naar het landgoed van hun vader. Allen hebben de hoop dat Pieter over zal gaan tot het verdelen van het familiefortuin, maar komen van een koude kermis thuis als Pieter een huwelijk aankondigt. Saillant detail is dat het gaat om de mooie, maar zeer ordinaire en bovenal 30 jaar jongere Bonnie. Bekomen van de eerste schrik wordt alles op alles gezet om het huwelijk te voorkomen, maar de kinderen vragen zich al snel af hoe zaligmakend geld eigenlijk is en tegen welke prijs dit moet gaan.

Familieweekend is het speelfilmdebuut van regisseur Pieter van Rijn, die zich eerder liet gelden als verantwoordelijke voor televisieseries als Bloedverwanten en Flikken Maastricht. Ondanks dat de film matig werd onthaald door de Nederlandse pers werd de film acht weken na de première bekroond met de Gouden Film, het symbool voor meer dan 100.000 bioscoopbezoekers. Niet zo gek gezien een blik bekende acteurs is opengetrokken en een titel die openlijk memoreert aan succesvolle films als Alles is Liefde en Alles is Familie. Titels die bewezen dat komedie van eigen bodem niet per sé plat of flauw hoeft te zijn en ook zeker succesvol kan zijn.

De familie uit de titel bestaat uit enkele acteurs wiens gezicht bij menig kijker bekend voor zal komen. Logisch want allen zijn bekend van een succesfilm, een televisieserie of zelfs een reclame uit recente jaren. Onder deze namen zien we oudgediende Derek de Lint, die zijn carrière met succes wist te reanimeren met een zeer komische bijrol in Gooische Vrouwen. Hij speelt Pieter, de weduwnaar die zijn drie kinderen en hun gezin uitnodigt voor een familieweekend. Zijn kinderen worden gespeeld door Dirk Zeelenberg, Tim Haars en Jelka van Houten. Laatstgenoemde doet zelden onder voor haar oudere zus Carice, maar lijkt in tegenstelling tot haar liever binnen onze landsgrenzen te blijven. Daarnaast zijn er rollen voor de altijd prachtige en hier erg grappige Jennifer Hoffman als de jonge verloofde van Pieter en Cynthia Abma als de vrouw van Roderick.

Bij het familieweekend hopen de kinderen van Pieter dat de beste man zijn erfenis alvast gaat verdelen, maar het drietal komt bedrogen uit als Pieter zijn trouwplannen ontvouwd. Het is het begin van een meer dan eens flink aangezette komedie. Teveel aangezet, want de personages zijn te karikaturaal om serieus te nemen. Dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn, maar het is allemaal een beetje vlees noch vis. De film heeft van alles wat en is zeker niet slecht, maar is vooral toch erg voorspelbaar. Dit maakt dat je in de stemming moet zijn voor deze film. Wil je niet teveel nadenken, maar gewoon even lekker relaxen? En hou je zo nu en dan van flauwe humor om je lachspieren los te gooien? In dat geval zal Familieweekend je zeker niet teleurstellen.

Extra’s: Op de disc staan geen film gerelateerde extra’s en dat is bij een film als deze geen gemis.  Wel staan er twee trailers op van andere Nederlandse films, te weten Bon Bini Holland en Ja, ik wil!

Familieweekend is een aardige klucht vol dik aangezette verhaallijnen en personages. Het maakt de film onevenwichtig en zorgt ervoor dat je de film zeker niet te serieus zal nemen. Kort gezegd is Familieweekend bijna gewoon een kakversie van Flodder. Dit maakt het echter zeker geen slechte film. Zo straalt het van de film af dat de cast bijzonder veel plezier had tijdens de opnames, iets wat terug te zien is in de sterk spelende De Lint en de zeer komische Hoffman. Dit familieweekend is absoluut leuk voor een keer, maar laten we hopen dat het hier wel bij blijft.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer