Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 4K

Informatie

RegieDavid Yates
Jaartal2022
Releasedatum24-08-2022
Speelduur142 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastEddie Reymayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, William Nadylam, Callum Turner, Jessica Williams en Mads Mikkelsen

Het is begin jaren 30. Albus Perkamentus weet van de plannen van de duistere tovenaar Gellert Grindelwald om de Dreuzelwereld te vernietigen en de macht over de tovenaarswereld over te nemen. Door een gesloten bloedverbond kan Perkamentus Grindelwald niet in zijn eentje tegenhouden en dus schakelt hij de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander, die samen met een team van tovenaars, heksen en een dappere Dreuzel-bakker een gevaarlijke missie aangaat die hun brengt naar Berlijn waarbij ze oude en nieuwe fabeldieren tegenkomen. Uiteindelijk leidt de missie tot een confrontatie met Grindelwalds groeiende leger van volgers, iets wat Perkamentus doet afvragen hoelang hij nog van de zijlijn kan blijven toekijken nu er zo veel op het spel staat..

The Secrets of Dumbledore, het is alweer de derde Fantastic Beasts-film, een reeks die altijd bedoeld was om minstens te leiden tot een trilogie. Na het behoorlijke succes van de eerste film werd zelfs besloten dat de reeks zou gaan bestaan uit vijf films, maar na het tegenvallende resultaat van ‘The Crimes of Grindelwald’, de tweede film in de reeks, stond de druk er vol op bij de derde film. Zoals je vaak ziet gaat op zo’n moment van alles mis. Zo was daar natuurlijk de COVID-19 pandemie, wat zorgde voor flinke vertragingen van de opnames. Ook was er het gedoe rond huiselijk geweld rond Johnny Depp, die Grindelwald speelde in de eerdere films. Hij werd vervangen door Mads Mikkelsen. En dan hebben we ook nog het talentvolle zorgenkindje Ezra Miller, die met zijn gedrag steeds meer bezig lijkt om zijn carrière eigenhandig de nek om te draaien. Het helpt allemaal niet mee.

Toch kwam The Secrets of Dumbledore er, alweer de elfde speelfilm die zich afspeelt in het fantasierijke Harry Potter universum van J.K. Rowling. Opnieuw staat regisseur David Yates aan het roer, die eerder met veel succes een bevredigend einde wist te maken aan de Harry Potter films, maar met de Fantastic Beasts-films toch flink wat meer moeilijkheden lijkt te hebben. In plaats van meeslepende verhalen, zoals we die gewend waren van de Harry Potter-films, verzanden de Fantastic Beasts-films steeds meer in luidruchtige, ritmeloze films die eigenlijk nog maar weinig eer doen aan de zo garant voor succes staande tovenaarsreeks. Nadat “Grindelwald” resulteerde in een verwarrende wirwar van nieuwe personages en rommelige verhaallijnen, lijkt Yates er met “Dumbledore” alles aan te doen om de boel te redden. Fijn is in elk geval dat hij kan rekenen op de grootste pluspunten van de voorgangers. Denk aan de prachtige kostuums en decors, klasse personageacteurs en de warme muzikale score van James Newton Howard. Toch kunnen we niets anders concluderen dat de echte sfeer en Potter-magie opnieuw schaars is.

Toch zijn er ook zeker andere pluspunten te vinden dit keer. Zo is de aanstelling van Mikkelsen een verademing. Depp moet het toch altijd meer hebben van zijn maniertjes, maar zeker tegenover de opnieuw uitstekende Jude Law is het fijn om een meer subtiele handelende acteur te treffen. Opvallend is dat Eddie Redmayne na zijn sterke debuut in de reeks hier nog wat verder naar de zijlijn wordt gedreven, iets wat eigenlijk ook geld voor de vele beesten. Ze zijn nog wel aanwezig, en zijn zelfs meer in dienst van het plot, maar eigenlijk is het wel wat raar voor een reeks die Fantastic Beasts heet. Toch maken de makers hier wel een keuze die eigenlijk opvallend goed uitpakt. Nadat de vorige film vooral plaats vond in Parijs, reist het gezelschap hier naar Berlijn. Daar wordt de verdere opmars gevolgd van Grindelwald en dat geeft de film een behoorlijk duister karakter. Dat hierbij voor Berlijn is gekozen in de jaren 30 zorgt ervoor dat onlosmakelijk een link kan worden gemaakt met de opkomst van ene Adolf Hitler. Het lijkt een soort kunstgreep van de makers om de boel te redden. Liefhebbers klagen zelfs over de continuïteit ten opzichte van de eerdere films uit de “Wizarding World”. Maar ondanks alles moeten we concluderen dat deze film weer een flinke stap vooruit is ten opzichte van zijn voorganger.

 Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K release te vinden.
· The Dumbledore Family Tree (8:38) Een reis door de stamboom van Perkamentus, met aandacht voor niet alleen zijn directe familie, maar ook enkele generaties terug.
· Dumbledore Through the Ages (7:23) Regisseur David Yates, producer David Heyman en acteurs Richard Harris en Jude Law laten hun licht schijnen over de lange geschiedenis van het personage.
· Magical or Muggle (4:32) Een luchtig raadspel met medewerking van de cast- en crewleden.
· The Magic of Hogwarts (5:47) Acteurs Jessica Williams, Jude Law, Callum Turner, Victoria Yeates en anderen delen hun herinneringen aan de prachtige sets van Hogwarts.
· Even More Fantastic Beasts (6:24) Een korte blik op zowel de nieuwe wezens als enkele favorieten die we terugzien in de film.
· Newt in the Wild (4:48) Acteur Eddie Redmayne en producer David Heyman bespreken hier de kans die Newt krijgt om zich te laten zien in een omgeving waarin hij zich het meest comfortabel voelt.
· The German Ministry of Magic (4:57) Diverse cast- en crewleden bespreken deze locatie waar de film zich grotendeels afspeelt.
· A Dumbledore Duel (4:00) Een featurrete over de climax tussen Albus en Credence.
· The Candidates’ Dinner (4:46) Nog een featurette die zich volledig richt op één scene, met medewerking van onder andere Dan Folger, VFX supervisor Christian Manz en producer Tim Lewis.
· Erkstag Jailbreak (4:51) Opnieuw aandacht voor een sleutelscène, waarbij men vooral kijkt naar de uitdagingen die erbij kwamen kijken om het geheel naar film te vertalen.
 · Battle in Bhutan (5:42) En nog maar een uitlichting van een scene, de title is veelzeggend. Dit keer met medewerking van onder andere producer David Heyman, VFX supervisor Christian Manz en producer designer Neil Lamont.
· Deleted Scenes (07:15) Een vijftal verwijderde scenes; Hogwarts Owlery, Newt’s House, Credence Kills Auror, Wands Checked en Vogel at Nurmengard.
· The Secrets of Cursed Child (4:51) Een promotiefeaturette voor deze Harry Potter theatervoorstelling.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 4K maakt een hoop goed na het tegenvallende The Crimes of Grindelwald, maar nergens wordt de zo gezochte ‘Harry Potter magie’ gevonden. Het momentum van de Wizarding World, die eerste zijn hoogtepunt bereikte met het The Deathly Hallows-tweeluik, lijkt te zijn verloren. En ondanks dat we hier eigenlijk een prima film krijgen voorgeschoteld, mist gewoonweg de magie van de avonturen die we eerder voorgeschoteld kregen rond Harry, Ron en Hermelien. Het verdeelt de fans dan ook een beetje. Aan de ene kant zien we mensen die er maar geen genoeg van kunnen krijgen en wat continuïteitsproblemen voor lief nemen, terwijl de andere kant zich hier enorm aan zal storen. Feit is wel dat ondanks dat de film een flinke stap vooruit is ten opzichte van zijn voorganger, dat niet kon voorkomen dat “Dumbledore” de minst succesvolle film aan de box-office was uit de Wizarding World-reeks. Het doet de vraag rijzen of de reeks nog wel te redden valt, aangezien Warner Bros. eerder al aan had gegeven het lot van de laatste twee films op te hangen aan het succes van deze film.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

29 september, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer