Far from the Madding Crowd

Informatie

RegieThomas Vinterberg
Jaartal2015
Releasedatum16-09-2015
Speelduur119 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastCarey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen en Tom Sturridge

Bathsheba Everdene is een zelfstandige 19e eeuwse vrouw die haar tijd ver vooruit is. Ze groeit op als weeskind bij haar oom en heeft in al haar onafhankelijkheid geen behoefte aan een huwelijk. Toch weet zelfs Bathsheba niet te ontkomen aan lust en verlangen. Wanneer haar oom komt te overlijden, erft ze diens boerderij met een omvangrijk landgoed. Hierna ontmoet ze respectievelijk de nobele schapenboer Gabriel Oak, de eenzame rijke zakenman William Boldwood en de roekeloze soldaat Frank Troy. Alle drie vallen ze als een blok voor haar en een ieder van hen vraagt haar ten huwelijk. Wat volgt is een tijdloos verhaal over de keuzes en passies van Bathsheba dat laat zien hoe je door veerkracht en volharding tegenslagen overwint.

De tijdloze roman van Thomas Hardy is inmiddels 141 jaar oud en meerdere keren verfilmd. Het was destijds zijn vierde roman en werd op dat moment gezien als zijn beste. Met de titel werd bedoelt dat het verhaal zich niet zou afspelen in de grote drukke stad maar op het platteland. De bekendste verfilming tot op heden van het Victoriaanse sprookje dateert uit 1967. Onder regie van John Schlesinger was het Julie Christie die mocht schitteren als de protagonist Bathsheba Everdene. Deze versie heeft een speelduur van liefst 170 minuten. De reboot van Vinterberg is bijna 50 minuten korter zonder dat het invloed heeft op het verloop van het verhaal. Hij weet het plot in een versneld tempo te ontvouwen door op subtiele wijze bepaalde elementen van het originele verhaal weg te laten.

De landschappen die regisseur Thomas Vinterberg koos als decor voor zijn versie van Thomas Hardy’s roman uit 1874 Far From The Madding Crowd zijn adembenemend. De beeldschone heuvels verpakken het klassieke verhaal in een prachtig vormgegeven jasje. Zo bijzonder als de landschappen ook zijn, ze verbleken echter bij het fragiele emotionele karakter Bathsheba Everdene. Met slechts een bescheiden glimlach of een liefdevolle blik weet ze een doolhof van emotie te creëren. Carey Mulligan geeft op prachtig wijze gestalte als de onafhankelijke vrouw die haar vrouwelijke vrijheid koestert maar wordt aanbeden door drie totaal verschillende mannen.

Carey Mulligan is perfect gecast als vrouw met een groots zelfvertrouwen en een ijzersterk karakter. De rest van de cast is erg overtuigend, al vallen ze een beetje in het niet bij de prestatie van Mulligan. Onze zuiderbuur Matthias Schoenaerts bewijst dat hij een veelzijdig acteur is. Na zijn indrukwekkende prestatie in het Franse De Rouille et d’os speelt hij zijn ingetogen rol als de loyale Gabriel Oak uitstekend. Ook noemenswaardig is de bijrol van Martin Sheen. Zijn intens eenzame en kwetsbare karakter is doeltreffend op ieder emotioneel vlak. Je voelt zijn wanhopige en onbeantwoorde liefde voor Bathsheba bij iedere gezichtsuitdrukking.

Extra’s: De blu-ray is voorzien van enkele extra’s al zijn ze allemaal vrij standaard van aard. Deze beperkt zich tot een reeks verwijderde scenes, een foto galerij en de bioscoop trailer. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor enkele promo featurettes met een totale speelduur van 30 minuten. De meest interessante daarvan is ‘Adapting Far From The Madding Crowd’.

Far From The Madding Crowd is een prachtig verhaal in een nieuw jasje gestoken door Thomas Vinterberg. Hij weet zijn eigen draai te geven aan het klassieke verhaal zonder de bekende elementen van de roman te negeren. De Victoriaanse setting van Groot-Brittannië is schitterend vormgegeven met prachtige weelderige landschappen en een fraaie aankleding. De cast is erg overtuigend met ieder hun unieke eigenschappen. Geen enkel personage wordt als stereotype neergezet. Ze zijn volledig menselijk, vol van woede, passie en teleurstelling. Een aanrader voor een ieder die van een klassiek liefdesverhaal houdt.

Met dank aan Lewis PR en 20th Century Fox voor het recensie-exemplaar.

22 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer