Fargo – seizoen 2

Informatie

RegieMichael Uppendahl, Randall Einhorn, Noah Hawley, Jeffrey Reiner, Keith Gordon en Adam Arkin
Jaartal2015
Releasedatum26-04-2016
Speelduur572 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastKirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart en Ted Danson

Minnesota, 1979 – Twee incidenten die zich vrijwel tegelijkertijd voltrekken drukken een stempel op een klein dorpje. Zo is daar enerzijds patriarch Otto Gerhardt, die na een beroerte zijn familie in verdeeldheid achterlaat. Anderzijds is daar de gewelddadige meervoudige moord gevolgd door een bizar ongeluk bij een wafeltent. Dat het slachtoffer van het ongeluk de kleinzoon is van Gerhardt maakt de zaak er niet minder complex op. State Trooper Lou Solverson wordt belast met het onderzoek naar de zaak die de nodige vraagtekens oproept. Ogenschijnlijk kleine ongelukjes, afrekeningen en een flinke dosis doorzettingsvermogen blijken de hoofdingrediënten voor de opmaat naar een grootse gebeurtenis die het sneeuw van Minnesota blijvend rood zal kleuren.

Fargo is gebaseerd op de gelijknamige film van de Coen Brothers. De serie heeft echo’s van de film, maar biedt vooral een breder spectrum van hetzelfde universum. Ondertussen kunnen we gerust zeggen dat de serie de genialiteit van de film weet te evenaren en misschien zelfs weet te overtreffen. Zo is het een gewaagde keuze om na een eerste seizoen dat zich grotendeels afspeelde in 2006, het tweede seizoen te verplaatsen naar 1979. Als de puzzelstukjes gedurende het seizoen op hun plaats beginnen te vallen lijkt dit wellicht een logische keuze, maar als je bedenkt dat het tweede seizoen een geheel nieuwe verhaallijn en dus een andere cast bevat is gewaagd zelfs een understatement te noemen.

Naast een fenomenale verhaallijn mag de serie opnieuw rusten op minimaal even sterk acteerwerk. Waar het eerste seizoen vooral de focus lag op Billy Bob Thornton en Martin Freeman is de cast dit keer iets breder van opzet, logisch gezien de vele verhaallijnen. Een van de hoofdpersonages in dit tweede seizoen is Lou Solverson, een State Trooper die we uit het eerste seizoen vooral kennen als de vader van Molly. Waar deze rol in het eerste seizoen echter ingevuld werd door Keith Carradine zien we daar nu Patrick Wilson. Naast Wilson zien we Ted Danson als sheriff. Twee andere rollen zijn voor het echtpaar Peggy en Ed Blumquist, rollen van Kirsten Dunst en Jesse Plemons, die als schoonheidsspecialiste en slager goed vereenzelvigen dat in Fargo een op het eerste gezicht normaal persoon toch de nodige vreemde of zelfs bizarre trekjes kan hebben. Tot slot benoemen we Jean Smart, die als Floyd Gerhardt haar man Otto jaren bijstond maar die nu naar voren treedt als matriarch.

Ondanks de bovengenoemde cast is het meest interessante wellicht wel het verhaal van Ohanzee ‘Hanzee’ Dent, een indiaan en handlanger van Dodd Gerhardt en hier gespeeld door Mark Acheson. De link met het eerste seizoen is wellicht niet nodig om zijn rol in seizoen te begrijpen, maar als je deze link wel legt begrijp je ook direct hoe doordacht alles in elkaar zit. Dit wordt nog maar eens onderstreept door de melding aan het begin van iedere aflevering dat de serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Niet per definitie waar, maar het pakt wel gelijk de aandacht van de kijker en daarbij zijn diverse gebeurtenissen in de serie wel degelijk aan de waarheid ontleend. Het maakt van Fargo een serie die je weg kan kijken als gewoonweg een steengoede serie, maar je kan je aan de hand van het internet ook verder gaan verdiepen in alles. Dit is zeker aan te bevelen en je zal je meer dan eens verbazen hoe goed alles is doordacht.

Extra’s:
• Skip Spang TV Commercial:
(0:59) Een leuke commercial van de typemachinewinkel
• The Films of Ronald Reagan:
(8:07) Voorzien van commentaar door Bruce Campell als Reagan.
• Waffles and Bullet Holes: A Return to Sioux Falls:
(44:38) Een tweedelige en zéér informatieve making of, met daarin interviews met de cast en een blik achter de schermen.
• Lou on Lou: A conversation with Noah Hawley, Keith Carradine and Patrick Wilson: (15:41)
• The History of True Crime in the Mid West:
(3:45) Het verhaal achter het boek met de verhalen in de serie.

Fargo – seizoen 2 is een ronduit geniale voortzetting op het eerste seizoen. In plaats van gemakzuchtig voort te borduren op het succes van het eerste seizoen, slaat dit seizoen een totaal andere weg in. Nog steeds speelt de serie op en rond het dorpje Fargo, maar waar het eerste seizoen speelt in 2006 speelt seizoen 2 zich af in 1979. Een keuze waar duidelijk over is nagedacht. Het zorgt ervoor dat je Fargo gewoon kan kijken als een goede serie, maar ook kan bestuderen om de links te leggen met alles wat je eerder kreeg voorgeschoteld in seizoen 1 en zelfs de film van de Coen Brothers. Het maakt Fargo tot een serie waarbij het zonde is om teveel van de vele verhaallijnen en gebeurtenissen uit te doeken te doen, maar ook een serie die uitnodigt om meermaals te bekijken en mede door een goedgevulde uitgave met zeer fraaie extra’s een must voor de verzamelaar.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer