Fargo – seizoen 3

Informatie

RegieNoah Hawley, Michael Uppendahl, John Cameron, Dearbhia Walsh, Mike Barker en Keith Gordon
Jaartal2017
Releasedatum29-11-2017
Speelduur520 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastEwan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis en Goran Bogdan

Minnesota, 2010. Reclasseringsambtenaar Ray Stussy is ervan overtuigd dat de hele wereld tegen hem is. Het enige lichtpunt in zijn leven is de sluwe en bloedmooie Nikki Swango. De twee hebben trouwplannen en vragen aan Emmit, de vermogende tweelingbroer van Ray, om geld voor een verlovingsring. Emmit weigert, waarna de twee broers ruzie krijgen over de verdeling van de nalatenschap van hun vader; Ray verkoos destijds de aantrekkelijk uitziende Corvette boven een postzegelcollectie. Nu deze achteraf zeer waardevol blijkt probeert Ray zijn kansen te laten keren, maar zijn poging zorgt voor een groot misverstand waardoor een onbenullige diefstal uitloopt tot volstrekte chaos en zelfs moord.

Het eerste wat opvalt aan Fargo is dat ieder seizoen een zelfstandig verhaal bevat. Het tweede wat opvalt is dat de seizoenen zich steeds afspelen in een andere tijd; het eerste seizoen speelde zich af in 2006, het tweede seizoen in 1979 en dit derde seizoen 2010. Wat de seizoenen, en de eerder gemaakte film, bindt was de stad Fargo. Was, want hiermee wordt dit seizoen gebroken. Gelukkig bevat dit seizoen wel weer de kenmerkende sfeer en de nodige zwarte humor, waardoor het zeker een waardig Fargo seizoen is. Wel staat dit seizoen volledig los van de eerste twee seizoenen, die op hun beurt wel aan elkaar waren verbonden. Zo zat de kracht van seizoen 2 juist in het terugvallen op het ‘Sioux Falls Massacre’, een bloederig slagveld waar in het eerste seizoen meermaals werd verwezen. Voor de oplettende kijker is de link er overigens wel, namelijk in het personage Mr. Wrench, maar wel een stuk minder op de voorgrond dan de eerdere link.

Dit derde seizoen brengt een opvallende dubbelrol van Ewan McGregor, die hiermee helemaal los kan gaan. Zo is Emmit de succesvolle zakenman met zijn zaakjes op orde en worstelt zijn jongere broer Ray juist op ieder vlak. Dat hij in beide rollen overtuigt en zichtbaar plezier beleeft aan zijn dubbelrol tekent het grote talent van McGregor. Naast de verhaallijn van Ray en Emmit Stussy, volgen we in dit derde seizoen ook Gloria, een politiechef in Eden Valley gespeeld door Carrie Coon. Ze wordt geconfronteerd met de moord op haar stiefvader, niet geheel toevallig genaamd Ennis Stussy. Al snel krijgt zij het vermoeden dat er meer speelt en verlaat zij haar kleine dorpje om verder op onderzoek uit te gaan. Een andere belangrijke en ook bijzondere rol is weggelegd voor David Thewlis. Hij speelt V.M. Varga, een vreemde en gewetenloze Britse zakenman die zich onvrijwillig verbind als partner aan Emmit. Hoe Thewlis gestalte geeft aan Varga past precies in een serie als Fargo, al is zijn personage soms even vreemd als irritant, wat ook tegen kan gaan staan.

Waarin dit seizoen vooral verschilt van het voorgaande seizoen is de snelheid waarmee het verhaal op gang komt. In het begin zorgt dit nog voor de nodige nieuwsgierigheid, maar op den duur begin je langzaam je geduld te verliezen. Dat de personages daarnaast een stuk minder interessant zijn, en eigenlijk vooral typetjes, helpt niet mee. Dit seizoen rust dan ook vooral op de sterke cast, waarin ieder stuk voor stuk voortreffelijk werk levert en het beste haalt uit zijn personage. Gelukkig maken de laatste afleveringen nog een hoop goed, met de nodige plotwendingen en een slotscène om je vingers bij af te likken. Het maakt dat dit seizoen zeker niet het beste is van de serie, maar de serie nog steeds behoort tot de beste van de hedendaagse series. Wel kan je vraagtekens zetten bij een nieuw seizoen, aangezien de sleet toch wat vat heeft gekregen op de serie. Mocht het zover komen moet er zeker een tandje bijgezet worden.

Als laatste dient even vermeld te worden dat het toch wel erg spijtig is dat dit seizoen enkel op dvd wordt uitgebracht, dit waar de eerste twee seizoenen ook op Blu-ray verkrijgbaar waren. Een doorn in het oog van de verzamelaars natuurlijk!

Extra’s: De ene extra die deze vier-disc release met zich meedraagt, heeft meer in zich dan je op het eerste oog van een enkele extra zou denken.
Inside Look (29:18) Een flinke verzameling met materiaal van achter de schermen, met ook interviews met cast en crew. Erg boeiend, maar wellicht was het nog mooier geweest om hier echt een mooie making of van te maken. Verdeeld over elf hoofdstukken: First Look (02:04), Ray and Nikki (02:30), Emmit Stussy and Sy Feltz (02:29), One Actor, Two Characters (03:24), Gloria Burgle (02:54), Varga (02:44), Anatomy of a Scene (03:06), The Digital Age (02:20), Connectivity and References (02:05), Locations (03:04) en Noah Hawley (03:07).

Fargo – seizoen 3 worstelt met de hoge verwachtingen na twee ronduit geniale seizoenen. Zo begint dit seizoen erg sterk, waarin veel nieuwsgierigheid wordt opgeroepen. Het duurt echter veel te lang tot overal een beetje lijn in komt. Dat het vervolgens toch nog weer briljant samenkomt, kan niet voorkomen dat het niet allemaal even bevredigend is. En ondanks het sterke acteerwerk zijn de personages dit keer teveel typetjes. Toch zijn er zeker ook genoeg positieve dingen te melden. Zo levert Ewan McGregor met zijn dubbelrol als de tweeling Stussy een van de beste acteerprestaties uit zijn carrière af en doet ook David Thewlis een duit in het zakje. Toch is het jammer dat het hoge niveau van het tweede seizoen niet wordt vastgehouden. Of er een vierde seizoen komt is nog onzeker. Bedenker Noah Hawley gaf namelijk te kennen dat hij niet weet of hij hiervoor genoeg creatieve ideeën heeft. Maar goed, ook dit seizoen verscheen vrij plots. Het maken van Fargo is net als de serie blijkbaar heerlijk onvoorspelbaar.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 januari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f9d96f702ba_selected-products" products="9200000082209080,9200000054961818,9200000054961803,9200000038617324,9200000036461657" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer