Farming

Informatie

RegieAdewale Akinnuoye-Agbaje
Jaartal2018
Releasedatum23-07-2021
Speelduur101 minuten
DistributeurSeptember Film Distribution
CastDamson Idris, Zephan Hanson Amissah, Kate Beckinsale, Gugu Mbatha-Raw, John Dagleish, James Eles, Ryan Enever & Adewale Akinnuoye-Agbaje

In de jaren ’80 wordt de jonge Enitan van Nigeriaanse ouders afgestaan ter adoptie in het Verenigd Koninkrijk. Zijn ouders hopen hiermee dat Enita fatsoenlijk onderwijs kan krijgen om zo een beter leven op te bouwen. De werkelijkheid is echter anders als Entian dagelijks wordt geconfronteerd met racisme en ongelijkheid. Zelfs in het blanke gezin waarin hij opgroeit die maar geen grip op hem lijken te krijgen. Zijn biologische ouders besluiten na vele jaren om de dan negenjarige Enitan weer terug naar Nigeria te halen, maar de de cultuurshock is groot. Enitan kan niet aarden in het land dat hem compleet vreemd is en dus sturen zijn ouders hem weer terug naar het Verenigd Koninkrijk. Het getrouwtrek met de jonge Enitan laat zijn sporen duidelijk na aangezien hij zijn zelfbeeld compleet lijkt kwijt te raken. Als hij voor de zoveelste keer wordt vernederd door een groep blanke skinheads is voor hem de maat vol. Hij radicaliseert en begint een kruistocht tegen de mensen die hij juist zou moeten steunen. Zijn leven wordt er bovendien een stuk complexer op als hij zich aansluit bij de groep Skinheads en het zelfs schopt tot volwaardig bendelid. En welwillende leraar doet er alles aan om de vicieuze cirkel te doorbreken, maar het is de vraag of die hulp niet te laat komt.

Het was van de jaren ’60 tot diep in de jaren ’80 een bekend fenomeen in Engeland: Zwarte kinderen uit arme landen die bij blanke gezinnen werden ondergebracht met de hoop op een betere toekomst. Het was een legaal proces dat de naam ‘Farming’ meekreeg. Ook regisseur en acteur Adewale Akinnuoye-Agbaje, o.a. bekend van Suicide Squad en de serie Lost, werd in een Engels gezin ondergebracht, maar erg soepel verliep dat niet. Hij kreeg te maken met racisme, radicalisatie en een gebrek een (zelf)acceptatie. Een pijnlijke jeugd die hij heeft samengevat in zijn debuut als regisseur achter de camera. Een gewaagde keuze om als regisseur mee af te trappen, maar in het geval van Farming pakt het gelukkig wel goed uit.

Ster van de film is Damson Idris, begin dit jaar nog te zien in Netflix-film Outside the Wire, die de hoofdrol speelt van de zwaar gekwetste Enitan die het gevoel heeft nergens thuis te horen. Toch ligt een groot deel van de focus bij de jonge Enitan, gespeeld door Zephan Hanson Amissah, die de basis vormt voor het verhaal dat Adewale Akinnuoye-Agbaje wil vertellen. We zien hoe de jonge Enitan overal tussen wal en schip valt: bij zijn biologische ouders, het blanke gezin dat hem eigenlijk goed zou moeten opvoeden of bij zijn klasgenoten die niks van hem moeten weten door zijn donkere huidskleur. Vooral in dat laatste word pijnlijk duidelijk hoe erg het met de ongelijkheid is gesteld als Enitan zijn donkere huidskleur er af probeer te boenen of met witte kalk op zijn gezicht naar school gaat om maar niet als donker jongetje door het leven te hoeven gaan.

Pas na een tijdsprong van acht jaar zien we het resultaat van een leven vol kwellingen en een gebrek aan liefde. Enitan is inmiddels 16 jaar oud en klaar om het gevecht met de wereld aan te gaan. Met alle mogelijke gevolgen van dien als niemand hem tot een ander inzicht kan brengen. Wat dat betreft voert Adewale Akinnuoye-Agbaje de spanning aardig op en weet hij het verhaal over Enitan, wat grotendeels dus eigenlijk biografisch is, zorgvuldig uit de doeken te doen. Als kijker begrijp je waarom de jongen op het punt staat om te radicaliseren. Enige probleem daarbij is, is dat Akinnuoye-Agbaje daar klaarblijkelijk wel de nodige stereotypes voor nodig had. Wat dat betreft biedt Farming op dat gebied weinig ruimte voor verrassing. Hoe sterk de rol van Engelsman John Dagleish ook is als leider van de skinheads waar Enita zich uiteindelijk bij aansluit. Farming is een sterke film met vooral ijzersterk acteerwerk waarin niet te ontkennen valt dat Damson Idris een talent is om in de gaten te houden.

Extra’s: Helaas moet Farming het doen met een kale editie op dvd. Wel zijn er een handvol trailers te bekijken van andere producties van distributeur September Film.

Farming is het indrukwekkende regiedebuut van acteur Adewale Akinnuoye-Agbaje met een glansrol voor Damson Idris. Akinnuoye-Agbaje vertelt het verhaal over zijn eigen jeugd waarin hij opgroeit in een blank gezin, maar bezwijkt onder de druk van racisme. De zaadjes voor de aankomende radicalisatie worden al vroeg geplant en komen uiteindelijk op zeer gewelddadige wijze tot uiting. Het levert een bijzonder intrigerende film op die vooral indruk maakt door de indrukwekkende hoofdrol van Damson Idris. Maar ook de jonge Zephan Hanson Amissah weet als Jonge Enitan een prima indruk achter te laten. Het verhaal zelf maakt helaas wat minder indruk door de veelvuldige aanwezigheid van de nodige stereotype personages, maar gelukkig schiet het nergens door in het kolderieke. Farming is een sterk regiedebuut dat laat zien hoe pijnlijk actueel het onderwerp anno 2021 eigenlijk nog steeds is.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

1 augustus, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer