Fast & Furious 7

Informatie

RegieJames Wan
Jaartal2015
Releasedatum12-08-2015
Speelduur140 minuten
DistributeurUniversal
CastVin Diesel, Paul Walker, Jason Statham, Michelle Rodriquez, Jordana Brewster & Tyrese Gibson

Nadat Dominic Toretto en zijn familie van vrienden voor de regering de levensgevaarlijke crimineel Owen Shaw weten uit te schakelen, leiden ze een rustig en teruggetrokken leven. Aan die rust komt echter snel een einde als de broer van Owen, de levensgevaarlijke en bikkelharde Deckard Shaw, zint op wraak en een klopjacht begint op alle leden van het team. Dominic moet alles op alles zetten om Deckard uit te schakelen maar heeft hierbij wel hulp nodig van een hacker om de crimineel op te kunnen sporen. Deze hacker wordt echter gevangen gehouden door een groep huurlingen onder leiding van de onberekenbare Jakande en dus moeten Dominic en zijn familie zich wagen aan een levensgevaarlijke reddingsmissie.

De productie van de zevende film in de Fast & Furious-franchise, die in 2001 begon, kwam in november 2013 tot een complete stop toen hoofdrolspeler Paul Walker tijdens een auto-ongeluk om het leven kwam. In eerste instantie had de film in de zomer van 2014 op het witte doek moeten verschijnen. De makers en de studio kwamen echter voor een lastig dilemma te staan aangezien nog niet alle scènes voor de film waren opgenomen. Scriptschrijver Chris Morgan kreeg de loodzware taak, om samen met regisseur James Wan, aan het scenario te schaven om de film alsnog af te kunnen ronden en Paul Walker een eervol afscheid mee te geven. Dat eervolle afscheid kwam uiteindelijk in april van dit jaar toen de film wereldwijd in première ging en uitgroeide tot een enorm kassucces en de grens van één miljard dollar met het grootste gemak passeerde.

De Fast & Furious-films zijn de laatste jaren al een groot succes gebleken en het valt niet te ontkennen dat de veel te vroege dood van Paul Walker, die de rol van Brian O’Conner speelt, ongetwijfeld mee heeft gedragen aan het enorme succes van de zevende film in de franchise. Het was dan ook een groot mysterie hoe de makers om zouden gaan met de dood van de 40-jarige acteur en indirect dus ook met zijn karakter. Ondanks dat Walker meerdere malen net buiten beeld, in de schaduw of op de achtergrond staat, is het gelukkig weinig opvallend. Het valt de filmmakers dan ook te prijzen dat ze er alsnog een consistente film van hebben weten te maken die bovendien prima past tussen de andere Fast & Furious-films.Het zal waarschijnlijk altijd een groot vraagteken blijven wat de aanpassingen in het script precies zijn geweest, maar nergens bekruipt je het gevoel dat de makers niet wisten hoe ze bepaalde scènes in elkaar moesten passen om zo het personage van Walker te kunnen omzeilen. Daarnaast krijgt de acteur ook een prima afscheid in de film die maar weer eens onderstreept hoe hecht de groep van filmmakers en acteurs is van deze succesvolle franchise die ruim 14 jaar geleden werd ingeluid.

Een Fast & Furious-film zou geen Fast & Furious-film zijn als er niet gedacht zou zijn aan de meest idiote stunts met de meest waanzinnige auto’s die er op de aardbol rondrijden. In de trailer kwam de scène waarbij Toretto en zijn teamleden met auto’s uit een vliegtuig springen al voorbij, maar gelukkig blijft het niet bij één over-de-top-stunt in de film. Voor wie dacht dat het zesde deel al flink over de grens van de geloofwaardigheid ging, zal nog voor een verrassing staan na het zien van diens opvolger. Walker’s karakter maakt in het begin van de film de opmerking dat “auto’s niet kunnen vliegen”, maar het mag geen verrassing heten als hij daar meerdere malen op terug moeten komen. Het gevaar hierbij is echterdat de film te snel zou kunnen verzanden in een brei van rondvliegende en exploderende auto’s, maar gelukkig weten de makers maar al te goed dat er wel degelijk een goede basis als verhaal nodig is om de stunts filmtechnisch aan elkaar te rijgen. Oké, het script zal niet de boeken in gaan als de meest briljante ooit, maar voor een Fast & Furious-film is het meer dan voldoende. Daarbij moet wel gezegd worden dat de flinke speelduur van 140 minuten het verhaal zo af en toe onnodig lijkt te rekken, maar dat is slechts een klein smetje op deze zeer vermakelijke titel.

Extra’s: Een grote blockbuster krijgt uiteraard ook een grote release op dvd en blu-ray en dus is vooral de laatste tot de nok toe gevuld is met extra’s. We vinden maar liefst zeven specials terug die inzoomen op alle grote actiescènes die de film rijk is, het flinke arsenaal aan racebakken en de vele vechtscènes tussen de verschillende personages. Daarnaast praat regisseur James Wan je in een making of van ruim 20 minuten bij over de belangrijkste aspecten van de film. Wat vooral uit de specials blijkt, is het vele gebruik van praktische aspecten en het zoveel mogelijk vermijden van digitale effecten. Het grootste digitale aspect aan de film, het inplakken van de overleden Paul Walker, blijft echter onbelicht op de schijf. Ongetwijfeld uit respect voor de acteur, maar toch maakt het na de film nieuwsgierig hoe het de makers gelukt is om hem alsnog volledig deel uit te kunnen laten maken van dit zevende deel. Naast deze specials vinden we ook nog de clip terug van het succesvolle nummer “See You Again” en is er nog een handje vol verwijderde scènes terug te vinden. Als kers op de taart is de film ook in de Extended Version te bekijken, waarbij er nog eens zeven speelminuten bij op worden geteld. Een volle schijf dus, maar de verwachting bij een titel als deze was ook niet anders.

Ondanks de tragische dood van Paul Walker is het de makers zeker gelukt om ook van deze zevende titel in de franchise een zeer vermakelijke film te maken. Het verhaal wint misschien geen hoofdprijzen, maar dekt de lading volledig om de meest waanzinnige stunts en vechtscènes aan elkaar te kunnen rijgen en de kijker een waardige afscheid te bieden aan één van zijn hoofdrolspelers. De uitgave op Blu-ray is tot de nok toe gevuld met extra’s die een zeer interessant kijkje achter de schermen bieden en nog maar eens onderstrepen hoe hecht het team achter deze zeer succesvolle franchise is. Het doet in ieder geval al reikhalzend uitkijken na het onvermijdelijke achtste deel dat in 2017 richting het witte doek moet scheuren.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer