Fast & Furious 8

Informatie

RegieF. Gary Gray
Jaartal2017
Releasedatum16-08-2017
Speelduur137 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastVin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Scott Eastwood, Kurt Russell en Charlize Theron

Dom en Letty zijn voor hun huwelijksreis in Havana, wanneer Dom tijdens een autoshow wordt uitgedaagd door straatracer Raldo. De inzet voor beide is elkaars raceauto en nadat Dom de race ternauwernood wint, verdient hij Raldo’s respect en laat hem zijn auto behouden. De volgende dag wordt Dom benaderd door een mysterieuze vrouw die hem dwingt om terug te keren in de wereld van misdaad. Agent Luke Hobbs, hoofd van de Diplomatic Security Service, heeft de hulp van Dom, Letty, Roman, Pearce, Tej en Ramsay nodig om een EMP-apparaat terug te halen uit een militaire buitenpost in Berlijn. Tijdens de missie verraad Dom zijn vrienden en familie voor de mysterieuze vrouw, die een cyberterrorist met de naam Cipher blijkt te zijn.  Hobbs wordt gearresteerd en opgesloten in dezelfde high-tech gevangenis als waar hij Deckard Shaw in vast gezet heeft. Nadat ze samen weten te ontsnappen worden ze gerekruteerd door de geheime dienst, onder leiding van Mr. Nobody, om samen met het vertrouwde team op zoek te gaan naar Dom en Cipher tegen te houden.

Na zijn verrassend leuke remake van The Italian Job in 2003, waarbij het stelen van Mini Coopers de meest memorabele scene was, leek het een kwestie van tijd voordat F. Gary Gray de regie op zich zou nemen voor een deel in de Fast & Furious reeks. Vooral sinds het straat racen steeds meer naar de achtergrond verdween en plaats maakte voor over-the-top spektakel en gewelddadige actie. Maar nadat Gray enkele teleurstellende films regisseerde (Be Cool, Law Abiding Citizen), verdween hij uit beeld. Tot het grote succes van Straight Outta Compton in 2015. Deze biografische film over de Amerikaanse groep N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) , één van de grondleggers van het hiphop genre, werd door zowel critici als publiek geprezen. Gray nam dus plaats op de regiestoel voor alweer het achtste deel in de immens populaire auto-actie franchise. Het resultaat is er eentje die naadloos past bij de koers die het vanaf het vijfde deel ingezet heeft, maar de grote vraag is wel of de rek er nu niet een keer uit is.

The Fate of the Furious, zoals de internationale titel luidt, handhaaft dezelfde versnelling en recyclet op schaamteloze wijze plottwisten en elementen uit de voorgaande delen. Hiermee levert ‘Fate’ exact af wat de fans verwachten, in zowel betere en mindere mate. Nadat de producenten in het vorige deel moesten improviseren met het beeldmateriaal voor de overleden Paul Walker, wordt hij hier door de makers in vrede gelaten. Zijn karakter Brian O’Conner wordt slechts twee keer genoemd; één keer om zijn pensioen voor idyllisch familieleven te benoemen en later nog in een voorspelbare sentimentele toespraak waarin wordt benadrukt dat hij altijd deel uit blijft maken van de groep, in spirituele zin. En met alle respect voor de acteur, die natuurlijk een groot verlies is voor de castleden en al zijn fans, maar zijn afwezigheid in film technisch opzicht is minder opvallend. Dat komt omdat de reeks een groot scala aan nieuwe en bekende acteurs heeft geïntroduceerd, van Jason Statham en Kurt Russell tot Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Hier wordt Charlize Theron nog even aan toegevoegd als super-cyber schurk Cipher.

Het is even bizar als bewonderenswaardig dat je als schrijver (Chris Morgan) weg komt met exact hetzelfde plotelement die je ook al hanteerde in het op één na vorige deel. Toen was het Letty (Michelle Rodriquez) die zich aan de kant van de slechteriken bevond, waar nu Dom (Vin Diesel) zonder enige moeite zijn loyaliteit bij Cipher heeft neerlegt. Dit soort zelfplagiaat valt nogal in het niet bij de rest van het eigenlijk volslagen idiote script. Een EMP die alle elektronica van een militaire basis uit kan schakelen, met uitzondering van de videodisplay die er naast staat. Dom die zo’n beetje staatsvijand nummer 1 is geworden, maar derhalve wel een ontmoeting met een machtig persoon weet te regelen. Waarom ook niet; Roman (Tyrese Gibson) die schreeuwend vanuit zijn auto communiceert met andere bestuurders die mijlenver weg zijn, zonder last te hebben van het geluid van alle nitro/turbo motoren en rondvliegende projectielen. (om nog maar te zwijgen over een kolossale onderzeeër die hem op de hielen zit). Het is allemaal ondergeschikt aan waar de Fast & Furious reeks voor bedoelt is, ridicule actie die zijn weerga niet lijkt te kennen en ook daar slaagt het achtste deel weer in.

Extra’s:
• The Cuban Spirit (8:04) Een rondleiding tijdens de opnames in Havana, met cast en crew interviews.
• In The Family (21:36) Een vierdelige featurette waarin de karakters, motieven en specifieke plot elementen besproken worden.
• Car Culture (21:21) Een driedelige stuk met een blik op de verschillende auto’s en hoe deze van invloed zijn op de karakters en het plot.
• All About the Stunts (18:27) Nog een driedelige extra waarin de meest spectaculaire stunts uit de film uitgediept worden.
• Extended Fight Scenes (5:01) Langere versies van de vechtscène in de gevangenis en in het vliegtuig.
• Audio Commentary: De volledige film onder begeleiding van audio commentaar door regisseur F. Gary Gray, die alle hoogtepunten uitlicht en zijn visie deelt op de film.

Fast & Furious 8 is een nieuwe injectie in de razend populaire franchise, dat ooit begon met spectaculaire illegale autoraces en alle perikelen die daarmee gepaard gaan. Inmiddels ligt de nadruk allang niet meer op autoraces, maar serveren deze slechts nog als bijzaak voor krankzinnige actie die zijn weerga niet kent. Je zou verwachten dat de creatieve tank een keer leeg raakt, maar kennelijk is er nog genoeg brandstof om te verbranden. De film voelt zich meer comfortabel dan innovatief in de weg die de makers ingeslagen zijn. In zijn, waarschijnlijk zelf gecreëerde genre, is het voor de absolute fan echter nog steeds genieten geblazen in vrijwel alle opzichten. Snelle auto’s, flauwe humor, bizarre plottwists, spectaculaire actie en een overdosis testosteron, Fast & Furious 8 is van alle bekende ingrediënten voorzien. Wel is het de vraag hoeveel rek er nog in de serie zit omdat nog grootser en gekker bijna niet is voor te stellen; maar zeiden we dat na het voorgaande deel ook al niet?! 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5992a99cef8cd_selected-products" products="9200000075612655,9200000075612651,9200000076737403,9200000077863201,9200000077863181" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer