Fast & Furious 8

Informatie

RegieF. Gary Gray
Jaartal2017
Releasedatum13-04-2017
Speelduur137 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastVin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Kurt Russell, Scott Eastwood, Charlize Theron en Helen Mirren

Dominic ‘Dom’ Toretto en zijn grote liefde zijn eindelijk getrouwd en de rest van de familie lijkt in een rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Dit verandert als een mysterieuze vrouw het voor elkaar krijgt om Dom te verleiden tot de wereld van misdaad en hem op te zetten tegen de mensen die hem zo dierbaar zijn. Deze Cipher is een meesterbrein en cyberterrorist die heel ver gaat om Dom voor haar karretje te spannen. Natuurlijk laat de rest het hoofd van de familie niet zomaar vallen. Met de hulp van een vijand van weleer doorkruisen zij de hele wereld en doorstaan zij beproevingen als nooit tevoren om Cipher te stoppen en de man die hun ooit samenbracht terug te brengen naar huis.

Toen in 2001 de eerste The Fast and the Furious film in de bioscopen verscheen, had niemand kunnen vermoeden dat dit het begin zou worden van een succesvolle franchise. Er werd wel een poging gedaan, maar al bij het eerste vervolg haakte Vin Diesel af, waarna Paul Walker het bij Tokyo Drift ook voor gezien hield. De reeks leek voorbestemd voor nog wat verder uitmelken in het b-film segment, maar het liep allemaal anders. Voor de vierde film keerden namelijk zowel Diesel als Walker terug en dit vormde de aanzet voor een zeer succesvolle verse injectie in de reeks. Zeker vanaf de vijfde film werd er steeds weer met groot succes een overtreffende trap bereikt. Niet alleen qua budget, maar ook qua box-office resultaat en opvallender, ook letterlijk in de films zelf ging het steeds verder. Het gekke is, zelfs critici gingen overstag. Toch zou je denken dat er een keer een grens wordt bereikt, maar ook onder leiding van regisseur G. Gary Gray, die een regelrechte hit scoorde met Straight Outta Compton, lijkt het weer te werken.

Wat opvalt is dat de cast iedere film groeit, want na iedere film blijft er wel weer iemand hangen. Toch was de vaste basis sinds de vierde film keer op keer Vin Diesel en Paul Walker, iets waar nu logischerwijs de klad in komt door het overlijden van Walker. Toch is de ‘familie’ ondertussen groot genoeg om dit verlies op een waardige manier op te vangen. Zo zien we spierbundels Dwayne Johnson en Jason Statham weer terug, wordt de komische noot opnieuw verzorgd door Tyrese Gibson en Chris Bridges en is er wederom een frisse wind. Deze komt dit keer van het vrouwelijke vlak. Zo zien we Oscarwinnaressen Charlize Theron (Monster) en Helen Mirren (The Queen) dit keer in de film voorbij komen. Niet bepaald de minsten natuurlijk en wat keer op keer opvalt, is dat ondanks dat de film zeker niet op zal gaan voor de Oscars, het speelplezier absoluut van het scherm af spat.

Dat is dan ook precies waar de kracht van deze films in ligt. Ze zijn als een familiereünie waar heel de wereld van mee mag genieten. De films nemen zichzelf niet al te serieus en de steeds bizardere wendingen en overtreffende trap daarvan zijn enkel te behappen door hoe alles gebracht wordt. De The Fast and the Furious films vallen dan ook duidelijk onder de noemer popcornvermaak. De film begint nog redelijk ouderwets, met een racescène die eer doet aan de afkomst van de reeks. Maar al snel wordt de tank uit de vorige film ingewisseld voor een onderzeeboot en regent het in een spectaculaire achtervolgingsscène letterlijk auto’s. Compleet bizar natuurlijk, maar opnieuw werkt het wel. Het ziet er zelfs allemaal zeer goed uit, iets wat dan weer mede te danken is aan het goed bestede exorbitant hoge budget van naar verluidt 250 miljoen dollar. Geloofwaardig en vernieuwend wordt het allemaal nergens, dat stadium zijn de film ondertussen wel voorbij, maar het is allemaal o-zo vermakelijk!

Fast & Furious 8 biedt opnieuw met succes de overtreffende trap van de vorige film. Origineel is het allemaal niet. Zo lijkt de film bij tijd en wijle op een overtreffende trap compilatiefilm van hoogtepunten van de vorige films, maar opnieuw werkt het. Al moet gezegd dat de film het venijn van de vijfde en zesde film en de emotionele lading van de zevende film mist. Ook vraag je je regelmatig af waar de grens van het toelaatbare ligt. Dit valt enkel te beantwoorden met dat die grens allang overschreden is. Het kan niet gek genoeg! Het lijkt een kwestie van tijd voordat de aarde niet meer groot genoeg is voor het spektakel van deze films. Of dat allemaal gaat werken, zo werd er gegrapt om bij een volgende film de ruimte in te gaan, is nog maar de vraag natuurlijk. Tot die tijd wordt er met Fast & Furious 8 opnieuw een spectaculair nieuw hoofdstuk aan de groeiende franchise toegevoegd die door de liefhebbers van de vorige films vast met gejuich zal worden ontvangen.

14 april, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer