Fast & Furious: Hobbs & Shaw 4K

Informatie

RegieDavid Leitch
Jaartal2019
Releasedatum30-11-2019
Speelduur136 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby en Helen Mirren

Een team van MI6-agenten, geleid door Hattie Shaw, betreedt een magazijn van het bedrijf Etheon in een poging een virus te bemachtigen dat geprogrammeerd kan worden om selectief mensen te vermoorden. De missie wordt echter verraden door Brixton Lore, een agent die op het slechte pad is geraakt en voorzien is van geavanceerde cybernetische implantaten de zijn fysieke vaardigheden verbeteren. Hij doodt alle agenten behalve Hattie, die het virus in zichzelf injecteert en weet te ontsnappen. Dit tot woede van Brixton die haar als schuldige aanwijst van het doden van haar team en stelen van het virus, waarop Hattie op de vlucht slaat. Luke Hobbs en Deckard Shaw worden beide op de hoogte gesteld van het zoek geraakte virus en moeten samenwerken om deze op te sporen. Ze weten Hattie uiteindelijk op te sporen en in een poging om haar te redden reist het trio naar een Etheon-fabriek in Rusland waar ze een apparaat proberen te bemachtigen om het virus uit Hattie te verwijderen. Ze worden echter op de hielen gezeten door Brixton.

Na acht films uit de populaire Fast & Furious-reeks was het tijd om de reeks uit te breiden. Iets wat kracht bij wordt gezet met deze eerst spin-off in het Fast & Furious-universum, na remake en reboot een nieuwe populaire term in de filmwereld. Hobbs en Shaw, die eerder een bijrol vertolkten, zijn hiermee de eerste twee personages met hun eigen stand alone-film. Dwayne “The Rock” Johnson en Jason Statham keren uiteraard terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw en hoe zij zich eerder presenteerden is direct veelzeggend over het soort film dat we hier krijgen voorgeschoteld. Waar de eerste Fast & Furious-films over de wereld van het straatracen gingen, werd het vanaf de vijfde film steeds meer over een andere boeg gegooid. Daarbij ging alles bij iedere volgende film steeds verder over de top. Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar deze film doet daar nog een schepje bovenop. Het zorgt er bijna voor dat de eerdere films serieus te noemen zijn. Toch lukt het ook deze film weer om een zeer hoog entertainment gehalte af te leveren en hoewel je natuurlijk geen hoogwaardig verhaal hoeft te verwachten, zijn de stunts om je vingers bij af te likken.

Van een verhaal is eigenlijk amper sprake, het is regelrechte pulp waar je amper bij na hoeft te denken. De film draait dan ook vooral om vermaak, iets wat de cast ook duidelijk uitstraalt. De film draait om een high-tech virus dat wordt gezocht door zowel de Amerikaanse CIA als de Britse MI6. Daarnaast is er nog Brixton Lore, Idris Elba met superkrachten, die het virus in handen wil krijgen om de wereld te zuiveren. Alles loopt anders en de capsules met het virus belanden in Hattie en uiteraard komt vervolgens Deckard Shaw zijn zus redden. Hij wordt hierin bijgestaan door Luke Hobbs, dat terwijl beide mannen een schurfthekel aan elkaar hebben. Het is de aanzet voor flink wat actie en komische situaties, voorzien van een hele dikke knipoog. De humor is soms wat flauw, maar veelal wel geslaagd; missie geslaagd zou je zeggen. Toch gaat Hobbs & Shaw soms wel erg ver in het aan elkaar breien van belachelijke situaties. Enige voordeel hierbij is wel dat de film zichzelf geen seconde serieus neemt en vooral dienst doet als breinloze blockbuster.

De film is dan ook eigenlijk bijna letterlijk hersenloos vermaak, al kan je dan wel je vraagtekens zetten bij de speelduur van bijna tweeënhalf uur. Dit is gewoonweg te lang voor dit soort vermakelijke pulp en hoewel het begin, midden en vooral het einde een explosieve achtbaanrit zijn, proberen de makers hiertussen het verhaal hier tussendoor nog wat uit te diepen. Het is niet alleen iets waarin regisseur David Leitch beter in slaagde met Atomic Blonde en Deadpool 2, het is ook iets waar mensen bij een film als deze niet op zitten te wachten. Dat de beoogde uitdieping weinig tot niets toevoegt aan de film helpt dan natuurlijk ook niet mee. Toch is Hobbs & Shaw zonder meer een geslaagde actieprent te noemen en lijkt het een kwestie van tijd voor een vervolg en zelfs meer spin-offs uit de grond worden gestampt. Voor nu is deze film voor de liefhebbers van Fast & Furious in elk geval een aanrader en goed voor tweeënhalf uur puur vermaak, waar je werkelijk geen seconde bij hoeft na te denken.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· Alternate Opening (10:14) Een uitgebreide alternatieve opening voor de film.
· Deleted/Extended/Alternate Scenes (34:29) Meer dan een half uur aan verwijderde, verlengde en alternatieve scènes; Brixton Opens Case and Grenade Explodes; Extended Hobbs and Sam in the Pancake House; Extended Pancake House with Locke; Extended Hobbs and Shaw Face Off; Extended Shaw Tracks Hattie; Hobbs Gets Handsy with Hattie; Extended Hobbs and Hattie Tango; Extended Car Chase Dialogue; Passport Check – Alternate; Extended Dinkley on the Plane; Maximum Weight These Parachutes Hold?; Dinkley in His Office – Alternate; Samoa Truck with Radio; Extended Hobbs and Hattie Talk Family; Jonah – Let Me Be Clear; My Land, My Plan; Extended Hobbs and Hattie Sunset; Extended Hobbs and Jonah Talk; Extended Hobbs and Hattie Talk; Extended Battle; Cliffside Walk en als laatste Hobbs and Locke Phone Call.
· Johnson & Statham: Hobbs & Shaw (03:38) Een blik op de personages Hobbs & Shaw, hun onderlinge relatie en hoe op basis van hun chemie deze spinoff werd opgebouwd.
· Progress of a Fight Scene with Director David Leitch (04:57) Actiespecialist Leitch licht alle facetten van een vechtscène toe, van training tot aan de toevoeging van digitale effecten.
· Practical Action (03:43) Dwayne Johnson noemt actie het hart van de film en heel ver zit hij er niet vanaf. Ook werpt deze feature een blik op de choreografie van de actie en hoe actie ook iets toevoegt aan de ontwikkeling van een personage.
· The Bad Guy (02:00) Een erg korte blik op de supersterke Brixton Lore, de schurk gespeeld door Idris Elba.
· The Sister (03:58) Een iets langere, maar wederom vrij korte feature. Dit keer wordt een blik geworpen op Hattie Shaw, die zus van Deckard.
· Hobbs’ Family Tree (03:20) Er is al veel gezegd over het belang van familie in deze reeks. Deze feature werpt een blik op de stamboom van Hobbs.
· The Matriarch (01:35) Een ernstig korte blik op de cameo van Helen Mirrens’ Queenie in de film.
· New Friends (02:01) Een korte feature over wellicht twee nieuwe familieleden; Ryan Reynolds en Kevin Hart.
· Elevator Action (01:59) Een korte, maar erg gave feature over een van de sleutelmomenten in de film op actiegebied.
· Stunt Show and Tell (03:41) Regisseur Leitch neemt je mee in het stuntwerk van een paar van de topscènes van de film en hun ontwikkeling.
· Keeping it in the Family: A Conversation with Roman and Dwayne (05:02) Acteurs en worstelaars Dwayne Johnson en Roman Reigns bespreken hun relatie.
· Blind Fury (01:50) De moeder van Dwayne Johnson reageert kort op de hommage in de film aan haar vader.
· Dwayne and Hobbs: Love at First Bite (01:36) Een leuk, maar wederom veel te korte, kijkje op de band tussen de twee kibbelende personages.
· Audio Commentary: Regisseur David Leitch dekt de lading goed, door op informatieve wijze een breed scala aan filmgerelateerde onderwerpen te bespreken. Denk hierbij niet alleen aan het opnemen, maar ook de locaties, acteerprestaties en de muziek.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw 4K is heerlijke pulp, maar eigenlijk toch ook wel een wat te lange adrenalinerit die qua belachelijkheden de Fast & Furious-films naar de kroon steekt. Van het verhaal hoef je weinig te verwachten, want eigenlijk is dit weinig meer dan een peperdure B-film waarbij veel geld is uitgegeven aan stunts en effecten. De makers doen nog een kleine poging het verhaal wat verder uit te diepen, maar eigenlijk zijn dit overbodige scènes die best op de montagetafel achter hadden mogen blijven. Het uitdiepen van karakters heeft immers geen enkele zin; die zijn zo plat als een dubbeltje. En weet je, dat maakt allemaal helemaal niet uit. Elke nieuwe film denk je weer dat de grens van het belachelijke wel bereikt is, maar Hobbs & Shaw trekt de lijn van de Fast & Furious-films gewoon door en ondanks alle belachelijkheden zorgt de film gewoon weer voor heerlijk en vooral goedgemaakt entertainment. Betreft de toekomst lijkt een kwestie van tijd voordat er meerdere spin-offs worden aangekondigd om het Fast & Furious-universum verder te laten groeien.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dd53b613fa88_selected-products" products="9200000117150146,9200000117150162,9200000117150176,9200000117150172,9200000117150178" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer