Fear the Walking Dead – seizoen 1

Informatie

RegieAdam Davidson
Jaartal2015
Releasedatum09-12-2015
Speelduur280 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastKim Dickens, Cliff Curtis, Frank Dillane, Alycia Debnam-Carey & Mercedes Mason

Madison Clark en Travis Manawa hebben na hun vorige huwelijk de liefde bij elkaar gevonden, maar het kost hen moeite om de twee individuele gezinnen van ieder dichter bij elkaar te brengen. De spanningen nemen nog eens extra toe als de zoon van Madison na een auto-ongeluk in het ziekenhuis belandt en tevens een drugsprobleem blijkt te hebben. Maar dat is niet het enige probleem waar ze mee te kampen krijgen. Tijdens hun familieperikelen breekt er namelijk ook een vreemd virus uit dat het normale leven langzaam plat dreigt te leggen en de doden weer doet herrijzen. Terwijl ze hun problemen het hoofd proberen te bieden, moeten ze zien te overleven in een wereld waarin niemand meer te vertrouwen lijkt.

De monsterserie The Walking Dead houdt wereldwijd miljoenen mensen aan de buis gekluisterd en dus is het geen gek idee van AMC om te kijken naar de mogelijkheden om dat succes uit te breiden. Een spin-off lag daarvoor klaarblijkelijk het meest voor de hand en deze beleefde afgelopen zomer dan ook in Amerika zijn première. En met succes, want ook Fear the Walking Dead wist een miljoenen publiek te bereiken. Hier in Nederland werd de serie helaas niet uitgezonden en dus moeten we het doen met de home entertainment release die sinds kort in de winkelschappen ligt.

Net zoals de moederserie heeft ook Fear the Walking Dead slechts zes afleveringen gekregen in zijn eerste seizoen. Een bewuste keuze van AMC om zo bij de kijkers af te tasten of zij wel zaten te wachten over nog een serie over een stel ondoden. Dat bleek, want na de eerste paar succesvolle en goed bekeken afleveringen bestelde AMC meteen een tweede seizoen dat uit dertien afleveringen zal bestaan. De grote vraag is echter: is de serie echt zo goed of lift het vooral mee op het enorme succes van The Walking Dead? Het antwoord op die vraag ligt ergens in het midden.

Fear the Walking Dead kan namelijk zeker op eigen benen staan, al heeft het wel degelijk baat bij de enorme populariteit van het origineel. In de zes afleveringen wordt namelijk getoond wat we in The Walking Dead nooit te zien kregen: het uitbreken van het allesvernietigende virus dat de doden weer tot leven bracht en veranderde in mensen-etende zombies. Al moet daarbij wel de kanttekening gemaakt worden dat de makers er ogenschijnlijk bewust voor hebben gekozen om niet de echte oorzaak te tonen, maar vooral te laten zien hoe de gewone burger omgaat met paniek in de straten als het virus zich meer en meer weet te verspreiden. Daarmee wordt de angst voor het onbekende gevaar nog beter op de kijker overgebracht al weet de verstokte fan uiteraard al waar het uiteindelijk op uit zal draaien.

Dat laatste is tevens de grootste valkuil voor de serie om succesvol te blijven. De nadruk ligt nu nog op het net uitgebroken virus en de reactie van de bevolking hier op, maar wat als ook hier de strijd om te overleven echt is begonnen? Wat gaat deze serie dan nog onderscheiden van The Walking Dead? Het is een vraag waar we in het eerste seizoen nog geen antwoord op krijgen, maar de toekomst zal moeten uitwijzen of de serie dan nog een lang leven beschoren is. Het eerste seizoen is in ieder geval spannend genoeg om naar die toekomst uit te kijken.

Extra’s: De uitgaven van de seizoenen van The Walking Dead zijn tot de nok toe gevuld met extra’s, maar dat kan helaas niet gezegd worden van zijn spin-off. Die moet het doen met twee kleine specials die op zich wel de moeite van het kijken waard zijn, maar helaas een wat oppervlakkig beeld geven van de productie. Zo zoomt één special in op het ontstaan van de serie en richt de andere special zich op de verschillende karakters. Helaas zijn beide specials met een speelduur van vijf minuten wel iets aan de korte kant.

Fear the Walking Dead – seizoen 1 is een prima spin-off van The Walking Dead die zich concentreert op het uitbreken van het levensgevaarlijke virus dat de wereld compleet in zijn greep houdt. De makers nemen de tijd om de karakters en hun onderlinge relaties goed neer te zetten en zo een solide basis te leggen voor een nieuwe succesvolle serie die gevuld is met ondoden. Het meer dan prima eerste seizoen doet in ieder geval al uitkijken naar het tweede seizoen, al is in dat geval wel te hopen dat de makers niet teveel de door de moederserie reeds gebaande paden zullen bewandelen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer