Fear the Walking Dead – seizoen 5

Informatie

RegieStefan Schwartz, Andrew Bernstein, Adam Davidson, Michael E. Satrazemis e.a.
Jaartal2019
Releasedatum15-12-2019
Speelduur723 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastLennie James, Austin Amelio, Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Danay Garcia & Magie Grace

Morgan, Alicia, Victor en de andere leden van de groep houden zich nog steeds vast aan de missie die zichzelf hadden opgelegd: het vinden van overlevenden en hen helpen met het opbouwen van een beter leven. Het gaat echter gruwelijk mis als een deel van de groep gehoor geeft aan de noodoproep van een man genaamd Logan die ze alleen per vliegtuig kunnen bereiken aan de andere kant van een berg. Het vliegtuig stort neer, waarmee een terugkeer naar het konvooi onmogelijk lijkt. Met man en macht werken ze aan een manier om weer thuis te komen, maar die ondoden maken ze het niet bepaald makkelijk. Maar zoals altijd schuilt er meer gevaar in de verloren wereld dan de ondoden. Er zijn mensen uit op de gigantische voorraad aan voedsel en spullen van de groep en dus is het een race tegen de klok om weer op tijd terug te zijn. Gelukkig duiken er oude bekenden op om de groep te helpen, maar is het genoeg om te kunnen overleven?

Het blijft bijzonder om te zien dat de serie The Walking Dead en het steeds verder uitdijende universum onverstoorbaar doorgaan ondanks alle kritieken die de series om de oren vliegen. Om nog maar te zwijgen van de kelderende kijkcijfers. Toch blijft The Walking Dead nog steeds springlevend, wat ongetwijfeld te danken is aan de vele fans die de serie vooral via een streamingdienst bekijken tegenwoordig. Datzelfde geldt voor Fear the Walking Dead die met deze uitgave inmiddels toe is aan zijn vijfde seizoen en als verlengd zal worden met een zesde reeks van zestien afleveringen. Maar biedt dit vijfde seizoen nog genoeg hoop op voor een goede toekomst?

Fear the Walking Dead kenmerkt zich door een compleet andere stijl dan de moederserie. Het tempo van de verhaallijnen ligt bijzonder hoog en niemand lijkt veilig. Ook de hoofdpersonen niet en dus namen we in het vorige seizoen plots afscheid van hoofdrolspelers Kim Dickens en Frank Dillane. Niet met een ellenlange aanloop naar hun dood, maar gewoon binnen een paar minuten. Ongetwijfeld even slikken voor de fans, maar het kwam de spanning van de serie zeer ten goede. Die lijn lijkt echter in het vijfde seizoen niet doorgetrokken te worden. Het lijkt er juist op dat de serie meer trekt in de richting van de moederserie. En dat is helaas geen goed punt.

Fear the Walking Dead is in ieder seizoen tot nu toe een verzameling van snelle verhaallijntjes geweest, maar ditmaal staat er een groter verhaal centraal. Dat daar enige opbouw voor nodig is valt te begrijpen, maar het tempo kakt daardoor wel bijzonder vaak in. Bovendien wordt de moraal van de groep, “Help een ander en deze zal ook jou helpen”, bijzonder vaak door de strot van de kijker geduwd dat het op een gegeven moment behoorlijk begint te irriteren. Het is fijn dat deze groep overlevenden zich inzetten voor het welzijn van anderen, maar je eigen leven op het spel zetten voor een onbekende? Dat gaat toch een stapje te ver. Helemaal om er vervolgens uren over te willen discussiëren met andere leden van de groep. Het is dit seizoen dus even slikken voor fans van deze spin-off dat de toon van de serie op de schop is gegaan. Hopelijk keert het zesde seizoen weer terug naar de basis, maar de laatste aflevering belooft helaas het tegenovergestelde.

Het is overigens niet allemaal kommer en kwel met dit vijfde seizoen. Doordat de groep uit deze serie rondreist met een konvooi zien we veel meer van de wereld na het uitbreken van het dodelijk virus. Een groot pluspunt, wat hierdoor doet een keur aan nieuwe personages zijn intrede en zien we niet alleen een oude bekende terug, maar ook een personage dat de moederserie heeft verlaten. Het vijfde seizoen valt daarmee nog net in de categorie “vermakelijk”, maar is het wel even spannend wat er precies met het volgende seizoen zal gebeuren. Volgend jaar zullen we het weten.

Extra’s: Een uitgave van Fear The Walking Dead gaat uiteraard gepaard met een wagonlading aan extra’s die te vinden zijn op een extra schijfje in het hoesje. Helaas ontbreekt het de schijf aan Nederlandse ondertiteling.
· Greetings from Set (01:48) Een kort welkom van de cast en crew op de set van Fear the Walking Dead.
· Look at Dwight’s Journey (05:03) Een blik op het karakter Dwight dat is overgestapt van de moederserie en de reis die hij heeft afgelegd tussen beiden series.
· Look at Daniel Salazar’s Journey (05:46) Het personage, gespeeld door Ruben Blades, keert wederom terug. In deze special een uitgebreide blik over alles wat hij al heeft moeten doorstaan, tot het moment dat hij weer terugkeert in de serie.
· Relationships in the Apocalypse (10:10) Het is niet alleen maar kommer en kwel in de wereld vol met ondoden, want er is zeker ruimte voor vriendschap en liefde. Deze special zet alle relaties op een rijtje met hun betekenis.
· Taking Action (12:00) Gelukkig blijft de actie ook niet onderbelicht met zijn eigen special. En er is aardig wat actie dat de personages voor hun kiezen krijgen.
· Not just Surviving (10:09) De serie zit vol met interviews die door het personages Al worden opgenomen. Deze special zoomt daar verder op in en welke invloed dit heeft op de personages en onze relatie met hen als kijker.
· Building a Future (09:27) Een blik op de laatste woorden van Morgan dit seizoen en welke impact ze hadden op het verloop van dit seizoen. En wat er nog in het verschiet ligt voor de serie in de toekomst.
· Season 5 Wrap up (07:13) Een laatste blik op het vijfde seizoen van Fear the Walking Dead.

Fear the Walking Dead – seizoen 5 trekt qua toon meer in de richting van de moederserie en dat is spijtig om te zien. Deze spin-off serie kenmerkte zich door zijn korte verhaallijnen en korte spanningsboog, maar daarvan is helaas nog maar weinig sprake in dit vijfde seizoen. Ditmaal staat er een groter verhaal centraal waarbij de groep door een vliegtuigongeluk verdeeld raakt, maar echt spannend wordt het allemaal niet. Het resulteert helaas te vaak in oeverloze discussies over de zin van het leven in een wereld vol ondoden en dat komt de spanning niet bepaald ten goede. Fear the Walking Dead is zeker nog steeds vermakelijker dan de moederserie, maar het is te hopen dat de makers beseffen dat ze terug moeten naar de basis om te voorkomen dat ze uiteindelijk in dezelfde valkuilen zullen vallen.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 januari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e08afe87db79_selected-products" products="9200000121670393,9200000099718296,9200000050239458,9200000065486996,9200000099718292,9200000082609875,9200000082609894,9200000050239460,9200000065487040" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer