Fear The Walking Dead – seizoen 6

Informatie

RegieMichael E. Satrazemis, Lennie James, Colman Domingo, Ron Underwood, Sharat Raju, e.a.
Jaartal2020 - 2021
Releasedatum24-11-2021
Speelduur738 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastLennie James, Gareth Dillahunt, Austin Amelio, Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Jenna Elfman, Danay Garcia & Magie Grace

Nadat ze door Virginia en haar pioniers in het nauw zijn gedreven, wordt de groep door haar gevangengenomen. Morgan wordt voor dood achtergelaten, maar iemand heeft hem naar een veiligere plek gebracht om zijn wonden te verzorgen. Terwijl Morgan op zoek gaat naar zijn vrienden, wordt hij opgejaagd door één van de huurlingen van Virginia. Hij wordt gered door Isaac die hem meeneemt naar een veilige plek, ver weg van Virginia en misschien wel de sleutel tot een veiligere toekomst. De rest van de groep is inmiddels verdeeld over de verschillende kampementen van Virginia en hebben allemaal een eigen taak toegewezen gekregen. Sommige lijken vrede te hebben met hun nieuwe plek, terwijl anderen er alles aan willen doen om los te komen van het regime van Virginia. De onderlinge verschillen zet de ooit zo hechte groep behoorlijk onder druk. Maar dat is misschien niet wel het minste waar ze zich zorgen over moeten maken. Iemand beklad de omgeving met de leus: “The End is The Beginning” en die aankondiging zou hun wereld wel eens voor goed kunnen veranderen.

Het is een tekenend beeld de laatste jaren voor het The Walking Dead-universum: de moederserie weet de kijker maar amper vast te houden terwijl de spin-off Fear the Walking Dead steeds meer fans aan zich lijkt te kunnen binden. De serie is dan inmiddels ook al toe aan zijn zesde seizoen, in Amerika wordt zelfs het zevende seizoen al uitgezonden, en dat is niet voor niks. Showrunners Andrew Chambliss en Ian Goldberg weten precies hoe ze de juiste balans in de serie aan moeten brengen en hoe ze de spanning maximaal hoog kunnen houden. Wat dat betreft staat de formule nog steeds waarin niemand in de serie veilig is. Dus ook niet haar hoofdrolspelers. Daar waar het de moederserie veel moeite kost om geliefde personages te laten sterven, is daar van in Fear The Walking Dead geen sprake. Niemand is veilig. In wat voor situatie dan ook.

In het zesde seizoen treffen we de groep verdeeld over verschillende kampementen aan en dat is in eerste instantie best even wennen. Normaliter houdt de serie de zaken klein en blijft de groep veel bij elkaar waardoor karakters eigenlijk iedere aflevering aanwezig zijn. Een fout die de moederserie maakte door zich op veel individuele groepjes te richten waardoor het voor sommige kijkers lastig was om zich goed aan bepaalde personages te binden. Toch pakt die omzwaai wel goed uit aangezien het veel invloed heeft op de dynamiek van de groep. Het brengt bij sommige zelfs het slechtste in ze naar boven, terwijl ze hun moeilijke beslissingen wel nemen met de juiste bedoelingen. Het overleven in een wereld vol ondoden vraag tenslotte de nodige opofferingen om het uiteindelijk zelf te kunnen overleven. Maar hoever ga je daarin?

Alsof de serie nog niet genoeg risico nam met het verdelen van de groep, komt er nog een nieuwe factor in het spel. Er is namelijk een derde partij die wel eens voor hele grote problemen zou kunnen zorgen en dus staan vijanden ditmaal niet alleen tegen, maar ook naast elkaar. Het geeft een fijne mix aan verhaallijnen waarvan de uitkomst niet altijd te voorspellen valt. Gelukkig pakt ook die verandering goed uit waarmee de serie in een nog betere versnelling terecht komt dan de moederserie. Als Fear the Walking Dead op dezelfde voet verder gaat, dan zou de serie het wellicht nog langer kunnen volhouden dan de serie waar het juist allemaal ooit mee begon. Als de makers de valkuilen van verveling en repetitieve verhalen nog steeds creatief weten te omzeilen, dan kijken wij in ieder geval uit na een nog langere toekomst vol ondoden. Of is de samensmelting van alle drie de Walking Dead-series, World Beyond is er tenslotte ook nog als spin-off, wellicht ophanden waarmee het hele universum gezamenlijk tot zijn slotconclusie zal komen?

Extra’s: In tegenstelling tot de goedgevulde boxsets van de moederserie, hoewel ook daarvan de laatste tegenvalt, is het vaak niet veel soeps als het aankomt op extra’s voor Fear The Walking Dead. Ook met die traditie breekt dit zesde seizoen, want er is zelfs een extra schijf toegevoegd met een hele rits aan bonusmateriaal. Let wel: deze zijn niet Nederlands ondertiteld.
· Inside the Premiere (03:28) Een diepere blik op de intense start van dit zesde seizoen.
· Lennie James Directorial Debut (05:17) Acteur Lennie James kroop ditmaal ook achter de camera en vertelt uitgebreid over die ervaring.
· Dwight and Sherry (04:41) Na elkaar in de moederserie verloren te zijn, vinden ze elkaar weer hier. Het levert een interessante wending op.
· Infiltrating Virginia’s Ranks (06:12) Een blik op de verschillende kampementen van Virginia en haar pioniers.
· John Dorie’s Journey (05:22)Een blik op de moeizame reis die het personage John Dorie van acteur Garreth Dillahunt aflegt.
· Cast and Creators on The Shakeup in Episode 9 (06:01) De cast en crew aan het woord over de verrassende wending die het seizoen neemt in de negende aflevering.
· Cast and Creators on Daniel vs Strand 0 (3:59) De cast en crew aan het woord over de ingewikkelde haat-liefdesverhouding tussen de personages Strand en Daniel Salazar.
· Cast and Creators on The Holding (05:52) De cast en crew aan het woord over de ondergrondse bunker die voor veel problemen dreigt te zorgen.
· Cast and Creators on Creating Grace’s Dreamworld (06:20) De cast en crew aan het woord over de bijzondere aflevering waarin de droomwereld van Grace centraal staat.
· Cast and Creators on June and J.D. (06:19) De cast en crew aan het woord over de moeizame relatie tussen June het personage van J.D.
· Cast and Creators on Teddy’s Plans (06:12) De cast en crew aan het woord over het verleden van Teddy en zijn waanideeën.
· Cast and Creators on The Journey Through the Submarine (05:43) De cast en crew aan het woord over de spannende aflevering die zich in de onderzeeër afspeelt.
· Cast and Creators on How the Group Handles the End (07:18) De cast en crew aan het woord over het allesbepalende einde van de serie.
· Audiocommentaar bij de aflevering “The End is the Beginning”: Showrunners Andrew Chambliss en Ian Goldberg aan het woord, samen met acteur Lennie James (Morgan)
· Audiocommentaar bij de aflevering “In Dreams”: Regisseur Michael Satrazemis en Karen David (Grace) vertellen je alles over de aflevering.
· Audiocommentaar bij de aflevering “J.D.”: Regisseur Aisha Tyler en acteurs Jenna Elfman (June) en Keith Carradine (John Dorrie Sr.) in gesprek over deze bijzondere aflevering.
· Audiocommentaar bij de aflevering “The Beginning”: Een gesprek tijdens de aflevering tussen showrunners Ian Goldberg, Andrew Chambliss en acteur/regisseur Colman Domingo (Victor).

Fear The Walking Dead – seizoen 6 laat maar weer eens zien dat de spinoff op dit moment een heel stuk beter te pruimen is dan moederserie The Walking Dead. Daar waar de originele The Walking Dead kampt met de nodige slijtage, is daarvan bij Fear The Walking Dead nog totaal geen sprake. Sterker nog, de serie lijkt er met ieder seizoen weer een stukje beter op te worden! Het tempo ligt lekker hoog, dialogen zijn in de minderheid en de spanning en onvoorspelbaarheid gaan vaak hand-in-hand met elkaar. Het zorgt voor torenhoge verwachtingen voor het inmiddels zevende seizoen dat nu al in Amerika wordt uitgezonden, maar als de makers de juiste balans vast wetende houden, dan hoeven we ons als kijkers weinig zorgen te maken. Laten we hopen dat Fear The Walking Dead op deze manier nog een hele tijd op eigen poten blijft staan!

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 januari, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer