Ferry

Informatie

RegieCecilia Verheyden
Jaartal2021
Releasedatum14-05-2021
Speelduur107 minuten
DistributeurNetflix
CastFrank Lammers, Elise Schaap, Huub Stapel, Raymond Thiry, Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Tim Linde en Yannick van de Velde

Ralph Brink is een machtige hasjbaron en keizer van het nachtleven van Amsterdam. Ondanks zijn vermogen en invloed is Brink altijd een gewone jongen gebleven, een warme, volkse man die zorgt voor de mensen van wie hij houdt. Maar als je hem belazert, dan heb je een probleem. En Ferry is de man om die problemen voor hem op te lossen. Als hun kantoor wordt overvallen en zijn zoon wordt neergeschoten, stuurt Brink Ferry erop uit om de drie daders op te sporen. De zoektocht leidt Ferry naar zijn geboortestreek Noord-Brabant, waarop hij besluit contact te zoeken met zijn zus Claudia, met wie hij al vijf jaar amper contact heeft gehad. Met de hulp van haar man en zijn oude kameraad John, komt hij terecht komt op Camping Zonnedauw. Daar leidt zijn zoektocht hem niet alleen naar de daders van de overval, ook komt hij oog in oog te staan met zijn grote liefde.

Undercover, de eerste Belgisch-Nederlandse productie van Netflix, bleek in 2019 een groot succes. Een vervolg kon niet uitblijven en zelfs een derde seizoen is ondertussen al opgenomen. Voor het zover is, kunnen we eerst genieten van een heuse film. De film vertelt het oorsprongsverhaal van Ferry Bouman, de meedogenloze crimineel die vooral in het eerste seizoen een belangrijke rol speelde. Ondanks een sterk tweede seizoen, was een veel gehoorde kritiek dat Ferry en zijn eega Danielle veel te weinig schermtijd hadden. Toch is het verhaaltechnisch allemaal een logisch gevolg. Wel zal deze film juist voor die mensen een heel fijn goedmakertje zijn. Ieder ander die een voorspelbare invuloefening vreest, iets wat we helaas te vaak zien met prequels die naar een bepaald reeds bekend punt toewerken, kunnen we hierbij gelijk geruststellen; Ferry is een ijzersterke misdaadfilm van eigen bodem.

Wat betreft de casting zijn er geen al te grote verrassingen. Frank Lammers en Elise Schaap kruipen beide weer in de huid van hun ondertussen geliefde personages. Nadat zij eerder al excelleerden in (vooral) het eerste seizoen, laten zij hier duidelijk zien dat ze veel plezier beleven aan het verder uitdiepen van hun personages. Het is hierbij mooi om te zien dat hun chemie alleen maar verder tot leven komt, met de fonkeling van hun ontluikende liefde. In de bijrollen is het leuk om Raymond Thiry terug te zien als John Zwart. Na Penoza en spin-off Luther is het weliswaar een rol die Thiry met zijn ogen dicht kan spelen, maar hij doet het opnieuw ijzersterk. Voor deze film sleept hij Monic Hendrickx met zich mee, die zijn terminale vrouw Claudia speelt, eveneens de zus van Ferry. Zij hebben een echte haat/liefde verhouding, wat geregeld gepaard gaat met een heerlijk potje bekvechten met een creatieve woordenschat. Opvallendste naam is die van Huub Stapel. Als Mokummer Ralph Brink, de baas van Ferry, voegt hij met zichtbaar plezier weer een heerlijke rol aan zijn omvangrijke oeuvre toe.

Voor Brink doet Ferry alles, maar als er liefde om de hoek komt kijken zorgt dit voor de nodige gewetensbezwaren voor Brabo. Dat is eigenlijk in het kort een beetje de weg die deze film bewandelt. Voor de kijkers van de serie is het leuk om te zien dat het dit keer Ferry zelf is die ‘undercover’ gaat, als hij op Camping Zonnedauw op zoek gaat naar de daders van een overval. Het verhaal ontvouwt zich met een paar goed bedachte twists, waardoor de film zoveel meer is geworden dan alleen het tonen van het samenkomen van de Bonnie & Clyde van het zuiden. Waar we in seizoen 2 weinig nieuws van Ferry te zien kregen, zien we hier een geest die steeds verder gekweld wordt. Danielle is daarin een mooie tegenhanger, ze niet vies van een pilletje en een jointje, en met bier in de koeling een vrouw naar Ferrys’ hart.

Ferry is een heerlijke goedmaker voor de mensen die teleurgesteld waren aan het gebrek van Ferry in het tweede seizoen van Undercover. De film draait om twee mensen met een klein hartje die beide niet voor het geluk lijken te zijn geboren. De ene werkt als probleemoplosser bij een hasjbaron en de ander draait ieder dubbeltje om met het werken op de kermis en als schoonmaakster. In combinatie met het campingleven en in Brabant is het iets wat allemaal plat en flauw had kunnen worden, met een beperkte doelgroep, maar met een goed scenario en opnieuw geweldige vertolkingen van Lammers en Schaap is Ferry veel meer dan dat. Het zal zorgen dat iedereen na het zien van Ferry het erover eens zal zijn dat de Undercover-franchise een nieuw hoogtepunt heeft gevonden in deze geweldige misdaadfilm van eigen bodem. De kers op de bananenslagroomtaart is overigens de aftiteling, waarin, terwijl deze loopt, nog wat leuke onthulling doet.

21 mei, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer