Fifty Shades Darker

Informatie

RegieJames Foley
Jaartal2017
Releasedatum07-06-2017
Speelduur118 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDakota Johnson, Jamie Dornan, Kim Basinger, Eric Johnson, Luke Grimes, Eloise Mumford, Marcia May Harden, Rita Ora, Victor Rasuk en Bella Heathcote

Nadat Anastasia heeft besloten dat Christian niet de ware voor haar is probeert ze haar leven weer op de rails te krijgen. Christian op zijn beurt kan haar maar niet vergeten en blijft haar overladen met cadeaus. Tijdens een tentoonstelling van José, een vriend van Anastasia, staat Christian ineens voor haar neus. Daar weet hij haar te overtuigen dat er een toekomst is voor hen samen onder haar voorwaarden. Dus geen contract meer maar een normale liefdesrelatie. Christian worstelt echter met zijn verleden en ook hun omgeving maakt een normale relatie lastig. Zo wordt Anastasia gestalkt door een voormalig onderdanige van Christian en bemoeit Mrs Robinson zich met hun relatie.

Fifty Shades Darker is gebaseerd op de gelijknamige erotische roman van E.L. James. Deze roman, en dus ook de film, is het tweede deel van een trilogie. De eerste roman, Fifty Shades of Grey, werd na publicatie in 2011 een internationale bestseller. Als vrouw zijnde kon je eigenlijk niet om de romans heen en deze waren vaak onderwerp van gesprek. Een verfilming van de trilogie kon dan ook niet uitblijven en in 2015 verscheen de eerste film. Voordat deze verscheen was er al veel te doen over de casting. Zo zagen fans van de romans onder andere graag Ryan Gosling, Matt Bomer of Robert Pattinson in de rol van Christian verschijnen. Voor de rol van Anastasia vielen namen als Emilia Clarke, Scarlett Johansson en Emma Watson. Uiteindelijk waren het de destijds redelijk onbekende Jamie Dornan en Dakota Johnson die gecast werden als Christian en Anastasia.

In Fifty Shades Darker zien we een aantal nieuwe personages verschijnen. Zo zien we Elena Lincoln a.k.a. Mrs Robinson gespeeld door Kim Basinger. Een actrice die haar hoogtijdagen inmiddels ruimschoots voorbij is en die de tand des tijds lijkt te willen bevechten met plastische chirurgie. Haar rol is een knipoog naar 9 ½ Weeks uit 1986, waarin haar personage een relatie krijgt met een man die seksspelletjes met haar speelt. In Fifty Shades Darker speelt zij dé vrouw die Christian als getraumatiseerde tiener liet kennismaken met de wereld van SM. Met haar strak getrokken gezicht en samen geknepen ogen straalt zij uit dat ze niet veel goeds in de zin heeft. Wat dat betreft is het bijna jammer dat haar rol niet wat groter is. Naast Basinger zien we ook Eric Johnson en Bella Heathcote verschijnen als Jack Hyde, de baas van Anastasia, en Leila, een voormalige onderdanige van Christian. Beide personages deden het goed in het boek, maar komen in de film helaas niet goed uit de verf. Een gemiste kans want deze personages hadden de film meer gewicht kunnen geven.

De verfilming van het eerste boek scoorde goed aan de box-office, ondanks dat deze kon rekenen op vernietigende kritieken. Van Fifty Shades Darker kan eigenlijk precies hetzelfde gezegd worden. De verwachtingen omtrent de films waren vooraf dan ook hooggespannen, maar werden helaas niet ingelost. Vanaf het moment van verschijning stonden de romans bekend om hun spraakmakende seksscènes. Net als in de eerste film zijn deze in Fifty Shades Darker in een sterk gecensureerde versie in beeld gebracht. Natuurlijk krijgen we een tik op de billen en enkele sm-attributen te zien, maar echt gebruik wordt hier niet van gemaakt. Wat dat betreft is Fifty Shades Darker opnieuw een veilige Hollywood-productie die meer iets weg heeft van een Bouquet-roman verfilming. Het verleden van Christian had wel flinke potentie, mits goed uitgewerkt. Helaas zien we al vrij snel een dromende Christian en vertelt hij Anastasia later wat hem als 4 jarig jongetje is overkomen. Hier valt dan ook weinig winst te behalen en de makers hadden hier wat beter over na kunnen denken. Het maakt deze film in de trilogie zeker niet slecht, sterker nog; veel (vooral) vrouwen zullen ervan genieten. Wel zijn er wat dingen waar je vooraf rekening mee moet houden, vooral als je een verfilmingen vol met details uit de romans verwacht.

Extra’s: De Blu-ray disc van Fifty Shades Darker bevat twee versies van de film, de Theatrical Edition en de Unmasked Edition. Daarnaast bevat de disc ook een behoorlijk wat leuke extra’s.
• Deleted Scenes (1:51): Twee scènes die zijn gesneuveld in de montagekamer. Christian and Ana Discuss What Elena Said (0:51) en Christian and Ana Discuss Ana’s Security and Her Work (1:00).
• A Tease to Fifty Shades Freed (0:35): Een korte preview van de derde, en tevens laatste, film in de franchise.
 Writing Darker (3:16): Auteur E.L. James vertelt over het schrijven van de romans. Ook wordt het proces van het omzetten van een roman naar het scherm toegelicht.
• A Darker Direction (4:42): Regisseur James Foley vertelt onder andere wat zijn gedachten zijn over de thema’s van de romans en zijn relatie met auteur E.L. James.
• Dark Reunion (7:58): Regisseur James Foley deelt zijn gedachten over de kwaliteiten van de cast en hoe goed zij hun personage kennen. De castleden op hun beurt vertellen over hun scènes en het werken met elkaar.
• New Threats (8:54): Over enkele nieuwe personages in Fifty Shades Darker.
• The Masquerade (6:35): Over het maken van scènes tijdens het gemaskerde bal.
 Intimate with Darker (7:14): Over het maken van de seksscènes in de film en wat deze betekenen naast de fysieke handelingen.

Fifty Shades Darker is prikkelende soft-erotiek voor een vrouwelijk publiek. Toch worstelt ook deze film met de onvermijdelijke vergelijkingen met de romans en dat niveau haalt ook deze tweede film wederom niet. Dat is jammer en daarom zal deze film voor mensen die bekend zijn met de roman enigszins teleurstellend zijn in de uitwerking. Zo zorgen de seksscènes in de roman nog voor menig rode oortjes, maar zien we in de film enkele gecensureerde versies die veel te soft zijn om het bronmateriaal eer aan te doen. Daarnaast bevat de film een paar zijplotjes waarin onder andere Jack Hyde en Leila een rol spelen. Helaas zijn deze matig uitgewerkt en ook hier is de potentie niet volledig benut, iets dat de film zo nodig heeft. Wel heeft de film een nette Blu-ray release gekregen, waardoor het totaalplaatje weer zeer goed voor de dag komt. Zeer terecht, want slecht is het allemaal zeker niet, zeker mensen die de films bekijken als op zichzelf staand zullen hier zeker plezier aan beleven. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 juni, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f914c23341_selected-products" products="9200000073476138,9200000073476134,9200000075639399" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer