Fifty Shades Freed 4K

Informatie

RegieJames Foley
Jaartal2018
Releasedatum07-06-2018
Speelduur105 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJamie Dornan, Dakota Johnson, Kim Basinger, Eric Johnson, Max Martini, Brant Daugherty, Arielle Kebbel, Fay Masterson, Luke Grimes, Eloise Mumford, Rita Ora, Marcia Gay Harden en Tyler Hoechlin

Christian en Anastasia gaan zich definitief aan elkaar verbinden. Na jaren van ruige seks en veel onderlinge strijd, trouwen de twee in een prachtige ceremonie. Anastacia draagt een golvende parelwitte jurk, Christian een traditionele smoking, gevolgd door een romantisch en, vanzelfsprekend, sexy huwelijkse reis naar Parijs. Ondertussen komt in hun thuisland de veiligheid van het Grey Enterprises gebouw in het geding als Jack, de voormalige werkgever van Anastasia, het gebouw binnendringt met een vermomming en een explosief. Hij weet gevoelige digitale bestanden te ontvreemden en steekt deze ruimte in brand om zijn sporen uit te wissen. Wanneer het nieuwe echtpaar vroegtijdig hun vakantie moet afbreken, worstelt Anastasia vooral met de voor- en nadelen van het Mrs. Gray te zijn. Ook lijkt haar man meer dominanter en controlerende te worden dan hij al is in de speelkamer. Tegelijkertijd is ze besluit vaster en zelfverzekerder geworden, maar ligt er constant gevaar op de loer en zal er alle liefde, en misschien een nieuwe set handboeien, aan te pas moeten komen om Anastasia en Christian bij elkaar te houden.

Het meeste ironische aan de Fifty Shades filmreeks is wel dat de film gaat over het verleggen van seksuele grenzen, maar het juist veel te veilig gespeeld heeft. Van een erotische thriller is absoluut geen sprake omdat het nooit een echte blik wordt op erotische obsessie. De uitkomst is tam en een behoorlijk arme aangelegenheid, niet slecht genoeg om als “guilty pleasure” door te gaan maar zeker niet goed genoeg om simpelweg goed te zijn. Fifty Shades Freed is de laatste verfilming uit de populaire boekenreeks van E.L. James’ trilogie en helaas wordt deze lijn doorgetrokken. De adaptatie van boek naar film werd gedaan door Niall Leonard, de man van James, maar heeft geen samenhangend verhaal zoals het boek dat wel heeft. In plaats daarvan brengt het een reeks met vignetten samen die verschillende soorten seks omvatten. Natuurlijk is er BDSM met handboeien en speeltjes, maar vaker krijgen we ‘simpele’ bruiloftsex, autoseks, huiskamerseks en werkplekseks. Net als de vorige delen is het een opstapeling van seksuele uitbarstingen zonder andere bijkomstigheden in een realistisch leven.

De eerste film had een interessant transformatie voor Anastasia om mee door te gaan, die van maagdelijke student tot een seksueel ontwaakte minnaar, maar die fase zijn we al lang en breed voorbij. De stukjes plot in de derde film omwentelen vooral over de terugkeer van Ana’s voormalige baas Jack Hyde, een verschrikkelijke Eric Johnson, die er alles aan doet om Ana’s leven te verwoesten nadat ze hem zijn baan heeft doen verliezen. Voor zover wraakverhalen überhaupt origineel kunnen zijn, is het hier een trage en saaie wirwar van voorspelbaarheden. Overige plotelementen gaan over de controlerende aard van Christian, meningsverschillen over het hebben van kinderen en een architect die geheimen van Christian’s verleden aan het licht brengt, maar geen van deze verhaallijnen hebben ook maar enige meerwaarde.

In een wat positievere noot, kan de franchise wel enigszins krediet ontvangen voor het centrale duo Dakota Johnson en Jamie Dornan. Het stel heeft veel ingezet en veel van zichzelf getoond voor deze films, het minste dat het ze op zou moeten leveren is een blijvende carrière in Hollywood. Hoewel hun chemie nou niet bepaald van het scherm spat en de realiteit wel erg ver te zoeken is, doen ze wel hun best en hebben ze waarschijnlijk het maximale uit hun rollen gehaald. Waar Johnson in met name het eerste deel weinig meer mee kreeg dan de onschuldige girl-next-door spelen en kreunend op haar lip bijten, is ze nu een sterkere en meer zelfverzekerde vrouw. Toch zal de trilogie bij de meesten niet lang bij blijven. Daarvoor was het te ongestructureerd, voorspelbaar maar bovenal veel te braaf voor films met dergelijke controversiële potenties. Als de filmmaatschappij echt lef had gehad, hadden ze met Fifty Shades Freed de reeks een ‘knallend’ einde gegeven. In plaats daarvan is voor de veilige weg gekozen en de bekende voorspelbare trend doorgezet.

Extra’s: Naast de film zelf is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4k + Blu-ray combi release terug te vinden.
• Deleted Scene (01:08) Een zeer korte en tevens overbodige verwijderde scene.
• The Final Climax (32:39) Dit is de meest uitgebreide bonus feature met een reeks van negen delen waarin verschillende elementen van de film worden besproken, zoals verhaal en personages.
• Christian & Ana By Jamie & Dakota (06:02) Als de steunpilaren van de reeks, bespreken Jamie Dornan en Dakota Johnson hun rol en aandeel in de films.
• An Intimate Conversation E.L. James and Eric Johnson (08:52) De auteur van de Fifty Shades boekenreeks en de acteur die Jack Hyde speelt, bespreken de reeks voorafgaand de premiere van deze film.
• Music Video: “For You” (Fifty Shades Freed)” – Liam Payne & Rita Ora (04:15)
• Music Video: “Capital Letters” – Hailee Steinfeld x BloodPop (03:51)
• Music Video: “Heaven” – Julia Michaels (03:26)

Fifty Shades Freed 4K is de derde en laatste film uit de befaamde Fifty Shades trilogie. Gezien de jarenlange hype en de vele miljoenen aan de kassa is het bijna niet voor te stellen dat de reeks nu tot een definitief einde is gekomen. “Freed” zet de trend van haar voorgangers door zonder enige verrassing in het script of verhaal. Dat is niet verwonderlijk omdat het echt een reeks is geworden voor fans. Iedereen die al niet geïnteresseerd was in de voorgaande delen, kan en zal deze derde film dus ook links laten liggen. Het is dan ook een lastige zaak om de film objectief te beoordelen als je je niet in die meer optimistische hoek bevindt. Desalniettemin mag de film zeker afgerekend worden op saaie verhaallijnen, matige karakterontwikkeling en de weinig inspirerende seksscènes. Jamie Dornan en Dakota Johnson leveren desondanks een solide prestatie en halen het maximale uit hun rollen. Fifty Shades Freed had de trilogie positief kunnen afronden als het minder formulewerk zou zijn en de makers wat meer risico’s hadden durven nemen. De echte fans zullen daar waarschijnlijk geen waarde aan hechten en krijgen exact wat ze verwachten. 

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 juni, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b15210bc84a9_selected-products" products="9200000090924588,9200000088324450,9200000085468941,9200000090924622,9200000090924604" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer