Fighting with my Family

Informatie

RegieStephen Merchant
Jaartal2019
Releasedatum07-08-2019
Speelduur109 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastFlorence Pugh, Dwayne Johnson, Lena Headey, Nick Frost, Vince Vaughn & Jack Lowden

Paige is onderdeel van een klein Brits gezin wiens leven volledig is toegewijd aan het worstelen. In eerste instantie moet Paige niks hebben van de showsport, maar als haar vader haar op 13-jarige leeftijd weet over te halen om toch een keer mee te doen is ook zij helemaal idolaat van de sport. Ze traint samen met haar broer Zak iedere dag om ooit in de schijnwerpers te kunnen staan op het hoofdpodium van de WWE. Die kans komt voorbij als het circus van de WWE neerstrijkt in Londen en een auditieronde houdt voor nieuw aanstormend talent. Paige en Zak twijfelen geen seconde om hun kans te grijpen, maar alleen Paige schopt het tot het opleidingstraject in Amerika. Het blijkt een keiharde wereld waarin de jonge Paige zal moeten laten zien uit welk taai hout ze gesneden is en dat ze is geboren om het uit te groeien tot een WWE-superster. Maar kan Paige het volhouden, duizenden kilometers van huis en zonder de steun van haar ouders en broer?

Een gezin in de lage klasse van het Engelse leven, idolaat van het worstelen en alles behalve een schoolvoorbeeld voor de gemiddelde modaalburger. Dat het hier om een komedie gaat mogge duidelijk zijn, maar dat het verhaal geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal lijkt een stuk minder aannemelijk. Toch heeft schrijver en regisseur Stephen Mercant bijzonder weinig uit zijn grote duim hoeven zuigen aangezien de familie Knight wel degelijk bestaat en centraal stond de gelijknamige documentaire uit 2012 waarin het gezin gevolgd wordt op weg naar roem en geluk in de wereld van het worstelen. Wereldster Dwayne Johnson, zelf ook ooit begonnen bij het worstelen onder zijn pseudoniem The Rock, zag de documentaire in 2013 toen hij in Engeland was voor de opnames van Fast & Furious 6, nam contact op met Merchant en maakte daarmee van de verfilming een feit.

Fighting with my Family is het typische verhaal van een underdog die uitgroeit tot wereldster. Merchant weet de route van het dal tot aan de top van de berg op zeer prettige wijze in beeld te brengen, zonder door te slaan in oeverloze meligheid. Een gevaar wat zeker op de loer ligt bij een disfunctioneel gezin als dat van de Knights wiens leven in het teken staat van schelden, hier en daar wat stelen en makkelijk geld verdienen. In plaats daarvan maakt hij van het gezin een warm nest waarin niet alleen plek is voor leden van de familie, maar ook andere buitenbeentjes die van de straat worden gehouden door ze te trainen waardoor ze geen tijd hebben om zich bezig te houden met kleine criminaliteit. Dat het gezin zelf geen cent te makken heeft nemen ze op de koop toe. Hiermee heeft de film meteen zijn gouden hart te pakken die voelbaar door de hele film heen klopt.

Maar wat moet je duizenden kilometers van huis helemaal alleen zonder dat grote gouden hart in de buurt? Het is de worsteling waarmee de jonge Paige te maken krijgt als ze laveert tussen mooie mensen die alles mee lijken te hebben in het leven. Maar is dat ook echt zo? Regisseur Merchant weet de personages op subtiele wijze een gezicht te geven en Paige, en de kijker daarmee dus ook, meerdere malen een spiegel voor te houden over wie ze zelf is, waar ze vandaan komt en waar haar ware talent ligt. Het lijkt daarmee een route vol clichés, maar ondanks hun aanwezigheid in de film zijn ze nauwelijks voelbaar. Fighting with my Family is daarmee een zeer fijn filmpje geworden waarin zeker genoeg te lachen valt zoals alleen de Britten het kunnen serveren, maar er ook ruimte is voor echte emotie en hier en daar wellicht een traan.

Extra’s: De uitgave op blu-ray is gevuld met een paar fraaie extra’s, al is de speelduur niet bijzonder lang. Een combi met de documentaire waarop de film is gebaseerd had zeker een fijne uitgave kunnen opleveren voor de echte WWE-fan.
• Deleted & Extended Scenes (08:53) Een zestal scenes die de film niet hebben gehaald of alleen als ingekorte versie. Het gaat om de scenes; Zak Chases EZ, Dinner with the Knights, Heavy Lifting, You’ve Changed, Introducing August Heights en Paige Talks Smack.
• Gag Reel (02:42) Humorvolle momenten vanaf de filmset.
• A Family’s Passion: A Making-Of (08:53) Een blik achter de schermen en op de documentaire waarop de film is gebasseerd. Ook komen de worstel scenes langs en is er tijd voor de echte familie Knight.
• Learning the Moves (03:18) Een blik op de invloed van de echte Paige op de WWE en actrice Florence Pugh die haar speelde.
• Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseur en schrijver Stephen Merchant.

Fighting with my Family is een Britse komedie met een hart van goud. Een klein Brits gezin uit een achterstandswijk die idolaat is van het worstelen en het wil gaan maken op het fameuze wereldpodium van de WWE klinkt te komisch om waar te zijn, maar toch is het verhaal wel degelijk op waarheid berust. Het is daarbij bijzonder knap dat regisseur Stephen Merchant niet is doorgeslagen in een flauwe komedie met alle clichés die daarbij horen, maar zich op de juiste wijze focust op het verhaal van de overbekende underdog en alle problemen die daarbij horen. En een paar fijne levenslessen uiteraard. Fighting with my Family is een zeer aangenaam filmpje geworden die meer in zich heeft dan de slecht geshopte cover van de blu-ray wellicht doet vermoeden.

Met dank aan Triple P Entertainment en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

15 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d506500ad6f6_selected-products" products="9200000111956201,9200000111956199,9200000107734747,9200000077741730,9200000035375179" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer