Finch

Informatie

RegieMiguel Sapochnik
Jaartal2021
Releasedatum05-11-2021
Speelduur115 minuten
DistributeurApple TV+
CastTom Hanks, Caleb Landry Jones, Seamus, Marie Wagenman, Lora Cunningham, Oscar Avila en Emily Jones

Het is tien jaar nadat een zonnevlam de ozonlaag vernietigde, waardoor de aarde veranderde in een grotendeels onbewoonbare wereld die wordt geteisterd door extreme weersomstandigheden. Een van de weinige overlevenden is Finch, een robotica-ingenieur, die samen met zijn hond Goodyear en zijn robot Dewey in een ondergrond laboratorium woont van het bedrijf waarvoor hij werkte voor de ramp. Nu de wereld is geruïneerd en levensmiddelen langzamerhand een zeldzaam goed zijn, struint hij de steden af naar voorraden terwijl hij een beschermend pak draagt tegen de verschroeiende uv-stralen van de zon, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 70 graden Celsius. Stervend aan een onbekende aandoening werkt Finch aan een geavanceerde robot om ervoor te zorgen dat Goodyear in goede handen achterblijft.

Op 26 oktober 2017 werd aangekondigd dat Tom Hanks de hoofdrol zou gaan spelen in BIOS , een post-apocalyptische film gebaseerd op een spec script door Craig Luck en Ivor Powell. In december van datzelfde jaar kwam het project terecht op de beruchte “Black List”, een lijst met de meest geliefde niet-geproduceerde scenario’s. Het resulteerde erin dat het project behoorlijk gewild was en verschillende grote studio’s een bieding deden om de rechten van de film te bemachtigen. Niet veel later werd bekend dat Amblin Entertainment het project had gekocht, en Universal Pictures klaar stond om het te distribueren. De productie ging uiteindelijk van start in februari 2019 in New Mexico, maar een release werd meermaals uitgesteld door de coronapandemie. Het zorgde er uiteindelijk voor dat de titel BIOS werd ingeruild voor Finch en de film verkocht aan Apple TV+.

Nadat Tom Hanks eerder al eens aanspoelde op een eiland in Cast Away, waarna de film grotendeels op zijn schouders kwam te rusten, draait ook Finch volledig om zijn persoon. Het enige tegenspel op het scherm moet notabene komen van hond Seamus, die hier onder de naam Goodyear te zien is, al vult Caleb Landry Jones de rol in van humanoïde Jeff. Hanks had zo tussen 2004 en 2012 even een flinke tijd waarin zijn films niet langs als vanzelf veranderde in een kassucces, maar deze tijden liggen ondertussen alweer een tijdje achter hem. Hij klom met een flinke handvol ijzersterke rollen uit het dalletje en staat wereldwijd bekend als een van de meest populaire filmsterren. In Finch zien we nog maar eens waarom. Zijn personage is direct vertrouwd en met zijn charme weet Hanks je doen vergeten dat het post-apocalyptische plotje van de film eigenlijk vrij weinig om het lijf heeft.

En dat is eigenlijk ook gelijk het grootste makke van Finch. Het verhaal stelt weinig voor en de film ziet er prima uit, maar steekt er nergens echt bovenuit. Zo zijn de robots netjes vormgegeven en de shots van het desolate landschap en de dreiging van de plotselinge veranderende weersomstandigheden zien er allemaal prima uit. Toch is het nergens vernieuwend en kabbelt het verhaaltje maar een beetje verder. En dus komt alles neer op Hanks, die op het scherm gezelschap krijgt van de robot Jeff, voor wie hij zich inzet als een soort mentor. Dat hij dit doet omdat hij het allerbeste voor heeft met zijn trouwe viervoeter zorgt natuurlijk voor een lekker sentimenteel laagje. Het is precies waar Hanks zijn kracht ligt. Het resulteert in wat onderonsjes met een komische inslag, die ervoor zorgt dat wanneer de film zichzelf te serieus dreigt te nemen dat net weer even wat lucht krijgt.

Finch is een redelijk sciencefiction-drama, dat behoorlijk omhoog wordt getild door een uitstekend optreden van Tom Hanks. Met zijn charme zet hij een personage neer waar mensen gewoon graag twee uur voor gaan zitten. En dat terwijl echte verrassingen uitblijven, maar Hanks is nou precies zo’n acteur waarbij je weet wat je kan verwachten en hij toch iedere keer weer weet te leveren. Toch had er wel wat meer uit de film gehaald kunnen worden, zeker ook omdat er soms wel wat potentiële wendingen om de hoek komen kijken. Helaas wordt daar vervolgens verder niets mee gedaan. En dus zijn we vooral getuige van een ‘hits compilatie’ uit het oeuvre van Tom Hanks, al moet het aandeel van Caleb Landry Jones vooral niet onderschat worden. Het maakt onderaan de streep van Finch nou precies zo’n film die op een streamingdienst goed tot zijn recht komt. Toch is het met Tom Hanks in topvorm te hopen dat hij na Greyhound (Apple TV+), News of the World (Amazon Prime) en Finch (Apple TV+) met zijn volgende film weer eens alle ruimte krijgt om op het witte doek te schitteren.

16 november, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer