Finding Dory

Informatie

RegieAndrew Stanton
Jaartal2016
Releasedatum01-11-2016
Speelduur97 minuten
DistributeurWalt Disney Company Benelux
CastEllen DeGeneres, Albert Brooks. Ed O'Neill, Eugene Levy, Diane Keaton & Idris Elba

Na de zoektocht naar Nemo leeft de vergeetachtige blauwe vis Dory een rustig leventje bij Nemo en zijn vader Marlin. Tijdens een veldtochtje herinnert Dory zich ineens iets uit haar verleden wat de start is van een avontuurlijke zoektocht naar haar familie. Samen met Nemo en Marlin vertrekt Dory richting de kust van Californië om daar op zoek te gaan naar nieuwe aanwijzingen om haar familie te kunnen vinden. Tijdens deze tocht krijgt ze hulp van een stel bijzondere nieuwe vrienden zoals de koppige octopus Hank, de bijziende haai Lot en de witte dolfijn Bailey die er van overtuigt is dat zijn echolocatiekrachten niet meer goed werken. Zal het Dory lukken om haar herinneringen boven water te halen en zo haar familie weer te kunnen vinden?

Dat de succesvolle animatiestudio Pixar niet voor een gemakzuchtig vervolg ging voor hun grootste hit Finding Nemo uit 2003, blijkt wel uit het feit dat we maar liefst 13 jaar hebben moeten wachten eerdat Marlin, Nemo en Dory terugkeerden op het doek. En met succes, want de film was een gigantische hit aan de internationale boxoffice. En voor Walt Disney studio was dit tevens de zoveelste film die dit jaar de magische grens van één miljard wist te doorbreken. Het succes is meer dan terecht, want Pixar heeft zichtbaar de moeite genomen om het vervolg meer inhoud te geven dan een simpel vervolg wat er alleen op uit lijkt te zijn om vooral veel geld in het laatje te brengen door vooral mee te liften met het succes van de eerste film.

Dat Pixar veel moeite zou steken in een vervolg was op voorhand eigenlijk ook wel te voorspellen, aangezien de animatiegigant in het verleden al bewees dat een vervolg net zo leuk, of zelfs leuker, kan zijn dan de eerste film. Het beste voorbeeld hiervan zijn uiteraard de drie Toy Story-films die met ieder deel beter lijken te worden. Gouden regel die Pixar hiervoor hanteert is simpel: het verhaal voor het vervolg moet net zo origineel aanvoelen als dat van zijn voorganger. In het geval van Finding Dory maakten de makers gebruik van het kortetermijngeheugen van de vrolijke blauwe vis en koppelde hier de zoektocht naar haar familie aan vast om zo het drietal weer op een avontuurlijke reis te kunnen sturen. Daarmee heeft de film wel meteen een grote overeenkomst te pakken met de eerste film, maar weten de makers het gegeven gelukkig fris genoeg te houden om niet als een herhalingsoefening aan te voelen.

De frisse wind zit hem vooral in de focus die ditmaal vooral op Dory ligt wat Nemo en Marlin ietwat degradeert tot twee bijfiguren. Uiteraard hebben vader en zoon ook hun eigen verhaallijn als ze Dory in Californië kwijtraken, maar echt veel tijd wordt hier niet aan besteed. In plaats daarvan krijgen we een hele rits aan nieuwe figuren die Dory helpen, of onbedoeld tegenwerken, in haar zoektocht naar haar familie. En het is nou juist hier waar de kracht en magie van Pixar weer om de hoek komt kijken. Deze nieuwe figuren zijn namelijk voorzien van een hart en een ziel waardoor je ze meteen in je eigen hart zult sluiten. Vooral de norse octopus Hank is weer een creatie van Pixar om je vingers bij af te likken en ongetwijfeld een personage die we hopelijk snel weer zullen zien. Misschien een ideetje voor een derde film in deze reeks?

Extra’s: Het ontbreekt de uitgave van Finding Dory op Blu-ray niet aan extra’s. Sterker nog, er moest zelfs een tweede schijf aan te pas komen om alles kwijt te kunnen! Hulde voor Disney en Pixar voor alle moeite die ze hebben genomen om van deze release van Finding Dory een goed gevulde uitgave te maken.

Disc 1
• Piper (6:05) De nieuwste Pixar short die voor de hoofdfilm in de bioscoop werd getoond.
• Zeeleven Centrum: Interviews (2:04) interviews met de bewoners van het Zeeleven Centrum.
• Pixar in de tentakels van de octopus (9:05) Special over het personage Hank en hoe deze tot leven kwam.
• Waar hadden we ’t over? (4:31) Special over de kleine Dory en de problemen die dit met zich mee bracht.
• Casual Carpool (3:47) Regisseur Andrew Stanton, op pad met de belangrijkste stemacteurs.
• Animatie en stemmen (6:57) Een kijkje achter de schermen bij het opnemen van de stemmen.
• Diep in de kelk (3:20) Een bezoek aan het echte Zee Leven Centrum in Californië.
• Opmerkelijke feiten (3:02) De stemacteurs delen wat leuke feitjes over de dieren die ze voorzien van een stem.
• Audiocommentaar van regisseur Andrew Stanton

Disc 2
• Skateboarden en schetsen met Jason Deamer (4:14) Een dag uit het leven van animator Jason Deamer.
• Dory’s thema (4:57) Special over de muziek de gemaakt is voor de film.
• Een zware dag op het rif (1:11) Foutjes tijdens de productie die grappige beelden opleveren.
• Finding Nemo, Emoji-versie (2:47) Het verhaal van Nemo vertelt aan de hand van emoticons.
• Vissticks (3:35) Grappig filmpje over alle personages en de onderwaterwereld.
• Het Aquarium: Verander je tv in een aquarium met vier verschillende thema’s: Zeegras, Open oceaan, Roggen en Naar de oppervlakte.
• Verwijderde scenes met toelichting van regisseur Andrew Stanton (50:15)

Finding Dory is net zo leuk, of wellicht zelfs nog leuker dan zijn voorloper uit 2003 en concentreert zich ditmaal vrijwel geheel op de vergeetachtige Dory die op een avontuurlijke zoektocht gaat naar haar familie. Dat Nemo en zijn vader hierdoor gedegradeerd worden tot bijfiguren is helemaal niet erg, want hiermee is de weg vrij voor een hele rits aan nieuwe personages die wederom met veel liefde zijn bedacht en geanimeerd. Finding Dory is het zoveelste bewijs dat Pixar heer en meester is op het gebied van computeranimaties en dit op fantastische wijze weet te combineren met een waanzinnig verhaal gevuld met kleurrijke en onvergetelijke personages.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer