Firestarter

Informatie

RegieKeith Thomas
Jaartal2022
Releasedatum10-08-2022
Speelduur94 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRyan Kiera Armstrong, Zac Efron, Sydney Lemmon, Kurtwood Smith, John Beasley, Michael Greyeyes en Gloria Reuben

Andy en Vicky zijn jonge ouders die door overheidsorganisatie DSI zijn geïnjecteerd met een experimenteel medicijn dat hen bovennatuurlijke krachten geeft. Al als baby blijkt dat hun dochter Charlie pyrokinese; het vermogen om de temperatuur van een object te kunnen verhogen of vuur te maken zonder aanwijsbaar fysiek mechanisme. In een poging hun dochter te beschermen doen Andy en Vicky er alles aan om uit de handen te blijven van DSI, die haar gevangen willen nemen om te bestuderen en te gebruiken als wapen. Maar nu ze 11 wordt, zijn de vlammen moeilijker te beheersen en proberen sinistere krachten haar te vangen. Charlie moet leren haar gave te omarmen om haar familie en haar vrijheid te beschermen.

In 1984 werd Stephen Kings’ gelijknamige roman voor het eerst verfilmd. Met Drew Barrymore in de rol van Charlie deed de film echter weinig eer aan Kings’ werk, dat overigens ook al niet bepaald tot de top 10 van zijn beste werken gerekend mag worden. Het liet flinke ruimte voor verbetering en toen Universal samen met Blumhouse een remake aankondigde was er natuurlijk ook de hoop dat men in dit flinke gat wist te springen. Punt is alleen wel dat ondanks dat er tientallen films en series zijn gemaakt op basis van een schrijfsel van Stephen King en The Shawshank Redemption nog altijd de IMDb Top 250 aanvoert, er eigenlijk maar verdomd weinig echt goede verfilmingen van zijn werk zijn geweest. Waar King er een meester in is om de fantasie van de kijker te prikkelen, denkt men bij de verfilmingen van zijn werk er steeds verstandig aan te doen om cruciale punten af te wijken van zijn werk. Vaak met desastreuse gevolgen.

In deze remake zien we Ryan Kiera Armstrong in de rol die eerder werd gespeeld door Barrymore. Ondanks haar jonge leeftijd zet zij het personage meer dan verdienstelijk neer. Datzelfde kan eigenlijk ook gezegd worden van Zac Efron en Sydney Lemmon die haar ouders Andy en Vicky spelen. Wel moet gezegd worden dat de rol van Lemmon eigenlijk veel te snel uitgespeeld is en ondanks dat Efron het lef heeft om ver buiten zijn comfortzone te stappen, is hij misschien wel wat te gladjes voor deze vaderrol. Toch is het acteerwerk het probleem hier niet. Zo zijn er weer keuzes gemaakt waar je zo je vraagtekens bij kan zetten. Zo is het verhaal verplaatst naar het heden. Ook is het verhaal nogal routineus, waardoor de film net als het origineel maar weinig indruk weet te maken en daarmee King gewoonweg te weinig eer aan doet.

Wat ook niet helpt is dat de vuureffecten niet altijd even overtuigend zijn. En Charlie komt bij tijd en wijlen meer over als een soort superheld (want laten we toch maar even proberen mee te liften op het succes daarvan) en ook van enig horrorelement is amper sprake. Ja of het moet die ene spaarzame scène zijn waarin Charlie min of meer wordt gedwongen haar uitbarsting af te maken. Het is allemaal weinig diepgaand en Firestarter mondt uiteindelijk uit in een achtervolging zonder dat de afloop echt weet te verrassen, iets wat King-verfilming The Myst in 2007 juist opeens nog net die laag meegaf en tot een uitstekende verfilming wist te maken. Het maakt van Firestarter een aardige, maar onnodige toevoeging aan de almaar uitdijende rij King-verfilmingen, die eigenlijk alleen genietbaar is voor mensen die zich willen wagen aan de film en daarvoor liever afstemmen op deze moderne Blumhouse versie dan de wat oubollige versie uit 1984.

Extra’s: Naast de film zijn er wat leuke toevoegingen te vinden op de Blu-ray release.
· Alternate Ending (02:43) Een toch wat andere blik op de finale van de film.
· Deleted and Extended Scenes (20:14) Een flinke handvol verwijderde scenes; Andy Reflects in Mirror; Andy’s Lot Six Nightmare – Extended; Wanless Gets a Visitor – Extended; Rainbird Scare/Wildlife Hunt; Charlie Treks to Find Andy; Charlie Counting Down “Five, Four, Three, Lies;” en Andy’s Visionary Escape from the Cell.
· Gag Reels (01:06) De welbekende bloopercompilatie.
· A Kinetic Energy (06:04) Een featurette die probeert te vertellen waarom dit het juiste moment voor een remake van dit verhaal was.
· Spark a Fire
(03:43) Een wederom wat korte featurette die zich richt op het behoud van de essentie van Kings’ verhaal.
· Igniting Firestarter
(03:38) Een making of vooral gericht op al het vuur dat we voorbij zien komen in de film.
· Power Struggle
(03:28) De uiteenzetting van een van de sleutelscènes van de film.
· Audiocommentaar:
Een commentaartrack verzorgd door regisseur Keith Thomas.

Firestarter is helaas niet de remake geworden die de liefhebbers in vuur en vlam zal zetten. Een lekker cliché open deur natuurlijk, maar feit is wel dat als men dan een remake maakt van een dergelijke film je in elk geval hoopt dat het een verbetering is op het origineel. En ondanks dat de film uit 1984 flink wat ruimte gaf op dat gebied, moeten we helaas constateren dat deze nieuwe Firestarter zijn voorganger weinig ontloopt. Echt verschrikkelijk is het allemaal niet, veelal is het behoorlijk onderhoudend, maar met dergelijk bronmateriaal blijf je toch hopen dat een nieuwe verfilming je ergens omver weet te blazen. Het blijkt helaas ijdele hoop.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer