Fleming: The Man Who Would Be Bond

Informatie

RegieMatt Whitecross
Jaartal2014
Releasedatum22-03-2016
Speelduur180 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDominic Cooper, Lara Pulver, Samuel West, Anna Chancellor & Rupert Evans

Ian Fleming, later in zijn leven bekend als de bedenken van James Bond, leeft een losbandig leven in het Londen van 1939. Zijn vader is als held gestorven in de oorlog, zijn broer is een succesvol auteur van reisverhalen maar hij zelf geldt als mislukking in de familie. Daar komt verandering in als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Ian aan de slag gaat voor de inlichtingendienst van de marine. Hij kant ontsnappen aan zijn ingedutte leven en proeft van een avontuurlijk bestaan vol spanning, drank en vrouwen. Maar hoe ver gaat hij om dit opwindende leven in stand te houden? En hoeveel durft hij op het spel te zetten?

Ondanks dat Fleming, die in de jaren ’50 begon met het schrijven van Bondverhalen, altijd heeft ontkend dat hij het karakter van James Bond op zijn eigen leven baseerde, valt niet te ontkennen dat de Brit een opwinnend leven heeft geleid alvorens hij achter de typemachine verdween. Zo sloot Fleming zich aan bij de inlichtingendienst van de marine waar hij betrokken was bij belangrijke operaties waaronder Operation Goldeneye die er voor zorgde dat er nog steeds via Gibraltar communicatie mogelijk zou zijn, mocht Spanje geen bondgenoot meer zijn van Engeland en richtte hij de 30 Assault Unit op in 1944. Genoeg stof dus voor een miniserie over één van de meest belezen schrijvers allertijden.

De vierdelige miniserie van de BBC richt zich voornamelijk op de spannende avonturen die Fleming beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog en welke rol hij daar precies in speelde. Uiteraard wordt er ook, veelvuldig, stilgestaan bij de affaire die Fleming had met Ann O’Neill die op dat moment getrouwd was met een Britse officier en jaren later zijn vrouw zou worden. Gelukkig wordt ook het verdere privéleven van Fleming aangestipt al moet daar wel bij gezegd worden dat dit deel van zijn leven wat onderbelicht blijft en dus nauwelijks aan bod komt. Zo zien we wel degelijk welke stempel zijn moeder op zijn leven probeert te drukken, maar doordat dit niet echt verder wordt uitgediept blijft het allemaal wat oppervlakkig. Het had interessant kunnen zijn om te zien hoe deze zaken zijn leven echt zouden beïnvloeden en doen veranderen in de playboy die hij is geweest, maar daarvoor is de serie helaas te kort en ligt de focus teveel op de spannende dingen die invloed zouden hebben op de verhalen van James Bond.

Het is sowieso de vraag in hoeverre de makers hun grote duim hebben gebruikt of dat ze zich wel degelijk hebben gebaseerd op het echte leven van Fleming. Iedere aflevering eindigt met de verklaring dat voor de serie het ware leven van Fleming is gemixt met fictieve elementen, maar helaas valt te concluderen dat de serie vooral uit het brein van de makers is ontsproten. Veel te veel wordt er de nadruk op gelegd dat Fleming met zijn bijzondere leven de grootste inspiratie was voor James Bond, waardoor de serie eerder als een avontuur over James Bond aanvoelt dan er eentje over diens bedenker. Het helpt ook zeker niet dat hoofdrolspeler Dominic Cooper eerder op een jonge James Bond lijkt dan op een jonge Ian Fleming waardoor de serie niet meer is dan een aardige miniserie waar voelbaar meer in had gezeten als de makers zich wat meer aan de waarheid hadden gehouden.

Extra’s: Ondanks dat de serie nu verkrijgbaar is op Blu-ray, is dat niet gepaard gegaan met een goed gevulde uitgave. Helaas moeten we het dan ook zonder extra’s stellen terwijl een documentaire over Fleming, die de BBC vast wel ergens op de planken moet hebben liggen, zeker niet misstaan zou hebben. Ook een making of over een interview met bedenkers was geen overbodige luxe geweest om te kunnen achterhalen waarom de serie in deze vorm gegoten is.

Fleming: The Man Who Would Be Bond is een aardige serie over James Bond bedenker Ian Fleming, maar is helaas te kort om echt interessant te kunnen worden. De focus ligt nu vooral op de rol die hij vervulde in de Tweede Wereldoorlog en zijn omgang met vrouwen, maar waarom hij precies die man is geworden wordt nergens echt duidelijk. Een paar extra afleveringen was geen overbodige luxe geweest en had de serie wellicht net dat stukje meer diepgang gegeven wat het nu helaas zichtbaar mist. Daar bovenop hebben de makers teveel fictieve elementen toegevoegd om het leven van Fleming op die van James Bond te doen lijken waardoor de serie helaas meer wegheeft van een avontuur van een jonge James Bond dan dat van een jonge Ian Fleming.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 april, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer