Follow the Money – seizoen 2

Informatie

RegieKaspar Munk, Mads Kamp Thulstrup en Søren Balle
Jaartal2016
Releasedatum23-12-2016
Speelduur600 minuten
DistributeurLumiére
CastThomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Esben Smed Jensen, Sonja Richter, David Dencik en Thomas Hwan

Claudia Moreno heeft een zware prijs betaald voor haar betrokkenheid bij de praktijken van Energreen. Na anderhalf jaar gevangenisstraf is ze weer vrij, maar bedrijven zijn niet meer geïnteresseerd in haar (als advocaat) en tot overmaat van ramp woont haar zoon nu bij zijn vader in Parijs. Daarom neemt Mr. Christensen contact op met haar en biedt hij haar een nieuwe kans. Moreno ziet hier niets in en weet zichzelf naar binnen te werken bij de Absalon Bank. Ondertussen zijn de fraudebestrijders Mads Justesen en Alf Rybjerg nog steeds op zoek naar de waarheid omtrent de smerige zaken van Energreen. Wanneer een ogenschijnlijk onbelangrijke zaak Justesens belangstelling wekt, neemt deze oplichtingszaak al snel enorme proporties aan. Daarnaast is monteur Nicky meer en meer in de wereld van de ijskoude Zweedse fixer van Energreen verzeilt geraakt.

Dankzij de sterke kwaliteit zijn Scandinavische series al geruime tijd enorm populair. Vorig jaar was daar ineens de economische serie Follow the Money, die in thuisland Denemarken verscheen als Bedrag. Net als het eerste seizoen werd dit tweede seizoen gemaakt door de Deense publieke omroep DR1, die eerder verantwoordelijk was voor hoogstaande series als Forbrydelsen (The Killing) en Broen (The Bridge). Het verhaal van Follow the Money werd geschreven door Jeppe Gjervig Gram. Met Follow the Money hoopte hij mensen aan te zetten tot een kritische houding ten opzichte van banken en hebberigheid. Daarin is Gram met vlag en wimpel geslaagd. Als kijker krijg je namelijk een indruk van hoe het er in de financiële wereld aan toe kan gang. Daarnaast zien we opnieuw drie verhaallijnen die zich afspelen over de drie verschillende sociale klassen. Een sterke manier om te weergeven dat geld niet stinkt en hebzucht in elke bevolkingslaag overheerst.

Over de aantiteling van de serie is overduidelijk goed nagedacht. We zien de hoofdpersonen uit de serie stuk voor stuk voorbijkomen. Alle beelden zijn (donker) blauw en het lijkt wel alsof alle personen in een soort aquarium zitten. Langzaam zien we water opstijgen van de onderkant van ons beeldscherm naar de bovenkant. Hiermee wordt gesuggereerd dat allen op de één of andere manier verdrinken. Niet zozeer fysiek maar eerder doordat ze niet in staat zijn om te gaan met een wereld vol corruptie. Ook de rest van de serie is vrij kleurloos en dit lijkt dan ook een bewuste keuze van de makers te zijn. Net als voorgaand seizoen zit dit tweede seizoen erg goed in elkaar en Gram weet een onderwerp (de financiële wereld) dat vrij taai kan zijn interessant te brengen. Hiermee weet Follow the Money zich van series met een soortgelijk onderwerp te onderscheiden.

Dit seizoen maken de karakters Justesen, Moreno en Nicky opnieuw hun opwachting en worden deze personages op sterke wijze verder uitgediept. Zo is fraudebestrijder Justesen er nog altijd op gebrand om alle fraudeurs binnen Energreen te pakken. Net als in het eerste seizoen gaat hij vaak zijn eigen weg, zonder daarbij goed na te denken over de gevolgen. Dit seizoen blijkt zijn vrouw (die MS heeft) onverwachts zwanger te zijn en krijgt hij te maken met een posttraumatische stoornis. Een flinke karakterontwikkeling die overtuigend wordt neergezet door Thomas Bo Larsen. In Denemarken is Larson dan ook een acteur van formaat en dat onderstreept hij nog maar eens met deze rol. Helaas zien we de ster van seizoen 1, Nikolaj Lie Kaas, niet terugkeren. Gelukkig hebben de makers het gat dat hij heeft achtergelaten opgevuld met twee interessante personages. Te weten broer Simon en zus Amanda Absalonsen, de eigenaren van Absalon Bank. Zo blijkt Amanda niet vies te zijn van verslavende middelen en heeft ook Simon wat op zijn kerfstok.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière Series in 2016 en 2017. Verder bevatten de discs drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van The Fall – seizoen 3, Thicker Than Water – seizoen 2 en Dicte – seizoen 3.

Follow the Money – seizoen 2 is een sterk vervolg op het eerder goed uitgewerkte eerste seizoen. De makers weten een actueel maar taai onderwerp als de financiële wereld dan ook interessant te brengen. Met behulp van drie verhaallijnen wordt op een sterke manier weergeven dat hebzucht in elke bevolkingslaag overheerst. In dit seizoen zien we de karakters Justesen, Moreno en Nicky terugkeren, waarbij allen interessante karakterontwikkelingen doormaken. Daarnaast zien we ook twee nieuwe karakters, Simon en Amanda Absalon, die de aandacht van de kijkers weten te trekken.   

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

26 januari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer